De toekomst van Domein Kiewit

vr, 12/03/2021

Domein Kiewit wordt in de toekomst een volwaardig onthaalpunt van De Wijers. Ontdek hier het ontwerp en het landinrichtingsplan van dit onthaalpunt.

Domein Kiewit
Deel deze pagina:

Domein Kiewit: een toekomstig onthaalpunt van De Wijers

Het landschapspark De Wijers is een waardevol natuurgebied en een adembenemend decor van meer dan 1.000 vijvers waar honderden zeldzame dieren en planten zich thuis voelen. Dit schitterende waterparadijs strekt zich uit over 7 gemeenten in het hart van Limburg. Ook Hasselt ligt in De Wijers. Dit bijzondere lappendeken van vijvers ontstond in de vroege middeleeuwen al door het kweken van vis. Met de statige Abdijsite Herkenrode, historische parken en indrukwekkende kastelen ademt De Wijers geschiedenis. Het is die combinatie van water, natuur en cultuur die de streek zo bijzonder maakt.
Domein Kiewit wordt in de toekomst een volwaardig onthaalpunt van De Wijers waar veel te beleven valt.

Op zoek naar een streekidentiteit

Om De Wijers meer herkenbaar te maken heeft de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in samenwerking met enkele betrokken partners (zoals de stad Hasselt) een landinrichtingsplan (LIP) ‘Onthaal en beleving’ opgemaakt. Dit landinrichtingsplan zal in De Wijers onthaalpunten en instappunten inrichten met infoborden, zit- en picknickbanken, fietsstallingen, … in de huisstijl van De Wijers. Bedoeling is om met een herkenbare huisstijl streekidentiteit te creëren.

Op elk onthaalpunt vertrekken ook verschillende wandelroutes om op ontdekkingstocht te gaan door De Wijers. Om bezoekers De Wijers meer te laten beleven, zal dit landinrichtingsplan ook een degelijk netwerk van wandelroutes aanbieden aan recreanten. Hierbij wordt er steeds rekening gehouden met de ecologische draagkracht van de locatie. Verplaatsingen te voet of met de fiets worden daarom gestimuleerd. Ook worden er uitkijkpunten aangelegd met zicht op water en worden andere belevingsplekken in de buurt van vijvers gecreëerd, zoals speelbossen, speeltuinen en picknickplaatsen.

Geplande werken op Domein Kiewit in 2023

Vanaf 2023 worden de nodige inrichtingswerken uitgevoerd door de VLM en de stad Hasselt. Hiervoor voorziet de Vlaamse overheid 340.000 euro landinrichtingssubsidies. De toegangsweg, de parking, het Engels landschapspark en de omgeving van het Kasteel en de hoeve worden volledig opnieuw ingericht. We zorgen onder meer voor beter zicht op de aanwezige vijvers, planten inheemse bomen aan, maken een uitkijkpunt op de ‘monsterberg’, creëren een educatief belevingsverhaal over het (onder)waterleven en de lokale planten en dieren, plaatsen een nieuwe fietsenstalling, zit- en picknickbanken in de nieuwe huisstijl van De Wijers en we zorgen voor korte en veilige verbindingen voor voetgangers en fietsers richting het sportcentrum van Kiewit. Ook de link met de vijvers van Bokrijk wordt versterkt door de huidige wandelroute ‘Wijerroute’ te verleggen via Hoeve Ceulemans (‘Zicht op De Wijers’).
 

Start openbaar onderzoek ontwerp landinrichtingsplan (LIP) ‘Onthaal en beleving’

Domein Kiewit, het Demerstrand en Bolderberg zijn de eerste drie onthaalpunten van De Wijers die ingericht worden. De betrokken lokale besturen (Hasselt, Genk, Diepenbeek en Heusden-Zolder) organiseren over die plannen een openbaar onderzoek van maandag 15 maart tot en met donderdag 15 april 2021. Tijdens het openbaar onderzoek is er de gelegenheid om bezwaren en opmerkingen over de inhoud van het ontwerp landinrichtingsplan in te dienen bij een van de vier gemeentebesturen. In Hasselt kan dit door een brief of e-mail te versturen naar:

  • brief: stad Hasselt t.a.v. het College van Burgemeester en Schepenen, Limburgplein 1, 3500 Hasselt;
  • e-mail: kiewit@hasselt.be

Bezwaren of opmerkingen moeten uiterlijk op 15 april 2021 ingediend worden met de vermelding "openbaar onderzoek LIP Onthaal en beleving fase1".


Door Corona kunnen we geen infomoment organiseren. Daarom hebben we een digitale brochure gemaakt over de belangrijkste maatregelen en doelstellingen van dit LIP.

Bekijk hier het volledige ontwerp van landinrichtingsplan (met bijhorende kaarten) op de website van de Vlaamse Landmaatschappij

Dit openbaar onderzoek is de eerste stap in het traject tot realisatie. In 2022 zal er nog een openbaar onderzoek volgen naar aanleiding van de aanvraag voor een omgevingsvergunning. We hopen op dat moment van Corona verlost te zijn en wel een infomarkt te kunnen organiseren over de plannen.