Blijf op de hoogte! Ontvang de nieuwsbrief Milieu, energie & afval 1x per maand rechtstreeks in je mailbox.

Mooimakers

Zeg nee tegen zwerfvuil en ja tegen een mooie buurt!  Wil je graag een stukje Hasselt proper houden? In je eentje, je gezin of enkele vrienden? Registreer je als Mooimaker en adopteer een stukje stad dat je mee proper houdt. De stad Hasselt zorgt voor opruimmateriaal, voor de ophaling van de zakken en voor je verzekering. Ga je regelmatig zwerfvuil opruimen, dan heb je recht op een beloning via Limburg.Net. 

Stap 1: Registreer je als Mooimaker

Registreer je als Mooimaker en duid op de kaart aan welk stukje van Hasselt je graag mee proper houdt. 

Registreer je hier & claim je propere plek.

Stap 2: Bestel je materiaal

Materialen
Hoeveel materialen heb je graag? Geef een realistische inschatting van wat je nodig hebt. We doen ons best om zo goed mogelijk aan je vraag tegemoet te komen.
Wil je een opplooibare bolderkar ontlenen?

Uitlenen voor langere periodes mogelijk

De stad Hasselt zal de gegevens die ze van jou ontvangt enkel en alleen gebruiken in het kader van deze aanvraag en geeft ze alleen door aan derden als dat nodig is voor de afhandeling van je vraag. We bewaren ze niet langer dan nodig voor dit doeleinde. Meer informatie over hoe de stad omgaat met je persoonsgegevens kan je terugvinden in de privacyverklaring

CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Stap 3: Verzekering

Veelal gebeurt een zwerfvuil-opruimactie veilig en zonder enig probleem. Maar een ongeval valt nooit helemaal uit te sluiten. Mooimakers worden tijdens hun opruimactie via de stad verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongemakken op voorwaarde dat:

  • je geregistreerd bent als mooimaker
  • je een afsprakenovereenkomst hebt ondertekend met de stad (stuur een mail aan duurzaam@hasselt.be)
  • je de stad vooraf aan elke opruimbeurt verwittigt dat je gaat opruimen (via WePlog App of een mailtje aan duurzaam@hasselt.be)

Stap 4: ophaling zwerfvuil

Na het opruimen zet je je zak met zwerfvuil op een herkenbare plaats (bv. bij een vuilbak). Vervolgens verwittig je de stad Hasselt. Gebruik je de WePlog App, dan kan je een melding via deze app versturen. In het andere geval stuur je een mail naar duurzaam@hasselt.be waarin je aangeeft op welke locatie je de gevulde zwerfvuilzakken hebt achtergelaten.

 

Stap 5: Ontvang een beloning

Limburg.Net beloont regelmatige opruimers. Je verdient 25 LimbU als je  minstens 2x per trimester (januari-maart, april-juni, juli-september of oktober-december) gaat opruimen. Stuur een mail naar duurzaam@hasselt.be om ons op de hoogte te brengen zodat je punten worden toegevoegd. Je gespaarde LimbU-punten kan je omruilen voor Hasseltbonnen, filmtickets, ... 

Registreer je op www.limbu.be 

 

Stap 6: WePlog-App als handig hulpmiddel

Om alles efficiënt op elkaar af te stemmen, werken we met de gratis applicatie 'WePlog'. Hier markeer je de opgeruimde zone als proper. Zo vermijden we situaties waarbij vrijwilligers en stadsdiensten op korte tijd dezelfde zone onder handen nemen. Daarnaast worden locaties met een hardnekkig zwerfvuilprobleem zichtbaar en kunnen we extra maatregelen treffen zoals het plaatsen van een zwerfvuilcamera.

Installeer de app op je telefoon. Start je met opruimen, dan klik je onderaan op de knop ‘Start Plogging’. Ben je klaar dan druk je op ‘Stop Plogging’. Vervolgens krijg je een overzicht van de afgelegde afstand en je hoeveelheid verzamelde punten. Hiermee kan je andere ploggers uitdagen om beter te doen. Je kan ook aangeven hoe proper of vuil de straat was voor je jouw schoonmaakbeurt begon, alsook het aantal verzamelde zakken met vuil.

Registreer je op WePlog

Contact