Binnenstad in beweging

vr, 29/11/2019

Als je bij het shoppen een klein ommetje moet maken, denk dan aan wat je straks in de plaats krijgt voor het tijdelijke ongemak. Diverse werken zetten de binnenstad in beweging. Ze zorgen voor een mooier en ruimer stadscentrum, zodat je er binnenkort helemaal niet meer weg te slaan bent.

centrum_werken
Deel deze pagina:

Een blik op de toekomst van het stadscentrum

Alle begrip voor verzuchtingen als ‘Waarom moeten alle werken op hetzelfde moment gebeuren?’ en ‘Er is niet over nagedacht!’. Maar het tegendeel is waar. De diverse werken binnen en net buiten de kleine ring zijn net heel strategisch samen getimed. Het stadsbestuur koos bewust voor een korte pijn, om er de vruchten van te plukken op lange termijn. We werken toe naar een snelle apotheose, die er al eind maart aankomt. Dan opent Quartier Bleu, het woon- en winkelproject met ondergrondse parking aan de westzijde van de Blauwe Boulevard, en is ook het verbindingsplein dat aansluit op het Molenpoortplein af. Het nieuwe stadsdeel integreert zo in het bestaande stadscentrum.

Nog meer stadscentrum betekent nog meer ruimte om te shoppen, te genieten en fijne herinneringen te maken. Zeker als je weet dat ook de Grote Markt en enkele populaire winkelstraten errond tegen die tijd helemaal in het nieuw steken. Het nieuwe gebouw van Z33 is een pareltje en zorgt voor meer dan 4.000 vierkante meter exporuimte voor bijzondere kunst aan de Zuivelmarkt. Of hoe we nu heel even op onze tanden moeten bijten om ze straks
bloot te lachen. Je kan straks trots zijn op het stadscentrum. De werken hebben nu een grote impact, maar ze bieden later ook een grote meerwaarde. We bieden je graag een blik op de toekomst van het stadscentrum.

Verbindingsplein

Het stadscentrum krijgt er aan de Blauwe Boulevard een aantrekkelijke nieuwe wijk bij. Een imposant plein, aan de achterzijde van het Modemuseum en het Molenpoortplein, zorgt ervoor dat dit nieuwe stadsdeel helemaal integreert in de bekende stadskern. Het verbindingsplein zorgt voor een kwaliteitsvolle, veilige en groene voetgangersverbinding tussen de Blauwe Boulevard en de binnenstad. De fietslus slingert erdoorheen en de Kattegatstraat is voortaan autovrij. Ook de inrichting van de openbare ruimte aan de Kanaalkom en op beide oevers van de Blauwe Boulevard staat op de planning.

Einde werken? Eind maart 2020
www.hasselt.be/verbindingsplein

Grote Markt

De Grote Markt hoort een blikvanger te zijn van een centrumstad als Hasselt en dat was ze al even niet meer. Het ontmoetingsplein was gedateerd en door plaatselijke herstellingswerken ontbrak er eenheid. Maar het wauweffect keert terug! De Grote Markt 2.0 is autoluw, heeft bestrating op één niveau en geeft plaats aan meer groen en uniforme terrassen. Een meerwaarde is dat ook de Kortstraat en een stuk van de Maastrichterstraat worden meegenomen, net als de aansluitingen met de Hoogstraat en de Koning Albertstraat.

Einde werken? Eind maart 2020
www.hasselt.be/grotemarkt

Fietslus

Als je met de fiets naar het stadscentrum komt, moet je dat veilig kunnen doen. Naast bijkomende fietspaden, is het voltooien van de fietslus op de kleine ring daarom een prioriteit. Goed nieuws, de werken zijn bijna rond. Letterlijk en figuurlijk. Ter hoogte van de Schiervellaan, het Leopoldplein en het kruispunt met de Ridder Portmansstraat worden de komende weken de laatste ketens aan elkaar gelinkt, zodat je binnenkort een rondje aan de binnenzijde van de kleine ring kan fietsen, zonder stoppen of gevaarlijke conflictsituaties.

Einde werken? Eind januari 2020
Meer info? www.hasselt.be/fietslus

Nieuw huis Z33

Niet alleen de projecten, tentoonstellingen, producties en publicaties van en met kunstenaars zullen je voortaan vverwonderen in Z33. Het vernieuwde huis voor actuele
kunst aan de Zuivelmarkt is zelf ook een pareltje. De Italiaanse architecte Francesca Torzo slaagt erin om de nieuwbouw als een puzzelstuk te laten passen in de omgeving, met het bestaande tentoonstellingsgebouw Vleugel ’58 en de historische begijnhofsite. Zonder twijfel een prachtige blikvanger voor onze stad.

Opening: maart 2020
www.Z33.be