Nieuwe stoepen en fietspaden voor Biezenstraat

ma, 04/05/2020

Vanaf maandag 4 mei 2020 vernieuwt de stad Hasselt het stukje stoep aan de buitenzijde van de Boerenkrijgsingel, tussen de Grote Lindestraat en de Sint-Truidersteenweg. Aansluitend worden vanaf vrijdag 8 mei nieuwe stoepen en fietspaden gelegd in de Biezenstraat, tussen de Singel en de slagboom onder de autosnelweg. Ook krijgt de weg er een nieuwe toplaag.

werken
Deel deze pagina:

Deze werken vormen het laatste luik van een reeks vernieuwingswerken in de omgeving van de witte wijk aan de buitenzijde van de Singel. Enkel de vernieuwing van de stoepen in de Grote Lindestraat staat nog op ons programma. Eerder werden al de stoepen in de Van Haesendoncklaan, Kanunnik Melinlaan, het andere gedeelte van de Biezenstraat en de overige delen van de Boerenkrijgsingel vernieuwd. De werken aan de Boerenkrijgsingel nemen maar een dag of vier in beslag. Tijdens de werkuren (7 tot 18 uur) geldt er een parkeerverbod. De werken in de Biezenstraat hebben een iets grotere impact. Binnen het gedeelte tussen de slagboom en de Grote Ring leggen we een nieuwe stoep en een verhoogd fietspad langs beide zijden van de rijweg aan. Als laatste wordt ook de toplaag van de rijweg er vernieuwd. De stoep die we eerder al aanlegden tussen de Kanunnik Melinlaan en het parkje trekken we verder door langsheen de woningen tot aan de slagboom. Het stukje straat langs het parkje, dat vandaag afgesloten is met behulp van paaltjes, breken we op. We vervangen dit door groen, zodat het parkje uitbreidt. Wel voorzien we er een stoep langsheen de woningen.

Vlotte verbinding met Ikea-site

Ook voor wie vanuit de binnenstad met de fiets of te voet regelmatig de Ikea-site bezoekt, vormen deze vernieuwingswerken goed nieuws. De stoepen in de Biezenstraat verkeren al een tijdje in slechte staat en de fietssuggestiestroken waren er fel vervaagd. We leggen er nu volwaardige verhoogde fietspaden aan die zorgen voor een veilige verbinding met de Ikea-site. De nieuwe fietspaden in de Biezenstraat gaan mogelijk ook onderdeel uitmaken van de fietssnelweg F74, die loopt van Hamont naar Sint-Truiden. Momenteel bekijken we welk traject het meest optimale in Hasselt vormt. Wellicht gaat de fietssnelweg parallel lopen met de spoorlijn doorheen Kuringen-Heide, vervolgens langs de gevangenis en het recyclagepark via de Grote Ring en de Biezenstraat de Ikea-site bereiken en nadien de spoorlijn richting Alken volgen. Momenteel liggen er een aantal scenario’s op tafel. In samenspraak met een aantal andere partners zoals het Agentschap Wegen en Verkeer, het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, de Provincie Limburg, Infrabel en het Agentschap Natuur en Bos wordt een definitief tracé gekozen.
 

Geen verkeer tijdens werkuren

Om de werken vlot en veilig te laten verlopen, beperken we het autoverkeer binnen de werfzone. Tijdens de werkuren (7 tot 18 uur) sluiten we de weg af voor autoverkeer. Bewoners binnen de werfzone parkeren hun wagen dan best in een zijstraat. Voor doorgaand verkeer, fietsers en het busverkeer voorzien we een omleiding. Deze loopt via de Sint-Truidersteenweg en Grote Ring. De bushalte in de Biezenstraat wordt tijdelijk niet bediend. Voor en na de werkuren kan plaatselijk verkeer aan een aangepaste snelheid doorheen de werfzone. De werken beginnen met het ter plaatste storten van de nieuwe betonnen rand van het fietspad. Deze moet vervolgens enkele dagen uitharden. Dit wil zeggen dat de opritten die aansluiten op deze rand gedurende die tijd niet bereikbaar zijn met de wagen. In totaal duren de werken zo’n acht tot tien weken. Zodra we voldoende ver gevorderd zijn, stellen we de straat stukje per stukje opnieuw open voor alle verkeer.