Met een gezonde levensstijl vermijd je 80 % van alle hart- en vaatziekten.

do, 14/04/2022

Niemand die een groter hart heeft voor het hart dan een cardioloog natuurlijk. Daarom laten we prof. dr. Paul Dendale, cardioloog bij Jessa Ziekenhuis en verder ook (onder meer) algemeen diensthoofd cardiologie van Hartcentrum Hasselt en president van de European Association of Preventive Cardiology (EAPC), aan het woord over het belang van preventie van hart- en vaatziekten.

KVDS-20220419-102118-X1D II 50C-Pano.jpg
Deel deze pagina:

“Bij de algemene bevolking leeft het idee dat we ons geen zorgen meer moeten maken over hart- en vaatziekten. Er is meer angst om kanker te krijgen. Maar mensen vergeten dat hart- en vaatziekten nog steeds op hetzelfde niveau staan qua mortaliteit als kanker. En zelfs als je er niet van sterft en we een manier vinden om je erbovenop te helpen, dan leef je er vaak nog chronisch mee. Dus, hoe goed we ook geworden zijn in het opsporen en aanpakken van cardiovasculaire aandoeningen, waardoor het sterftecijfer de afgelopen jaren al een pak gedaald is: het probleem is niet weg. In die zin zijn we een beetje het slachtoffer van ons eigen succes. Net daarom lijkt een campagne als deze me zo nuttig.”

Of we dan allemaal preventief op controle moeten? “Dat is niet nodig”, aldus de arts. “Tenzij je effectief ongemakken ondervindt natuurlijk. Maar wat ik wél hoop dat deze campagne bereikt, is dat mensen beseffen dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Dat je nú kan zorgen dat je hart later ook nog gezond(er) is. Want vergis je niet: de eerste manifestatie van hartziekten is nog steeds in één derde van de gevallen dodelijk.

Ga voor een gezonde levensstijl

Je hart verzorgen is eigenlijk heel eenvoudig: beweeg voldoende en eet gezond. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) erkent de impact van een gezonde levensstijl. “Ze schatten dat je er 80 % van alle hart- en vaatziekten mee vermijdt, 80 % van diabetes type 2 en 40% van alle kankers”, zo verduidelijkt dr. Dendale. “Verder is ook de gezondheidszorg, het aanleren van reanimatie en het aanbieden van defibrillatoren natuurlijk van belang. In een hartvriendelijke stad – of wat het WGO een Heart Healthy City noemt – is dat plaatje compleet.”

Hartvriendelijke stad

Als stad kan je een positieve invloed hebben op de gezondheid van de inwoners, zo meent ook de cardioloog: “Een hartvriendelijke stad stemt het beleid volledig af op de gezondheid van de bevolking. Hasselt is goed bezig. Je verplaatsen met de fiets of te voet wordt hier gestimuleerd. Dat zet aan om meer te bewegen. Want mensen nemen vaak de gemakkelijkste optie. Als dat wandelen en fietsen is, draag je als stad dus bij aan de gezondheid van je mensen. Ook onrechtstreeks trouwens: door minder wagens toe te laten, vermindert de pollutie. En dat is beter voor het hart. Daarnaast helpt het om bepaalde verboden door te voeren, zoals een verbod op roken in openbare ruimtes. Het zijn allemaal manieren om aan primaire preventie te doen.”

Ook secundaire preventie van tel

Mensen die revalideren na een cardiovasculaire aandoening moeten in beweging blijven. Ook zij hebben dus baat aan een hartvriendelijke stad. Dendale: “Wij helpen hen in de gezondheidszorg een aantal maanden verder, maar daarna moeten ze (mits de nodige opvolging) op eigen houtje hun hart in vorm houden. Het is daarom van belang dat er in de stad allerlei mogelijkheden zijn om te bewegen, ook voor minder mobiele of revaliderende mensen.”

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Een gezonde levensstijl – met evenwichtige voeding en voldoende beweging – is cruciaal.

Paul Dendale