Dementievriendelijk Hasselt

ma, 20/09/2021

Op 21 september, de jaarlijkse Wereld Alzheimer Dag, zetten we graag Dementievriendelijk Hasselt extra in de kijker. De komende weken staan heel wat activiteiten op stapel.

 

praatcafé dementie
Deel deze pagina:

Dementievriendelijke stad

Elke 4 seconden komt er in de wereld iemand bij die een of andere vorm van dementie heeft. Het aantal personen met dementie in België wordt geraamd op 202.000, hiervan zijn er ongeveer 6.000 jonger dan 65 jaar. Vlaanderen telt vandaag 132.000 mensen met dementie. We verwachten een toename met 42.7% tegen 2035. Omgerekend zijn dat meer dan 188.000 Vlamingen met dementie. Tel daar de betrokken mantelzorgers, familieleden en naasten bij en je krijgt pas echt zicht op hoeveel mensen er met (jong)dementie te maken hebben.

Dementie is dus meer dan ooit een uitdaging. Niet alleen voor de zorgsector, maar voor de hele samenleving.

Als dementievriendelijke stad zorgen we ervoor dat individuen met dementie meetellen, dat ze kunnen blijven deelnemen aan het ‘gewone leven’ en worden aangesproken op hun mogelijkheden. En dat doen we met dementievriendelijke initiatieven. Dat zijn initiatieven die vertrekken vanuit de noden van mensen met dementie en hun mantelzorgers, vanuit hún realiteit en leefwereld.

Activiteitenkalender

  • Psycho-educatie ‘Dementie en nU’ voor mantelzorgers van mensen met dementie (start 28/9 – inschrijven voor 27/9);
  • Praatcafé dementie met als thema ‘Preventie van dementie’ (5/10);
  • Filmvoorstelling met nabespreking ‘Liefde in tijden van jongdementie’ (6/10)
  • Infomoment ‘Ik, jij samen MENS in dementievriendelijk Hasselt’ (23/10)

Bekijk alle activiteiten dementievriendelijk Hasselt en schrijf je in

Heb je nood aan een persoonlijk gesprek?Je bent heel welkom op het Infopunt dementie, iedere tweede dinsdagnamiddag van de maand, in woonzorgcentrum HOGEVIJF Campus Banneux.

Wil je je graag verdiepen over dementie en dementievriendelijk Hasselt? Haal gratis een gevulde draagtas dementievriendelijk Hasselt of het magazine ‘Dementie, als je er mee te maken krijgt’ af (Lokale Dienstencentra HOGEVIJF, Bibliotheek Hasselt Limburg (Dusart), Infopunt dementie HOGEVIJF, Expertisecentrum Dementie Contact, onthaal Woonzorgcentra HOGEVIJF, secretariaat PIVH, Praatcafés dementie) of vraag het magazine aan via dementievriendelijk@hasselt.be.

Lees meer over dit en ander zorgaanbod