Hasselt verkozen tot bijenvriendelijkste gemeente van Vlaanderen

vr, 20/12/2019

De stad Hasselt was één van de slokkoppen tijdens de finale van ‘Groene Lente’, oftewel de Oscars voor openbaar groen. Met de daktuin van ’t Scheep, haar bijenbeleid en haar bebloeming kaapte het Hasseltse groenbeheer tot drie maal toe een hoofdprijs weg.

Afdelingshoofd IV
Deel deze pagina:

Ter promotie van het openbaar groen organiseert de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) al sinds 1979 de wedstrijd Groene Lente. Samen met het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie (LNE) bekroont de vereniging jaarlijks gemeentelijke groenprojecten binnen verschillende categorieën. Op donderdag 19 december werden in Oudenaarde de prijswinnaars van 2019 bekendgemaakt.

Daktuin stadskantoor

Met de daktuin van ’t Scheep kaapten we een hoofdprijs van 300 euro weg binnen de categorie Thematisch Groen. Bij de bouw van ons nieuwe stadskantoor integreerden we een groendak van 835m² rondom de volledige 3de verdieping. De jury loofde zowel het design, de technische opbouw als de multifunctionaliteit ervan. Zo zorgt onze daktuin –met haar mix van vaste planten, grassen en kruidachtige vegetatie – niet enkel voor een mooi zicht vanuit de vergaderzalen en de eetruimte voor het personeel. Ze creëert ook een isolerend effect en buffert regenwater. Een insectenhotel en verschillende vogelnestkasten stimuleren bovendien de biodiversiteit in onze binnenstad.

3-sterren bloemengemeente

Binnen de categorie 'Gemeente in Bloei' bekroonde de jury gemeentelijke bloemenprojecten die op een creatieve en originele manier omgaan met de aanplanting van bol- en knolgewassen en een- en tweejarigen. De winnende gemeentes ontvingen een diploma en aankondigingsbord. Op dit bord staan bloemensymbolen. Afhankelijk van de kwaliteit van het project zijn er dit één, twee of drie. Voor ons algemene bloemenbeleid kregen we opnieuw een waardering van drie bloemensymbolen.

Bijenvriendelijkste gemeente

We zetten ons met het project 'Bestuivers' actief in voor bijen en vormen het groen waar nodig om door het aanplanten van lindes die belangrijke leveranciers zijn voor nectar en stuifmeel. Zo werden er 100 lindebomen aan het Cultureel Centrum aangeplant en 100 knotwilgen in de nieuwe wijk Ekkelgarden. Verder vervingen we heel wat klassieke bebloeming door bijvriendelijke veldbloemen. Diverse percelen langs de Grote Ring, invalswegen, pleintjes, parken en kerkhoven werden ermee ingezaaid. In samenwerking met de Hasseltse imkersbond bouwden we bovendien een heus educatief project uit op domein Kiewit. Zo vinden er in de bijenhal van begin mei tot eind oktober op zon- en feestdagen geleide bezoeken plaats en hadden we tijdens verschillende events bijzondere aandacht voor de bij. Samen met Natuurpunt plaatsten we ook insectenhotels in verschillende parken: Villers, Beukenhof, Prinsenhof, in de volkstuintjes, De Tesch en op het kerkhof Kruisveld. Tot slot adviseren we regelmatig projectmakelaars om bij de groenaanleg ook rekening te houden met wilde bijen.