Eerste Oekraïense vluchtelingen komen aan

vr, 25/03/2022

De Welzijnscampus verwelkomde vanmiddag de eerste vluchtelingen uit Oekraïne, 55 om precies te zijn waaronder heel veel kinderen. Als stad is het onze taak om hen met open armen te ontvangen en de nodige omkadering te voorzien om hen door deze moeilijke periode te loodsen.

oekraine_0
Deel deze pagina:

Collectieve opvang Welzijncampus

Tientallen medewerkers van diverse stadsdiensten waren de voorbije dagen en uren in de weer om de collectieve opvang in de Welzijnscampus in de Albrecht Rodenbachstraat klaar te stomen voor de eerste vluchtelingen. Er waren wel wat basisbenodigdheden aanwezig, maar natuurlijk heeft de stad zaken in beweging gezet om vandaag van een kwalitatieve collectieve opvang te mogen spreken.

Hulp vanuit elke hoek

Zes maatschappelijke assistenten werden aan het opvangproject toegewezen en worden hiervoor gesteund door een uitgebreide taskforce, bestaande uit collega’s van andere staddiensten. Zo zullen de Jeugddienst en het Huis van het Kind hun expertise inzetten voor de begeleiding van de allerjongsten, en is er ook aandacht voor psychosociale opvang. Ook externe partners en experts worden ingeschakeld. Ook een 20-tal vrijwilligers stak de voorbije dagen de handen uit de mouwen.  

51943815815_4299230248_o

Dry-run

Vorige week werd een zogenaamde dry-run georganiseerd op de Welzijnscampus. Wat betekent dat? Collega’s en stakeholders kropen in de rol van vluchtelingen en keken met een kritische blik naar de opvang en huisvesting. Zo konden er nog wat verfijningen aanbracht worden in de organisatie en de laatste details op punt zetten.  

Extra locaties

Intussen brengen Stad Hasselt alles in gereedheid om op de Welzijnscampus op korte termijn verder op te schalen. Bovenop de eerder aangekondigde 80 plaatsen zouden er nog zo’n 40 extra bedden kunnen geplaatst worden. Het administratieve team van het Family Justice Center verhuist vervroegd naar een nieuwe locatie. Intussen konden er ook 400 plaatsen voor vluchtelingen aankondigen op de RECOR-site. Deze zullen stapsgewijs klaar en beschikbaar gemaakt worden. Als stad blijven we verder zoeken naar duurzame en kwalitatieve alternatieven.