Modern samenwonen in project Moos°Herk

do, 04/02/2021

In Sint-Lambrechts-Herk krijgt het bijzondere woonproject Moos°Herk steeds meer vorm.  De innovatieve wooncocktail met erfpacht, wooncoöperatie en cohousing als hoofdingrediënten weet ook steeds meer mensen te overtuigen.  Bijna de helft van de 32 woningen heeft al bewoners gevonden.

Woonproject Moos°Herk
Deel deze pagina:

Pioniersrol

Als stad krijgen we veel vragen naar nieuwe woonvormen, zoals coöperatief wonen.  Het stadsbestuur ging op zoek naar locaties en selecteerde de site van het oude gemeentehuis in de Vorststraat.  Zo promoten we niet alleen duurzaam bouwen, maar ook duurzaam ruimtegebruik door het hergebruik van sites en gebouwen.  Het is de eerste keer dat een Vlaamse stad een site in erfpacht geeft aan een wooncoöperatie.

Bouwen voor de mensen

In de zoektocht naar bewoners, kwamen we terecht bij wooncoöperatie wooncoop.  Zij bundelen vragen, organiseren met de toekomstige bewoners het cohousen en zorgen voor een lagere financiële drempel.  Zo bouwen we zeker niet voor de stenen, maar voor de mensen.

Hedendaags ontwerp

De ontwikkeling en het beheer van dit woonproject ligt in handen van de wooncoöperatieve wooncoop en de (toekomstige) bewoners.  Zij gingen met een architectenbureau aan tafel en dat resulteerde in een hedendaags ontwerp met 32 woningen in drie volumes. Er is een grote variatie aan woningtypes en veel (gedeelde) buitenruimte. Het voormalige gemeentehuis wordt ingezet voor het collectieve programma, met onder meer een wasbar en een crearuimte.  De bedoeling is dat verschillende generaties veilig en vrij samenleven, met voldoende mogelijkheden tot privacy.  Een uitgebreid sociaal netwerk ligt binnen handbereik, net als een actieve link met de buurt.  Daarnaast staat duurzaamheid centraal in het ontwerp, ook als het gaat om mobiliteit. Zo voorzien we een deelwagensysteem.

Nieuw woonmodel

Op dit ogenblik is meer dan de helft van de 32 woningen toegewezen of in optie genomen. Als er in april 26 woningen zijn toegewezen, kan de vergunning aangevraagd worden en kunnen de eerste bewoners eind 2023 hun intrek nemen in Moos°Herk.

'Toegewezen' en niet 'gekocht' of 'verhuurd'?

De wooncoöperatie zorgt voor een mix: een radicaal nieuw woonmodel met aandelen. 

Meer weten?

Klik hier voor meer info en ontdek ook een nieuwe rekentool die toont wat financieel het beste scenario is voor jou.

Benieuwd naar meer? Volg dan de infosessie op dinsdag 23 februari. Schrijf je snel in.

Iedereen welkom!

Dit is een project voor alleenstaanden, mensen met een zorgbehoefte, gezinnen met kinderen,...
De bewoners die al instapten, verwelkomen je graag.