Kind en Gezin in het Huis van het Kind

di, 20/04/2021

Wist je dat er sinds kort een consultatiebureau van Kind en Gezin is in het Huis van het Kind? Je vindt er dokter Berbel en verpleegkundigen Corinne en Margriet vaak terug. De drie dames volgen al 25 jaar lang een hecht team en zagen duizenden Hasseltse borelingen door hun handen gaan.

Kind en Gezin
Deel deze pagina:

Huis van het Kind

In het Huis van het Kind in de Maastrichterstraat ben je altijd welkom. Zomaar, maar ook met al jouw grote en kleine vragen over de opvoeding, gezondheid en ontwikkeling van je kind. Of dit nu een baby, peuter, kleuter of tiener is. De onthaalruimte is omgetoverd tot een grote speelruimte. In de opvoedingsbibliotheek kan je boeken uitlenen over allerlei opvoedingsthema’s. De onthaalmedewerkers zorgen voor een warme ontvangst, luisteren naar je verhaal en zetten je op weg naar oplossingen. “Samen met heel wat partners organiseren we regelmatig infosessies en workshops. Aan heel wat activiteiten kan je gratis deelnemen door je in te schrijven op onze website. Al staan de groepsactiviteiten door corona wel even ‘on hold’. Het Huis van het Kind Hasselt heeft heel wat expertise in huis. Je kan een afspraak maken met één van de partners om jouw vraag of zorg individueel en discreet te bespreken.

Vier consultatiebureaus

Eén van die partners is Kind en Gezin, sinds mensenheugenis een begrip voor (ouders van) kinderen tot 3 jaar. In Hasselt vind je consultatiebureaus in Banneux, Runkst, Kuringen én het centrum, dat zijn intrek nam in het Huis van het Kind. In ons consultatiebureau zorgen we voor de gekende preventieve zuigelingenmetingen. Maar we doen veel meer dan dat: we zien ook toe op het ontwikkelingsschema, taalontwikkeling, voeding, vaccinaties… en geven ook opvoedingsondersteuning. Ons aanbod is vrijblijvend en gratis. We contacteren de ouders nog voor de geboorte, kort erna doen we ook een huisbezoek. In Hasselt bestaat ons team uit 17 personen. Naast artsen en verpleegkundigen kunnen we ook rekenen op een gezinsondersteuner, een sociaal werker, een psychope-dagoog... Dat is een enorme meerwaarde voor ons, en voor alle gezinnen.

25 jaar een team

Dokter Janssens is 25 jaar actief in Hasselt. Er veranderde veel. De locatie bijvoorbeeld, talrijke keren. Er was de overschakeling van papieren naar digitale dossiers, nieuw samengestelde gezinnen... Maar er is één constante. Met Corinne Corneillie en Margriet Celus heeft de dokter al 25 jaar dezelfde twee verpleegkundigen aan haar zijde. We zijn met ons drie helemaal op elkaar ingespeeld, zeggen ze in koor. We weten wat we aan elkaar hebben en de sfeer is optimaal. De fijne samenwerking met collega’s – én cruciale vrijwilligers – is niet de enige reden waarom dit onze droomjob is. Het is gewoon heel afwisselend en dankbaar. We kunnen echt mama’s en papa’s helpen en ondersteunen bij hun opvoeding. Dat geeft veel voldoening.
Intussen staat Margriet op drie jaar van haar pensioen. Ze zal gemist worden. Nu ja, de tijd vliegt als het plezant is. Baby’s van toen komen nu langs als ouders, dat is confronterend. Over tien jaar ben ik aan de beurt. Ik heb de dokter al gezegd dat zij minstens zo lang moet doordoen.