Titel

Nieuw parkeerbeleid

Er wordt momenteel hard gewerkt aan het parkeerbeleid binnen de grote ring. De betrokken straten werden ondergebracht in nieuwe parkeerzones en moderne parkeerautomaten zijn geplaatst. Het parkeerbeleid gaat dit najaar van start, tot dan blijven de huidige afspraken en regels gelden.
Er wordt momenteel hard gewerkt aan het parkeerbeleid binnen de grote ring. De betrokken straten werden ondergebracht in nieuwe parkeerzones en moderne parkeerautomaten zijn geplaatst. Het parkeerbeleid gaat dit najaar van start, tot dan blijven de huidige afspraken en regels gelden.

Om bewoners van het centrum en de omliggende wijken te beschermen tegen de toegenomen parkeerdruk, besliste het stadsbestuur om betalend parkeren in te voeren voor niet-bewoners in de wijken net buiten de binnenstad. Elk gezin blijft over twee gratis digitale parkeervergunningen beschikken. Daarnaast krijg je 200 uren per jaar gratis parkeeruren voor bezoekers. Zo zullen ook familie en vrienden tijdens een bezoekje voordelig kunnen parkeren. Het ingevoerde betaalparkeren in de wijken moet de shoppers, werknemers en pendelaars aanzetten om hun wagen te parkeren op één van de gratis randparkings of in ondergrondse garages.

Wat verandert er?

 • Terwijl je vandaag enkel moet betalen om op straat te parkeren in het centrum en aan het station, is dit ook verplicht in de ‘schil rond het centrum’ en in de omgeving van het gerechtsgebouw.
 • De bovengrondse parking op het Dusart plein en de parkings aan de Truierbrug worden betaalparkings.
 • Er komen 5 betaalzones bij en de zone Station breidt uit. Dat brengt het totaal op 7 betaalzones en 4 blauwe zones.
 • Het ‘gratis Hasselts halfuurtje’ blijft behouden, en wordt in elke nieuwe parkeerzone ingevoerd.
 • Het betalend parkeren wordt ingevoerd van maandag tot en met zaterdag, uitgezonderd wettelijke feestdagen en 11 juli.
 • Als bewoner kan je immers met jouw digitale bewonersparkeervergunning gratis parkeren in eender welke straat van jouw parkeerzone en zelfs verder!
  • Bewoners van parkeerzone Centrum kunnen gratis in hun zone parkeren van 16u tot 10u. Overdag, van 10u tot 16u, kunnen zij met hun parkeervergunning gratis parkeren in eender welke andere betaalzone of blauwe zone rondom de binnenstad.
  • Bewoners van de betaalzones rondom de binnenstad kunnen met hun parkeervergunning gratis en onbeperkt in tijd parkeren in hun eigen parkeerzone, maar ook in de aanpalende blauwe zone.
  • Bewoners van de blauwe zones kunnen met hun parkeervergunning gratis en onbeperkt in tijd parkeren in hun eigen blauwe zone.
 • Personen met een parkeerkaart voor personen met een handicap kunnen overal in Hasselt gratis en onbeperkt (in tijd) parkeren m.u.v. ondergrondse parkeergarages.
 • Ook thuisverpleegsters en mantelzorgers kunnen een parkeervergunning aanvragen. Bedrijven en scholen die in de betrokken zones gevestigd zijn kunnen zoals in het verleden tegen betaling een aantal parkeervergunningen aankopen.

 

Voordelige bezoekersregeling

De afgelopen maanden werden een aantal aanpassingen doorgevoerd wat betreft het bezoekersparkeren:

 • Je krijgt per gezin één kaart met 200 parkeeruren voor je bezoek.
 • Volstaat dat niet, dan kan je extra uren kopen aan een voordelig tarief van 2 euro voor 10 nieuwe uren.

De uitgewerkte bezoekersregeling is uiteraard niet zomaar uit de lucht komen vallen. De regeling is gebaseerd op een enquête die de stad Hasselt, samen met de UHasselt en een gespecialiseerd studiebureau, heeft afgenomen bij 250 gezinnen in straten waarin het betalend parkeren wordt ingevoerd. Uit deze enquête bleek dat meer dan de helft van de bewoners het ermee eens is dat persoonlijke bezoekers wel ‘iets’ moeten betalen om te parkeren. Daarnaast blijkt uit de enquête dat een gezin per jaar maximum 390 uur bezoek ontvangt. Op basis van deze resultaten werkte het stadsbestuur een voordelige bezoekersregeling uit. Je kan de resultaten van de enquête hieronder downloaden.