Kids-ID

Kids-ID

Voor wie

Kinderen tussen 0 en 12 jaar met de Belgische nationaliteit.

Wat

Heeft jouw kind de Belgische nationaliteit en is het tussen 0 en 12 jaar? Vraag dan een Kids-ID aan – een elektronisch identiteitsdocument met extra voordelen.

Zo een Kids-ID is niet verplicht in België, maar wel om samen met jou in de meeste Europese landen en in sommige landen daarbuiten te reizen. Vergeet zelf jouw geldige eID niet. Ga je verder dan Europa? Voor andere landen heb je verplicht een reispas ( internationaal paspoort) nodig.

Zo'n kids-ID blijft drie jaar geldig, zelfs als je kind intussen ouder dan 12 jaar wordt.
Lijkt je kind niet meer op de foto op zijn Kids-ID? Dan moet je een nieuwe kaart aanvragen.

Je kan tot zeven telefoonnummers van de (groot)ouders of kennissen op een Kids-ID programmeren. Zo weten hulpverleners automatisch wie ze moeten bellen, als je kind bijvoorbeeld verloren loopt. Ze bellen de nummers in de volgorde zoals jij ze instelt. Dat vergroot de kans dat ze jou of iemand anders snel bereiken. Antwoordt er niemand? Dan schakelt de oproep automatisch door naar Child Focus, die 24/24 uur bereikbaar zijn. Hoe je de telefoonnummers kan instellen, lees je op www.halloouders.be.

Hoe een Kids-ID aanvragen

Kom langs bij de dienst Bevolking. Enkel een ouder (met het ouderlijke gezag) of de voogd kan dit aanvragen.
Een Kids-ID aanmaken duurt drie weken. Kom daarom zeker op tijd bij ons langs.

Opgelet! Wil je in de namiddag langskomen, maak dan een afspraak.

Kostprijs

  • 6 euro (standaardprocedure van 3 weken)
  • 89 euro (spoedprocedure van 3 werkdagen, als je de Kids-ID aanvraagt vóór 12 uur)
  • 133 euro (spoedprocedure van 2 werkdagen, als je de Kids-ID aanvraagt vóór 12 uur)

Vraag je voor minstens twee kinderen, ingeschreven op hetzelfde domicilieadres, gelijktijdig een kids-ID aan met spoedprocedure, dan betaal je 57 euro per stuk vanaf de tweede kids-ID. Voor de eerste kids-ID betaal je 84 of 125 euro. 

Betaal de Kids-ID met bancontact.

Meebrengen

Hoe een Kids-ID afhalen

Na je aanvraag ontvang je een brief in je brievenbus met:

  • Je pin- en pukcodes (Bewaar de pin- en pukcodes zorgvuldig. Want als je die verliest, moet je online een nieuwe afdruk aanvragen via de federale overheid Binnenlandse Zaken.)
  • Een gebruikerscode voor elektronische toepassingen
  • Een ‘Hallo-ouders’-code voor het cascadesysteem met telefoonnummers

Kom vervolgens langs bij de dienst Bevolking om je kids-ID te activeren en af te halen. Opgelet! Wil je in de namiddag langskomen, maak dan een afspraak.

Diefstal of verlies?

Meld de diefstal van je Kids-ID aan de politie. Zij geven je een attest waarmee je een nieuwe kaart aanvraagt bij de dienst Bevolking.

Ben je de identiteitskaart verloren? Ga dan meteen naar de dienst Bevolking en laat je Kids-ID meteen blokkeren. Dat kan ook telefonisch via de helpdesk van Binnenlandse Zaken op het gratis nummer 00800 21 23 21 23 of 02 518 21 23 – de klok rond bereikbaar. Toch teruggevonden? Laat het direct weten aan de dienst Bevolking.