Samen verbeteren we de luchtkwaliteit

wo, 21/10/2020

Binnen de kleine ring meten een 35-tal snuffelpalen de luchtkwaliteit in Hasselt. Benieuwd? Je kan de meetresultaten online raadplegen. Wil je meewerken aan bijkomend onderzoek? Stel je kandidaat!

Fietsstraat
Deel deze pagina:

Snuffelpalen

Binnen de kleine ring meten een 35-tal snuffelpalen van de hogeschool UCLL de temperatuur en concentratie van luchtverontreinigende stoffen. Ze zijn uitgerust met ’realtime low cost’ sensoren, die de luchtkwaliteit meten op verschillende tijdstippen. Deze data leveren interessante inzichten op voor het stadsbestuur. Zo kunnen we jou ook gerichte gezondheidsadviezen geven in tijden van hitte, ozon- en fijnstofpieken. Interessant? Jij kan de meetresultaten van de snuffelpalen nu ook online raadplegen!

Opgelet, de getoonde meetresultaten moeten met enige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden omdat er gemeten wordt met low-cost sensoren. Het is niet de absolute meetwaarde die van tel is, maar wel de trends en de verschillen in tijd en ruimte.

Bijkomend onderzoek

Voor mensen met chronische luchtwegklachten zoals astma - die minstens één keer per week een puffer gebruiken en vaak binnen de grote ring vertoeven - is er nog een extraatje aan verbonden. De UCLL plant een onderzoek, waarbij je puffer uitgerust wordt met een gps-sensor om extra gegevens te verkrijgen. Interesse om mee te doen? Stel je kandidaat! Want meten is weten, en zo kunnen we de leefomgeving in Hasselt verder verbeteren.

Wat kan je zelf doen?

Ook jij kan een bijdrage leveren voor een gezonde buitenlucht. Enkele concrete tips:

  • Verminder je autogebruik en doe meer verplaatsingen te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer.
  • Ga voor autodelen in plaats van een eigen (tweede) wagen aan te kopen.
  • Kies bij de aankoop van een nieuwe wagen voor een zuinige auto. De ecoscore helpt je op weg.
  • Kies voor isolatie en milieuvriendelijke technieken om je woning te verwarmen. Het woonloket helpt je op weg.