De grote ondernemers-estafette

wo, 24/11/2021

Op bezoek bij enkele inspirerende Hasseltse ondernemingen! Hasselt telt heel wat spraak- en smaakmakende ondernemingen. We gingen op 19 november, niet toevallig de Dag van de Ondernemer, op pad om enkele ondernemers in de bloemetjes te zetten. Dat deden we met een kostbaar cadeau, tijdens een heuse ondernemersestafette. De genomineerden kregen elk een unieke, gouden pin met een Hasselt-icoontje, speciaal voor de gelegenheid ontworpen door Huis Pauwels Spaenjers. Een kort verslag van een boeiende dag.

dag van de ondernemer
Deel deze pagina:

“Jaarlijks willen we traditiegetrouw vanuit het stadsbestuur enkele opmerkelijke Hasseltse ondernemers de nodige erkenning geven”, vertelt Rik Dehollogne, schepen van Economie en Toerisme. “Dit jaar kozen we voor het thema van de toeristische campagne ‘Smaakmaker Spraakmaker’. Want stuk voor stuk zetten onze ondernemers onze stad mee op de kaart. Elk van de genomineerden mocht dit jaar trouwens op zijn beurt zelf iemand aanduiden die deze titel volgens hem of haar verdient. Een mooie manier om te zorgen voor nog meer verbinding tussen onze lokale ondernemers.”

Kambukka

“Iedereen kent Kambukka, maar weinigen weten dat het Hasselts is”

Schepen Rik nomineerde zelf met stip Kambukka. “Je ziet de herbruikbare flessen praktisch in elke school en op elk kantoor opduiken, maar weinig mensen weten dat hier een op en top Hasselts bedrijf achter schuilt”, vertelt hij. Vennoten Stijn Lowette en Tom Hoogmartens zijn aangenaam verrast met deze bijzondere bekroning. De jeugdvrienden lanceerden het merk Kambukka amper twee jaar geleden. Intussen wordt het al in meer dan 60 landen verkocht. Het geheim van hun succes? “Ons eigen ding doen”, vat Stijn krachtig samen. “En de focus leggen op één product. Niet de grootste willen zijn, maar wél de beste!”, vult Tom enthousiast aan.

“Koen en zijn vennoten hebben een indrukwekkend groeitraject afgelegd”
Dezelfde ondernemingszin herkennen Stijn en Tom bij Itzu (spreek uit als ‘It’s you’), het bedrijf van Koen Janssen, Louis Kemps en Luc Lormans. Deze hr-totaalpartner zet dagelijks alles op alles voor gelukkige werkgevers én werknemers. Geen simpele taak in het huidige klimaat. Toch slaagt Itzu erin om enorm snel te groeien en buiten de geëffende paden te zoeken naar oplossingen. Maar ook hun eigen medewerkers kunnen rekenen op een uitstekende omkadering. “Het gaat in de eerste plaats over werken met mensen. Zij maken elke dag het verschil!”, vertelt een enthousiaste Koen Janssen.

dag van de ondernemer - Itzu
Dag van de ondernemer

OGH – de vinger aan de ondernemerspols

Vervolgens zetten we koers richting Ondernemingsgroep Hasselt (OGH). Deze lokale afdeling van VKW verbindt de Hasseltse ondernemers met het stadsbestuur. Op het programma? Circulair ondernemen. Het is meteen duidelijk dat elke aanwezige ondernemer, ongeacht uit welke branche, bezig is met het begrip duurzaamheid. Iets dat door Stad Hasselt alleen maar wordt toegejuicht. “Deze ondernemers zijn onze ambassadeurs: zij kunnen anderen warm maken om mee te gaan in het duurzaamheidsverhaal”, vertelt Rik Dehollogne.
 

dag van de ondernemer

“Yves blijft steeds positief en weet razendsnel te schakelen”

Na de meeting leidt de estafette ons richting Versuz, de nominatie van Koen Janssen. Wist je dat dit de 34e beste discotheek ter wereld is? Indrukwekkend! Zaakvoerder Yves Smolders was altijd al gepassioneerd door het nachtleven. Ooit actief bij onder andere Zillion, Real Tongeren en Decadance Gent, belandde Yves uiteindelijk in Hasselt. Hij doopte de ‘Dockside’ om tot Versuz en ging de uitdaging aan om de centrumdiscotheek naar de huidige site te brengen.“In deze sector moet je flexibel zijn. Niet altijd simpel, zeker in deze tijden. Het is een kwestie van snel knopen doorhakken, je koers bijsturen als het nodig is en de juiste keuzes maken. Maar ik sta te popelen om deze nightlife-site nog verder te ontwikkelen!”, klinkt het ambitieus.

dag van de ondernemer
dagvandeondernemer

“Christa is ook iemand die altijd vooruitdenkt”

Yves kent Christa Jouck dan wel niet persoonlijk, haar ondernemersverhaal vindt hij erg inspirerend. Meer dan een nominatie waardig dus. Bij Officenter treffen we niet alleen Christa zelf, maar ook haar genomineerde, Elke Stultjens van Bestburo. De twee powerladies zijn allebei zo’n tien jaar geleden begonnen én zijn klant bij elkaar.

“De community is meteen onze sterkte”, legt Christa uit. Ooit begon ze, onder het mom van een ‘hobbyproject’, met de verhuur van enkele kantoorruimtes in het pand van Officenter in Hasselt. Intussen staat ze aan het roer van een heus Officenter-imperium, op 14 locaties met meer dan 1000 bedrijven uit allerhande sectoren. En die bedrijven mogen zich verwachten aan een full-servicedienstverlening, van compleet uitgeruste vergaderzalen tot en met elektrische leenfietsen. “Ik blijf het interessant vinden. We luisteren naar onze klanten: op welke locatie willen zij graag een Officenter? Zo groeien we mee!”, vertelt Christa.

“Elke is een opmerkelijke klant, ze inspireert enorm”

Bestburo legt zich toe op kennis- en groeitrajecten voor ondernemingen. De bedoeling is om die kennis te laten renderen. Dat kan door bijvoorbeeld een efficiëntere communicatie, of door beter om te gaan met softwaretoepassingen. Elke is erg blij met haar nominatie. “Maar eigenlijk verdient iedereen dat hier, echt waar!”, klinkt het.

Deze spraak- en smaakmakende ondernemingen zijn maar een fractie van de vele inspirerende Hasseltse succesverhalen. Hun geheim? Je eigen koers varen. Durven bijsturen als het nodig is. Vooruitdenken. En, last but not least: samen sterk staan met je lokale collega-ondernemers.

Stroomt er ook ondernemersbloed door jouw aders? De Stad Hasselt geeft je graag een duwtje in de rug bij elke stap op je ondernemerstraject! Bekijk snel alle initiatieven via www.hasselt.be/ondernemen.