Artistieke wildgroei in de stad

vr, 25/03/2022

Je kwam ze misschien al tegen in de Katarinawijk, de schattige bordjes met de vraag om het aanwezige ‘onkruid’ met rust te laten. Een ietwat geheimzinnige boodschap dat er eind april iets moois zal bloeien op het bewuste plekje. 

wildgroei
Deel deze pagina:

In het kader van het wijkfestival Tournée Locale toveren de leerlingen van de Stedelijke Kunstacademie de gemarkeerde plekjes om tot kleine streetartwerken. Zo kunnen ze hun creativiteit delen en willen ze de mensen aansporen om bewuster om te gaan met de natuur.

Biodiversiteit omarmen

De stad Hasselt wil de Hasselaren aansporen om vaker hun onkruid te laten groeien. Of te kiezen voor ecologische middelen in plaats van pesticiden of javel.  ‘Wildgroei’ is enorm belangrijk voor het in stand houden van de biodiversiteit. We moeten meer aan onkruidbeheer doen in plaats van aan onkruidverdelging. De planten genoeg tijd geven om te bloeien en hun zaden te verspreiden, en de insecten de kans geven om te bestuiven. Zo komt er meer spontaniteit in de stad. En wordt de stad niet alleen leefbaarder voor de bewoners, maar komt ze zelf ook meer tot leven.

Kunstwerkjes in de maak

De leerlingen krijgen een plekje toegewezen waarop ze zich helemaal mogen uitleven. Het kunstwerk zelf kan trouwens alle richtingen uitgaan: conceptueel, met een knipoog… Uiteraard wordt er ook rekening gehouden met de leeftijd van de leerlingen. Maar zelfs heel simpele dingen kunnen al veel suggereren, bijvoorbeeld: op de grond getekende bloemen.

Vergankelijkheid

De hoekjes worden niet omgedoopt tot permanente kunstwerken. Het draait om het tijdelijke karakter van de werken. Er wordt gebruik gemaakt van ecologische of afbreekbare materialen, zoals onder andere krijt, hout en ongebakken klei. Zo zullen de werken langzaam vergaan, net zoals dat in de natuur zelf gebeurt. Materialen zoals hout of bamboe halen de leerlingen zelf weg wanneer de tijd er rijp voor is. De deelnemers van dit project vinden het een uitgelezen kans om hun maatschappelijk engagement te tonen. Ze willen bewijzen dat kunstscholen geen eilandjes, geïsoleerd van de samenleving zijn. 

wildgroei