Gezonde werk-privébalans

ma, 21/12/2020

Na zes jaar in Japan te hebben gewerkt, keerde Carl De Coster eind 2019 terug naar België. Als coördinator van de Japanse Tuin combineert hij zijn passie voor Japan met inspirerende plannen voor de tuin én een gezonde werk-privébalans.

Carl
Deel deze pagina:

“Van samoeraifilm tot internationale carrière”

“Mijn fascinatie voor de Japanse cultuur begon in mijn kindertijd. De geschiedenis, popcultuur en (samoerai)films spraken enorm tot mijn verbeelding, dus ben ik japanologie gaan studeren aan de universiteit. Niet de meest vanzelfsprekende studiekeuze, maar het heeft wel veel deuren geopend. Ik ben meteen aan de slag kunnen gaan als importeur van Belgisch bier bij een sakebedrijf in de Japanse stad Itami. Daar heb ik zo’n zes jaar gewerkt, maar ik wilde toch mijn wortels in België planten. Toen ik de vacature voor coördinator van de Japanse Tuin bij Stad Hasselt zag, wist ik meteen dat ik mijn carrièrematch gevonden had.”

Nemawashi op de werkvloer

“Als coördinator zorg ik er voornamelijk voor dat de tuin gezond en authentiek blijft en organiseer ik met mijn team evenementen zoals het Obon Festival met nocturne, de Wensendag en het Manga en Cosplay Festival om mensen kennis te laten maken met de Japanse cultuur. Om dat in goede banen te leiden, kan ik rekenen op een fantastisch team van capabele werknemers. Daarbij krijg ik vanuit de stad veel vrijheid. Zo pas ik de nemawashi-techniek, die ik in Japan heb leren kennen, waar mogelijk toe. Dat betekent dat ik beslissingen eerst individueel aftoets bij de medewerkers om eerlijke feedback te krijgen en confrontatie te vermijden.”

Carl“In mijn job geniet ik van veel vrijheid. Zo heb ik de Japanse nemawashi-techniek kunnen introduceren bij mijn team.”

Voorbij het cliché

“Er gaan heel wat clichés rond over werken bij een overheidsinstantie. Ik geef toe dat het beslissingsproces hier wat trager loopt dan in de privésector, maar dat vind ik niet meer dan correct. We werken immers met het belastinggeld van de burger, dus moeten er doordachte beslissingen gemaakt worden. Verder vind ik het belangrijk om te werken voor een organisatie die niet puur winstgedreven is, maar iets terugdoet voor de mensen. Dat dat ook nog eens in een Japan-gerelateerde context kan, vind ik helemaal fantastisch. Voeg daar nog eens werkzekerheid, interessante workshops en bijscholingsmogelijkheden aan toe, en je hebt de definitie van een droomjob.”

Gezonde werk-privébalans

“In mijn vorige job in Japan moest ik regelmatig op zakenreis, was overwerken normaal en was het not done om meer dan 3 dagen na elkaar verlof te nemen. Bij de Stad Hasselt heb ik een veel betere werk-privébalans en kan ik weer hobby’s inplannen, met vrienden afspreken en familie zien. Natuurlijk zijn er weleens evenementen die buiten de werkuren plaatsvinden, maar die neem ik er met plezier bij.”

"Ik krijg nog steeds voldoende uitdaging, terwijl ik veel meer vrije tijd en dus een veel gezonder leven heb."

Carl

Bij de stad Hasselt sta je aan het roer van je carrière! Je bouwt mee aan een toonaangevende centrumstad. En vooral: je werkt met een hart voor de mensen hier. Hasselaren, bezoekers, mensen die hier werken of studeren…Ben jij ondernemend, positief kritisch en zie je je werk graag in een breder perspectief? De stad Hasselt transformeert van een klassieke overheid naar een hedendaagse werkgever. Je zet samen met ons in op innovatie, technologie en belangrijke ontwikkelingen in de samenleving. Je krijgt meer dan 1700 collega’s, want de stad Hasselt is één van de grootste werkgevers in de regio. 

Iets voor jou? Bekijk onze vacatures.