Nieuw parkeerbeleid

ma, 22/02/2021

Tijdens de zitting van dinsdag 23 februari 2021 keurde de gemeenteraad de eerste fase van het nieuwe parkeerbeleid goed. Het aangepaste reglement gaat in vanaf maandag 19 april 2021. We lijsten nog even op waarom de wijzigingen nodig zijn en wat er nu precies verandert.

Parkeren
Deel deze pagina:

Parkeergemak en duidelijkheid voor bewoners én bezoekers

Of je nu in Hasselt woont, werkt of er een dagje komt shoppen. We willen dat je comfortabel en vlot je weg naar een parkeerplaats vindt. Daarom rollen we in drie fases een vernieuwd parkeerbeleid uit. Het doel: zoekverkeer in de woonwijken en de binnenstad vermijden, frustraties bij shoppers tijdens het zoeken van een parkeerplaats wegnemen en een snelle boodschap bij onze handelaars maximaal mogelijk maken. Duur? Voor wie in Hasselt op de juiste plek gaat staan, wordt parkeren goedkoper. In de eerste fase, die vanaf de lente start, bieden we de Hasselaren en hun persoonlijk bezoek binnen de grote ring alvast meer parkeercomfort in en rond hun eigen straat.

Hasselt is een aantrekkelijke stad en dat brengt automatisch ook parkeer- en verkeersdruk met zicht mee, ook van niet-bewoners. Die verkeersstromen wil het stadsbestuur nadrukkelijk in handen nemen en bezoekers, pendelaars, bewoners en handelaars met duidelijke communicatie en een dynamische parkeersturing maximaal begeleiden naar de parkeerplek die voor hen is voorzien. Onze openbare ruimte is immers beperkt. Daarom moeten we het gebruik ervan zo efficiënt mogelijk organiseren. Als elke bestuurder op zoek blijft gaan naar z’n eigen favoriete parkeerplekje, worden er eindeloos rondjes gereden door de wijken en het stadscentrum. Dat leidt tot overbodig verkeer, verkeersonveiligheid, vervuilende uitstoot en vooral veel ergernis. Het bijsturen van ons parkeerbeleid is dus nodig. Enkel zo zorgen we ervoor dat Hasselt een aangename stad blijft, waar je in alle rust en veiligheid kunt wonen, wandelen, fietsen, shoppen en binnenkort hopelijk genieten van een terrasje.

Meer plaats voor bewoners

Vanuit de insteek ‘de juiste auto op de juiste plek’ organiseren we het beschikbare parkeeraanbod zo dat elke doelgroep een eigen plek krijgt: inwoners zo dicht mogelijk bij hun deur, shoppers zo dicht mogelijk bij de winkelstraten, enz. Met als resultaat een hogere garantie om snel en vlot een parkeerplek te vinden. De eerste van drie stappen naar dat doel nemen we deze lente. Dan voeren we een reeks aanpassingen door die het parkeercomfort voor onze bewoners binnen de grote ring vergroten. We zorgen er eerst en vooral voor dat die bewoners, met hun digitale bewonersvergunning, gratis rond hun woning kunnen blijven parkeren. Ook aan hun persoonlijk bezoek hebben we gedacht. Elk gezin krijgt namelijk 5 bezoekerskaarten en we verhogen het aantal gratis parkeeruren voor die bezoekers met 30% procent, tot in totaal 300 uren.

In vele steden worden alle andere bezoekers volledig uit de woonwijken geweerd door een parkeerverbod. Zo wordt maximaal plaats gemaakt voor de eigen inwoner en persoonlijk bezoek. Die mogelijkheid willen we momenteel nog onderzoeken. Het exclusief voorbehouden voor bewoners en hun bezoek testen we wel al uit in specifieke zones, zoals rond het Dusartplein. Hier is parkeren alleen mogelijk voor de bewoner en persoonlijk bezoek. Bij een positieve evaluatie overwegen we een uitbreiding naar de andere woonwijken. Uiteraard zorgen we daarbij ter hoogte van handelszaken, scholen, … voor een specifieke regeling. Nu willen we andere parkeerders vooral ontmoedigen om hun geluk te beproeven in de woonwijken. Dat doen we door het uurtarief van 3 euro, dat vandaag vanaf het derde uur geldt, al toe te passen na een eerste gratis halfuurtje. En we breiden de uren voor betalend parkeren uit, net als de verplichting om een blauwe schijf te leggen in de blauwe zones: van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 21 uur en op zondag van 12 tot 18 uur. Zo krijgt een Hasselaar en zijn persoonlijk bezoek binnen de grote ring meer plaats voor eigen deur. Dat is broodnodig, zo blijkt uit de vele meldingen die onze dienst Mobiliteit binnenkrijgt.

Aantrekkelijke alternatieven voor andere stadsbezoekers

Parkeren op straat wordt voor de  bewoner en persoonlijk bezoek dus makkelijker. Maar ook voor alle anderen is dat het geval. Binnen de grote ring parkeren op straat wordt dan wel duurder, maar niet zonder een aantrekkelijk alternatief. Zo wordt parkeren op de bovengrondse parkeerterreinen meer voorbehouden voor werknemers en handelaars van de binnenstad, zonder dat het hen meer kost. Het wordt zelfs goedkoper. Bovendien zijn er voor hen specifieke abonnementsformules beschikbaar voor ondergronds parkeren. Shoppers en stadsbezoekers worden actief gemotiveerd om gebruik te maken van het ondergrondse parkeeraanbod. Als stad zetten we hier in eerste instantie in op de ondergrondse parking Blauwe Boulevard. Deze parking biedt plaats aan meer dan 1.600 wagens. Geen enkele Vlaamse centrumstad biedt op wandelafstand van het stadscentrum zo’n goedkope en comfortabele parkeerplek aan als Hasselt. In de Parking Blauwe Boulevard betaal je slechts 1,5 euro per uur, met een maximum van 10 euro per dag.

Daarnaast zijn er tal van gratis randparkings aan de grote ring, waar de stad investeert in goedkope pendelbussen, die bezoekers van de randparking tot in de stad en terug brengen. Het randparkeren moet in de toekomst nog uitgebreid worden. De voorwaarde is dat het goedkoop blijft, maar vooral dat het handiger en comfortabeler wordt en de automobilist weet te verleiden om niet tot in het hart van de stad te rijden.

Blauwe schijf

Gratis halfuurtje en shop & run

Het halfuur gratis parkeren in de straten blijft behouden. Dat gratis halfuurtje is belangrijk. We willen iedereen nog altijd de mogelijkheid geven om snel een boodschap te halen in het stadscentrum. Op expliciete vraag van de lokale handelaars willen we daarom nog meer inzetten op kort parkeren binnen de kleine ring. Het gaat om slim ingeplante parkeerstroken. Je mag er maximaal een halfuurtje parkeren, zodat er altijd plekken vrij zijn voor mensen die vlug iets moeten oppikken. Ook blijven er nog steeds voldoende mindervalideparkeerplaatsen voorzien. Om het medische personeel en de zorgverstrekkers in Hasselt nog meer te faciliteren, wordt het aantal voor hen gereserveerde parkeerplaatsen op het openbaar domein uitgebreid.

Binnenkort meer

Je merkt het, we doen er alles aan om de aantrekkingskracht van onze stad te combineren met een doeltreffend en helder parkeeraanbod, dat aan ieders noden tegemoetkomt. Voor deze eerste fase van het nieuwe parkeerplan officieel van start gaat, willen we je goed informeren. Via diverse kanalen maken we iedereen wegwijs in het nieuwe plan.