Op pad met de Hasseltse straatverpleegkundigen

do, 19/05/2022

Ben je de rugzakken met het witte kruis al eens tegengekomen in het Hasseltse straatbeeld? Dan heb je de straatverpleegkundigen ontmoet. Ilvie Awouters en Ivo Todts zijn het eerste medische aanspreekpunt voor heel wat thuis- en daklozen in Hasselt. Ze gaan elke dag op stap, met een rugzak vol medisch materiaal, de nodige gesprekken én een hulpnetwerk op belafstand. 

straatverpleegkundigen
Deel deze pagina:

In 2017 trok Ivo voor de eerste keer de straat op met zijn rugzak. Vorig jaar vervoegde Ilvie het team. “Het initiatief kwam vanuit het Vlaams Expertisecentrum voor Drugs en Alcohol (VAD) en startte als proefproject in Hasselt. Na een jaar integreerden we de werking binnen de sociale dienst van het OCMW en sinds vorig jaar in het bestaande thuis- en daklozenteam. Ondertussen zijn we bijna vijf jaar verder en kent het project heel wat mooie verhalen”, zegt Nadia Elsen, coördinator van het dak- en thuislozenteam binnen OCMW Hasselt. 

“De komst van Ilvie is een grote kracht. We hadden nood aan een vrouwelijk gezicht op straat”, gaat Nadia verder. “De laatste jaren zijn er heel wat vrouwen in het daklozennetwerk bijgekomen. Een andere vrouw voelt voor hen soms veiliger aan.” Het team vormt een brugfunctie tussen de thuis- of daklozen, al dan niet met verslavingsproblematiek, en de reguliere zorg. “Vaak hebben mensen negatieve ervaringen achter de rug met een ziekenhuis of dokter. Louter in de wachtzaal zitten met hen verhelpt dat probleem voor sommigen. Zonder ons waren ze misschien al weggelopen”, vertelt Ilvie.

“Wij kijken in eerste instantie niet naar de rugzak van de mensen. Wij zijn er om lichamelijke klachten te verzorgen, maar zijn ook bezorgd om het welzijn van onze cliënten. Eens de vertrouwensband sterk genoeg is, druppelt het verleden vaak binnen. Dan proberen we de juiste zorg tot bij die persoon te krijgen. Met dank aan ons netwerk.” Het team werkt immers intensief samen met het OCMW, de politie, apothekers en andere.

“Wij kijken niet naar de rugzak van de mensen”

52068668545_6200e791c5_o

Vertrouwen is belangrijk

Geen enkele dag is een kopie van de vorige. “De ene dag werk je een regeling uit met een apotheker over het medicatiegebruik van een cliënt, de volgende dag sta je in een wc-hokje een ingegroeide teennagel te verzorgen. We zijn heel dankbaar dat we tot hun leefwereld mogen toetreden. Dat ze ons voldoende vertrouwen. Zo willen wij ze opnieuw vertrouwen geven in de reguliere zorg”, geeft Ivo mee. 

Café Anoniem in de Mouterijstraat is een referentiepunt voor veel dak- en thuislozen. “Plannen is moeilijk, maar als het lukt, spreken we hier af met onze cliënten.” Een man die al jaren naar het café komt, laat zijn gezwollen duim zien. “Ik ken Ivo en Ilvie goed. Ik ga vanavond naar de dokter voor mijn hand. Dat zou ik enkele jaren geleden misschien niet gedaan hebben.”


“Je moet als hulpverlener een affiniteit hebben met de doelgroep, anders loopt het mis. Veel situaties zijn schrijnend. Maar met open communicatie, ook over psychische problemen, kom je al heel ver. Wij zijn altijd telefonisch bereikbaar. En je mag ons op elk moment aanspreken op straat. Voor advies of voor een babbel.”

52068198008_05ab4cc66e_o