Titel

Kids-ID

Kids-ID

Wat

Heeft jouw kind de Belgische nationaliteit en is het tussen 0 en 12 jaar? Vraag dan een Kids-ID aan – een elektronisch identiteitsdocument met extra voordelen.

Zo een Kids-ID is niet verplicht in België, maar wel om samen met jou in de meeste Europese landen en in sommige landen daarbuiten te reizen. Vergeet zelf jouw geldige eID niet. Ga je verder dan Europa? Voor andere landen heb je verplicht een reispas ( internationaal paspoort) nodig.

Zo'n kids-ID blijft drie jaar geldig, zelfs als je kind intussen ouder dan 12 jaar wordt.
Lijkt je kind niet meer op de foto op zijn Kids-ID? Dan moet je een nieuwe kaart aanvragen.

Voor wie

Kinderen tussen 0 en 12 jaar met de Belgische nationaliteit.

Hoe aanvragen

Kom langs bij de dienst Bevolking: een ouder (met het ouderlijke gezag) of de voogd doet de aanvraag. Een Kids-ID aanmaken duurt drie weken. Kom daarom zeker op tijd bij ons langs.

Kostprijs

  • 7 euro (standaardprocedure van 3 tot 4 weken)
  • 116 euro (spoedprocedure van 4 werkdagen, als je de Kids-ID aanvraagt vóór 12 uur)
  • 200 euro (spoedprocedure van 3 werkdagen, als je de Kids-ID aanvraagt vóór 12 uur)

Betaal de Kids-ID met bancontact.

Meebrengen

‘Hallo ouders’ = contact in noodgeval

Je kan tot zeven telefoonnummers van de (groot)ouders of kennissen op je Kids-ID programmeren. Zo weten hulpverleners automatisch wie ze moeten bellen, als je kind bijvoorbeeld verloren loopt. Ze bellen de nummers in de volgorde zoals jij ze instelt. Dat vergroot de kans dat ze jou of iemand anders snel bereiken. Antwoordt er niemand? Dan schakelt de oproep automatisch door naar Child Focus, die 24/24 uur bereikbaar zijn. Hoe je de telefoonnummers kan instellen, lees je op www.halloouders.be.

Kids-ID-codes

Na je aanvraag ontvang je verschillende codes in je brievenbus:

  • een activering voor de Kids-ID, met pin- en pukcodes
  • een gebruikerscode voor elektronische toepassingen
  • een ‘Hallo-ouders’-code voor het cascadesysteem met telefoonnummers

Bewaar de pin- en pukcodes zorgvuldig. Want als je die verliest, moet je online een nieuwe afdruk aanvragen via de federale overheid Binnenlandse Zaken. Het duurt minstens drie weken voor je ze mag afhalen bij de dienst Bevolking.

Diefstal of verlies?

Meld de diefstal van je Kids-ID aan de politie. Zij geven je een attest waarmee je een nieuwe kaart aanvraagt bij de dienst Bevolking.

Ben je de identiteitskaart verloren? Ga dan meteen naar de dienst Bevolking en laat je Kids-ID meteen blokkeren. Dat kan ook telefonisch via de helpdesk van Binnenlandse Zaken op het gratis nummer 00800 21 23 21 23 of 02 518 21 23 – de klok rond bereikbaar. Toch teruggevonden? Laat het direct weten aan de dienst Bevolking.