Hasselt wordt pionier van digitalisering van de markt

wo, 04/05/2022

Via een interactief, digitaal marktplatform wil de stad Hasselt haar wekelijkse markt attractiever maken. Zowel voor de marktkramers als voor de marktbezoekers. De coronacrisis gaf de digitalisering een enorme boost. Toch surften de markten nog niet mee op die golf. Daar willen we met dit project verandering in brengen. De Vlaamse Overheid subsidieert dit project voor bijna 700.000 euro. Het moet als voorbeeld dienen voor de rest van Vlaanderen.

Merwt
Deel deze pagina:

De enorm versnelde digitaliseringsgolf die tijdens de coronacrisis over ons heen raasde, ging wat voorbij aan de markten. Nochtans zijn de mogelijkheden ook daar heel uitgebreid. Daarom werken we nu met de financiële steun van Vlaanderen een digitaal marktplatform uit.

Vernieuwing

De toepassing van dit marktplatform komt zowel de marktkramers als de marktbezoekers ten goede. Zo zullen de losse standplaatsen, dat zijn marktplaatsen waarvoor geen abonnement is verkocht, dan digitaal gereserveerd kunnen worden. Dat maakt het allemaal een stuk overzichtelijker en eenvoudiger voor de marktkramers.

Tegelijk kunnen marktbezoekers ook raadplegen welke marktkramers en dus bijhorende producten er aanwezig zijn op de marktdagen. We kunnen zo nieuwe doelgroepen aanspreken en bovendien ook ons aanbod beter op de vraag afstemmen. Een heel transparant systeem dat vernieuwing stimuleert en vooral ook de administratieve last stevig beperkt.

Hasselt als voorbeeld

In eerste instantie zal de ontwikkeling van het nieuwe marktplatform voor de Hasseltse markt dienen. Maar de ambitie van Hasselt en Vlaanderen reikt verder. De Vlaamse Overheid was op zoek naar een ‘trekker’ van dit project. Daar ging Stad Hasselt graag op in. In de toekomst is het dan ook de bedoeling om dit uit te rollen over heel Vlaanderen, naar het uitgewerkte voorbeeld van Hasselt. Het ultieme doel is om het hele Vlaamse marktgebeuren te reactiveren en een frisse wind in te blazen.