Nieuw parkeerbeleid

Een parkeerplek zoeken. Het is een banale handeling waar je veel tijd mee kan verliezen. Zeker wanneer je binnen de Grote Ring woont. Om daar een mouw aan te passen, treedt vanaf 2 januari 2017 een nieuw parkeerreglement in voege in onze stad. Concreet komt het erop neer dat het gebied ‘betalend parkeren’ uitgebreid wordt naar de straten net buiten de Kleine Ring en dat ook enkele bovengrondse parkings betalend worden. Zo komen er meer plaatsen vrij voor bewoners.
Een parkeerplek zoeken. Het is een banale handeling waar je veel tijd mee kan verliezen. Zeker wanneer je binnen de Grote Ring woont. Om daar een mouw aan te passen, treedt vanaf 2 januari 2017 een nieuw parkeerreglement in voege in onze stad. Concreet komt het erop neer dat het gebied ‘betalend parkeren’ uitgebreid wordt naar de straten net buiten de Kleine Ring en dat ook enkele bovengrondse parkings betalend worden. Zo komen er meer plaatsen vrij voor bewoners.

Wat verandert er?

Als bewoner van het centrum of de omliggende wijken moet je vlot een vrije parkeerplaats kunnen vinden in jouw straat of één van de nabijgelegen straten. Gratis en onbeperkt in tijd. Dat is het uitgangspunt van het nieuwe reglement. Ook persoonlijke bezoekers van wijkbewoners moeten voordelig kunnen parkeren in de buurt. Het betekent niet dat andere mensen gebannen worden. Wil je er parkeren, dan moet je wel de geldende parkeertarieven in acht nemen. De oplopende parkeertarieven en de uitbreiding van de betalende plaatsen moeten zorgen voor meer parkeerrotatie, en dus meer beschikbare plaatsen, op straat. Voor bewoners, maar ook voor alle bezoekers.

Gratis bewonersparkeren en voordelig tarief voor bezoekers

Concreet komen er in de wijken vlak bij de binnenstad 5 betaalzones bij en breidt de betaalzone Station uit met een aantal straten. Dat brengt het totaal op 7 betaalzones en 4 blauwe zones. Blauwe zones zijn zones waar je als niet-bewoner met de blauwe parkeerschijf tot maximaal twee uur gratis kan parkeren. Als bewoner kan je nog steeds twee gratis bewonersparkeervergunningen aanvragen waarmee je in elke straat van jouw eigen parkeerzone gratis en onbeperkt kan parkeren. Afhankelijk van waar je woont – bv. pal in het centrum - mag je mogelijk zelfs in meerdere zones parkeren. Voor bezoek krijgt elk gezin in één van de betaalzones een aantal gratis uren ter beschikking. 200 uren om precies te zijn. Zijn ze op? Dan is het mogelijk om parkeertijd bij te kopen aan het voordelige tarief van 1 euro per 5 uur. Lees meer over de elektronische parkeerkaart voor persoonlijk bezoek.

Oplopende tarieven

Voor wie in Hasselt komt werken, shoppen, kuieren… zijn er voldoende alternatieven. Hou de regel ‘hoe dichter je je auto bij het centrum parkeert, hoe meer je betaalt’ in het achterhoofd. Op straat betaal je elke betaaldag hetzelfde oplopende parkeertarief. Na het gratis‘Hasselts halfuurtje’ betaal je tijdens het eerste uur één euro per uur, tijdens het tweede uur twee euro per uur en vanaf het derde uur drie euro per uur. (bv. voor 4 uur parkeren, betaal je 9 euro) Het betalend parkeren geldt van maandag tot en met zaterdag, met uitzondering van wettelijke feestdagen en 11 juli. Bij een bezoek van meer dan twee uur wordt het voordeliger om op één van de parkeerterreinen of in de ondergrondse garages te parkeren. Waar moet je betalen voor bovengronds of ondergronds parkeren? Lees het hier.

Dagparkings

Ben je meerdere uren of een hele dag zoet in het centrum? Dan kan je opteren voor de betalende dagparkings nabij de binnenstad: parking Astrid (gelegen naast de Koningin Astridlaan), parking Dusartplein (bovengronds parkeerterrein achter de muur), parking Truierbrug-Noord en parking Truierbrug-Zuid (beiden onder de brug van de Sint-Truidersteenweg). De eerste was al betalend, de andere drie zijn dat vanaf 2 januari ook. Deze 680 beschikbare parkeerplekken zijn in de eerste plaats bestemd voor stadsbezoekers want een bewonersparkeervergunning geldt er niet. Op dagparkings moet je van maandag tot een met zaterdag betalen van 9 tot 19 uur, met uitzondering van wettelijke feestdagen en 11 juli. Het tarief bedraagt hier 1 euro per tijdsblok van 5 uren. Je kan ook voor meerdere dagen parkeren.

Gratis parkeren?

Is de tijd van het gratis parkeren voorbij? Nee hoor. Naast bewonersparkeren blijft dus ook het ‘Hasselts halfuurtje’ gratis. Neem een ticketje ‘Hasselts halfuurtje’ aan de parkeerautomaat. Wil je langer gratis parkeren? In Hasselt zijn er nog steeds een tiental verschillende gratis parkings rondom het centrum, goed voor een kleine 3000 plaatsen. Bekijk hier de volledige lijst van gratis parkings. Sommige liggen op wandelafstand, op enkele andere kan je je auto achterlaten en overstappen op de bus of een leenfiets.

Vragen?

Verkeerswinkel

Groenplein 1
3500 Hasselt