Elsrakenstraat is mooiste kerstbuurt

vr, 24/12/2021

Hasselt heeft het opnieuw… een mooiste kerstbuurt. Maar liefst 122 straten dongen mee naar de titel en het daaraan verbonden buurtfeest, een record. Een jury verkoos uiteindelijk de Elsrakenstraat tot laureaat. Ook het publiek kan een favoriet kiezen!

Elsrakenstraat
Deel deze pagina:

Het verdict van de jury

De mooiste Hasseltse kerstbuurt van 2021 is de Elsrakenstraat. Een absoluut recordaantal van 122 straten dongen mee naar de titel en het daaraan verbonden buurtfeest. Een jury verkoos uiteindelijk de Elsrakenstraat tot laureaat.

Een 10-koppige jury bekeek alle 122 straten en maakte op basis van die beoordeling een top 30. Die 30 straten kregen een grondige inspectie waarna er een top 10 opgemaakt werd, waaruit de Elsrakenstraat als uiteindelijke winnaar gekozen werd. De prachtig versierde buurten werden beoordeeld op basis van verschillende criteria: creativiteit, kerstsfeer in de straat, samenhorigheid van de buurt, niet-verlichte decoratie en de verhouding tussen het aantal verlichte bomen en het aantal woningen.

Het was naar jaarlijkse gewoonte een erg moeilijk opdracht voor de jury, om er een top 10 van te maken, want er zaten heel wat pareltjes bij. Maar uiteindelijk bestond er weinig twijfel over de winnaar. De Elsrakenstraat sprong er echt wel uit, aldus de jury. Ze maakten er niet enkel gebruik van de kerstbomen die ze van de stad ter beschikking kregen, maar gingen ook zelf aan de slag. De mooie grote houten driehoeken op de rotonde centraal in de straat, het kerststalletje met speciale effecten, een grote houten partituur met kerstlied en de hoge kersttafeltjes geven de kerstsfeer in de straat extra cachet. Daarnaast zette de buurtbewoners een mooie samenwerking op met Arktos voor de versiering. De actie bracht de buurt duidelijk nauwer samen en creëerde op die manier meer verbondenheid.

De bewoners van de Elsrakenstraat krijgen een straatfeest cadeau, wanneer de omstandigheden dat toelaten.

Er is maar één winnaar, maar de jury wilt toch benadrukken dat alle buurten hun uiterste best deden en zeer veel sfeer gebracht hebben in Hasselt. Zo verdienen de Krikelshoutstraat en Kuilenbeekstraat een eervolle vermelding, want bij hun eerste deelname bekleden ze meteen de 2de plaats. Ook de Melbeekstraat verdient een spreekwoordelijk bloemetje, met maar liefst 55.000 lampjes. Zonder hen was deze editie van Kerstbuurten nooit zo’n recordbrekend succes. Daarom krijgen ook de Hasselaren de mogelijkheid om hun keuze duidelijk te maken. Benieuwd of ze het eens zijn met de jury.

 

Welke straat wint de publieksprijs?

Naast de jury mag ook het grote publiek nog een favoriet kiezen uit de top 10:

  • Elsrakenstraat
  • Krikelshoutstraat en de Kuilenbeekstraat
  • Melbeekstraat
  • Pelgrimlaan en eerste deel Heerstraat
  • Kozenstraat en Nitsemstraat
  • Henri Eyckmansstraat
  • Paggestraat
  • de Libottonstraat en Hofbeemdenstraat
  • Daniëlsstraat
  • Tommelenstraat

Wie wil stemmen kan vanaf 27 december tot en met 9 januari terecht op de website hasselt.be/kerstbuurt. De winnaar van de publieksprijs wordt op 10 januari bekendgemaakt via de stadskanalen.

Doe mee de stemming