Extra ademruimte voor Hasseltse handelaars

vr, 28/05/2021

Nu de vaccinaties op kruissnelheid komen, komt ook de terugkeer naar een normaal, dagelijks leven weer dichterbij: terrasjes, uitjes en zelfs vakanties zijn terug een haalbare kaart. Toch zal het nog een poosje duren voor de zwaarst getroffen sectoren terug op adem kunnen komen. Ons stadsbestuur lanceert dan ook een lokaal relanceplan om Hasseltse ondernemers te ondersteunen in deze nooit geziene crisis.

Shoppen
Deel deze pagina:

Onze steun blijft nodig

Al meer dan een jaar lang heeft het coronavirus ons persoonlijke en ook professionele leven in zijn greep. Maar terwijl we privé stilaan terug de draad van het gewone leven  pnemen, is dat economisch een pak moeilijker. Door de aanhoudende coronacrisis blijven verschillende sectoren immers moeilijkheden ondervinden. Denk maar aan de vele horecazaken die onze stad rijk is. Of aan de markten en kermissen. Allemaal leden ze vorig jaar en ook dit jaar zware omzetverliezen door coronamaatregelen die nodig waren om het virus in te dijken.” “Als stad willen we graag doen wat we kunnen om onze ondernemers een hart onder de riem te steken”, aldus burgemeester Steven Vandeput. “In 2020 namen we al verschillende ondersteuningsmaatregelen. Die lijn trekken we nu door met een lokaal relanceplan. We nemen daarbij een aantal gerichte maatregelen om onze Hasseltse ondernemers ook dit jaar te ondersteunen. Onze steun blijft in 2021 immers meer dan nodig.”

Geen terrasbelasting

Met het nieuwe pakket maatregelen willen we een sterk signaal geven aan onze lokale ondernemers, waarbij we vooral de horeca, de zwaarst getroffen sector, maximaal willen ondersteunen. Een aantal voorbeelden uit het relanceplan? Ik denk bijvoorbeeld aan de uitbreiding van de terrassen, die erg welkom is bij onze horeca-uitbaters, maar ook aan de terrasbelasting die we voor 2021 afschaffen. In totaal goed voor 90.000 euro minder gemeentebelastingen. Daarnaast zullen we ook de toeristentaks terugbetalen aan de Hasseltse hotels en B&B’s. Concreet gaat het om de toeristenbelasting die hoteluitbaters ontvangen tijdens de eerste 3 kwartalen van dit jaar, met andere woorden van januari tot en met september 2021. We maken hiervoor een bedrag van 300.000 euro vrij. Die duw in de rug vinden we cruciaal, onze toeristische logies zijn immers een belangrijke schakel in ons toeristisch beleid.

Terras

Markten en kermissen

Bovendien schrappen we ook de belasting voor de inname van het openbaar domein voor markten en kermissen. Ook zij hebben zwaar te lijden onder de coronacrisis. Marktkramers zullen dit jaar dan ook geen standgeld moeten betalen. Kermisuitbaters ondersteunen we in de vorm van een terugbetaling van de door hen betaalde belasting voor de inname van het openbaar domein. We voorzien hiervoor een totaalbedrag van 180.000 euro. De terugbetaling zal automatisch gebeuren via de lijsten van de kermisleider. Met de maatregelen hopen we in deze zware periode toch het verschil te kunnen maken voor onze ondernemers. Samen met hen kijken we er meer dan ooit naar uit om Hasselt te laten bruisen als nooit tevoren.

Horecabon tot eind juni!

Vorig jaar ontving elke Hasselaar een horecabon ter waarde van 5 euro in de brievenbus. Niet iedereen kreeg de kans om de bon te verzilveren voor een hapje of een drankje in een Hasseltse horecazaak. Daarom besloot het stadsbestuur om de
oorspronkelijke houdbaarheidsdatum van 31 december 2020 te verlengen tot 30 juni 2021. Heb je dus nog één of meerdere horecabonnen thuis liggen? Gebruik ze deze maand nog!