Ça va?

di, 10/11/2020

Met de campagne ‘Ça va? Ça va!’ wil de stad onderzoeken hoe het gesteld is met de mentale gezondheid van de Hasseltse jeugd. Op de website hasselt.be/cavacava kunnen jongeren laten weten hoe het met hen gaat en wat hun noden zijn. Testimonials tonen dat ze er niet alleen voor staan. Wie nood heeft aan een babbel of hulp, vindt er een lijst met alle instanties die voor hen klaarstaan. Bovendien is het mogelijk om er een kaartje te schrijven naar een vriend of vriendin. Zo kunnen de jongeren ook aan elkaar laten weten dat ze er niet alleen voor staan. De stad zorgt ervoor dat de kaartjes per post bij de juiste persoon terecht komen.
 

Ca va
Deel deze pagina:

Niet met je vrienden kunnen afspreken, geen feestjes of evenementen die doorgaan, het ontbreken van perspectief… het is op dit moment moeilijk om van een onbezonnen jeugd te genieten. Uit bevragingen weten we dat jongeren het mentaal moeilijk hebben door de opgelegde coronamaatregelen. Zo gaf een enquête van het Vlaamse Kinderrechtencommissariaat aan dat jongeren zich de afgelopen maanden eenzamer, meer verdrietig, vaak moe en gestresseerd voelen.

“We ontvingen de afgelopen weken en maanden heel wat signalen dat onze jongeren zich slecht in hun vel voelen. Afgelopen week werden we extra hard met de neus op de feiten gedrukt door het droeve nieuws van het overlijden van Youtube-vlogger en Hasselaar Kastiop. Zo’n tragische gebeurtenis laat niemand koud”, aldus burgemeester Steven Vandeput. “Met deze campagne tonen we aan onze jongeren dat we voor hen klaarstaan, dat we luisteren en ons engageren actie te ondernemen. Naast hoe het met hen gaat, bevragen we op de website ook hoe wij als stad kunnen helpen. Met de resultaten gaan we aan de slag. Zo kunnen we gericht ingrijpen waar het nodig is.”


Kaartje sturen
De campagne ‘Ça va? Ça va!’ hanteert vier kernbegrippen: vertellen, luisteren, hulpverlening en check in. We willen dat de jongeren in onze stad vertellen hoe het écht met hen gaat, want we zijn bezorgd. Daarnaast willen we ze laten luisteren naar getuigenissen, podcast, video’s… die tonen dat ze niet alleen zijn. Maar we willen onze jongeren ook bewust maken: als het moeilijk gaat, zoek hulp. Dat kan door de stap naar professionals te zitten, maar ook door tips te volgen. Tenslotte willen we dat ze elkaar ondersteunen en helpen: door ‘in te checken’ bij hun vrienden hoe het gaat. Via onze website kunnen ze een kaartje sturen naar elkaar. Zij kiezen het kaartje, schrijven de tekst en wij sturen het op via de post. Op die manier proberen we mentaal welzijn bespreekbaar te maken.