Hasselaren én hun leefomgeving winnen prijs voor klimaatinspanningen

vr, 22/04/2022

Een prijs voor je klimaatinspanningen: die winnen we allemaal samen! De ‘European Energy Award’ (EEA) die op 22 april werd uitgereikt aan Hasselt, is een gedeelde winst samen met alle Hasselaren en hun leefomgeving. 

EEA
Deel deze pagina:

Deze Europese onderscheiding wordt uitgereikt aan gemeenten en steden die hun lokale klimaatbeleid een boost geven met impactvolle energie- en klimaatmaatregelen. Hasselt startte in 2019 met de uitvoering van een haalbaar ambitieus klimaatactieplan. Sinds de start wisten stadsdiensten, burgers, bedrijven en verenigingen met collectieve renovatieprojecten in de wijken, burgerparticipatie bij het plaatsen van zonnepanelen op stedelijke gebouwen of verhuren van energiezuinige toestellen aan kwetsbare inwoners zichtbare, positieve impact te hebben op de leefomgeving in de stad.

Bij een beginanalyse van Hasseltse klimaatacties eind 2018 scoorden Hasselt 33 procent. Door de krachten te bundelen binnen en buiten het stadhuis zagen we de score bij een recente doorlichting stijgen tot 58 procent. Dat toont dat de stad de juiste middelen hebben ingezet om ons doel van 40 procent minder CO2-uitstoot tegen 2030 te halen. 

Klimaatpanel

De volgende maanden starten er heel wat nieuwe projecten die Hasselt verder op weg zetten naar minder uitstoot en een betere wapening tegen een veranderend klimaat. Projecten zoals burgerinitiatieven rond delen en herstellen, een groepsaankoop voor daktuinen of de verdere uitrol van ons wijkrenovatieproject. Initiatieven waarbij de stad maximaal samenwerkt: Hasselt zorgt voor het aanbod, de inwoners en bedrijven gaan ermee aan de slag. Voor elke euro die Stad Hasselt stopten in de opstart van de wijkrenovaties zien we dat de inwoners zelf 7 euro investeren. 

Om iedereen in Hasselt nog nauwer te betrekken bij klimaatacties, wenst het stadsbestuur een klimaatpanel samen te stellen. Bedrijven, burgers, middenveld en overheid komen daarin samen om ervaringen en acties te delen. Zo kan de stad projecten en ideeën delen maar ook meteen feedback krijgen en bij te sturen waar nodig.