Inschrijven in het basisonderwijs

Nieuw

Onderwijs is belangrijk voor ieder kind en voor elke ouder. Daarom helpen we je als stad Hasselt graag op weg bij de keuze van een basisschool en bij het inschrijven. Voor het nieuwe schooljaar 2022-2023 maken alle scholen van het kleuter- en lageronderwijs in Hasselt voor het eerst gebruik van een nieuw digitaal centraal aanmeldregister, dat alles een pak eenvoudiger maakt.

Welke school kies je?

Neem de tijd om eerst kennis te maken met scholen: via de website, een vrijblijvend telefoontje of maak een afspraak met de school. Elke school staat je graag te woord! Het maakt niet uit in welke wijk je woont, er is altijd een toffe school in de buurt!

Bekijk hier alle kleuter- en lagere scholen in Hasselt.

Op naarschoolinvlaanderen.be kun je de vrije plaatsen (op scholen) raadplegen.

Wie moet wel/niet aanmelden

Wie moet NIET aanmelden via het centraal aanmeldregister?

 • Kinderen die nog dit schooljaar 2021-2022 willen instappen of van school veranderen.
  • Dan neem je gewoon contact op met je voorkeursschool. Je informeert of er een vrije plaats is en de school maakt jouw inschrijving definitief.
 • Kinderen geboren in 2020 die voorrang krijgen.
  • Het gaat om kinderen met broers en/of zussen in de voorkeursschool of een ouder die er werkt. Dan kan je je voor het schooljaar 2022-2023 al inschrijven in de voorrangsperiode van 24 januari (9 uur) tot en met 4 februari 2022 (16 uur). Je hoeft dan niet aan te melden via het nieuwe aanmeldregister. Je neemt gewoon contact op met de betrokken school om je rechtstreeks in te schrijven.
 • Kinderen die naar het buitengewoon onderwijs gaan.
  • Je kiest een school en kan daar rechtstreeks inschrijven. Je volgt de inschrijfprocedure die de school zelf kiest. Je kan je inschrijven tot je voorkeursschool haar limiet heeft bereikt. Je kan vrij inschrijven vanaf 7 maart. Heeft je kind al broers en/of zussen in de voorkeursschool of werk jij als ouder in de school? Dan kan je met voorrang inschrijven van 31 januari 2022 tot en met 20 februari 2022.

Wie moet WEL aanmelden via het centraal aanmeldregister?

 • Kinderen geboren in 2020 en die dus voor het eerst naar school gaan in 2022-2023.
 • Kinderen die van school willen veranderen voor het schooljaar 2022-2023.

Hoe aanmelden en inschrijven

Stap 1: Duid je voorkeursschool aan vanaf 1 maart tot 28 maart 2022

 • Alle kinderen die in 2020 geboren zijn, of kinderen die voor schooljaar 2022-2023 van school willen veranderen, horen zich in de periode van 1 maart (9 uur) tot en met 28 maart 2022 (16 uur) aan te melden.
 • Bij het aanmelden kan je je voorkeursschool aanduiden. Geef zeker ook een tweede, derde… keuze mee. Als er voldoende plaats is in de school krijgen alle aangemelde kinderen automatisch hun eerste keuze toegewezen. Als de vraag groter is dan het aanbod - wat in zeer weinig Hasseltse scholen van toepassing is - gaat de voorrang eerst naar kinderen die het dichtst bij de school wonen. Ook kinderen die een schooltoeslag ontvangen of waarvan de moeder geen diploma secundair onderwijs heeft, krijgen voorrang. Meer info over voorrang vind je hier. Pak je naast je eerste keuze? Dan krijg je een weigeringsdocument (en beland je op de wachtlijst) of krijg je je eerstvolgende beschikbare keuze toegewezen.
 • Het maakt dus geen verschil of je op 1 maart of later in maart aanmeldt. Het systeem registreert alle aanmeldingen die gebeuren tijdens de aangegeven periode.
 • De website om aan te melden is pas actief vanaf dinsdag 1 maart 2022 (9 uur) en zal je op deze webpagina terugvinden.

Stap 2: Inschrijven op school met je inschrijfticket vanaf 2 mei tot 20 mei 2022

 • Let op: een aanmelding is nog géén inschrijving. Uiterlijk op 30 april 2022 ontvang je een inschrijfticket met je toegewezen school. Met dit ticket kan je je nadien definitief inschrijven in de toegewezen school tussen maandag 2 mei (9 uur) tot en met vrijdag 20 mei 2022 (16 uur). Inschrijven gebeurt via de school zelf. Je kan de school contacteren voor de juiste afspraken.

Heb je de aanmeldingsperiode gemist of kreeg je geen inschrijfticket toegewezen?

Dan kan je je inschrijven vanaf 24 mei 2022 (9 uur) bij de school van je keuze. Je kan je dan niet meer aanmelden. De kans bestaat wel dat de school van je voorkeur al volzet is met kinderen die wel gebruik hebben gemaakt van het aanmeldingsregister. Houd hier dus rekening mee!

Vragen

Neem dan zeker telefonisch contact op met de school. Ze helpen je graag verder. Heb je vragen over de regelgeving, de procedure of heb je een klacht? Contacteer dan het Lokaal Overlegplatform (LOP): lophasselt.basis@vlaanderen.be, 02 553 50 24.

Contact