Info en zorgaanbod 'dementievriendelijk Hasselt'

Geheugenkliniek Jessa Ziekenhuis

De geheugenkliniek van het Jessa Ziekenhuis werd in november 2002 opgericht. Ze heeft als doel diagnostiek, behandeling en advisering te bieden aan volwassenen en senioren met cognitieve stoornissen, gaande van lichte stoornissen tot gevorderde dementiesyndromen. Lees meer over het diagnostisch traject, de psycho-educatie en het geheugenprogramma.

Ontdek meer over de geheugenkliniek

Infopunt dementie HOGEVIJF

Word je geconfronteerd met dementie en heb je nood aan een luisterend oor, advies of documentatie? Spring vrijblijvend binnen bij het Infopunt dementie HOGEVIJF (Hadewychlaan 74). Dit kan iedere 2de dinsdag van de maand tussen 13.30 en 16.30 uur.

Dementiewegwijzer Hasselt

Deze 'Dementiewegwijzer Hasselt' of sociale kaart dementie heeft als doel je wegwijs te maken in het Hasseltse zorgaanbod voor personen met dementie. Als iemand te maken krijgt met dementie roept dit immers veel vragen op bij de betrokkene en zijn omgeving. Dementie heb je immers niet alleen. Het is belangrijk om correcte informatie en de juiste ondersteuning te krijgen van bij het begin van het dementieproces. ‘Waar kan ik terecht als ik een vermoeden heb dat er iets mis is?’, ‘Wie helpt in de dagelijkse verzorging?’, ‘Wie coördineert de thuiszorg?’ of ‘Wat als het thuis echt niet meer lukt?’ zijn slechts enkele waardevolle vragen waarop je in deze wegwijzer een antwoord vindt.

Lees hier de digitale versie. Een gedrukt exemplaar is te verkrijgen via het projectteam van dementievriendelijk Hasselt via dementievriendelijk@hasselt.be

Documentatie over dementie

Heeft u interesse in een draagtas gevuld met documentatie over dementie en dementievriendelijk Hasselt? Mail naar dementievriendelijk@hasselt.be

Deze draagtas bevat vanaf de zomer van 2021 ook het gloednieuwe magazine ‘Dementie, als je ermee te maken krijgt’, op maat van Hasselt. 
 

Bibliotheek Hasselt Limburg beschikt over een uitgebreid aanbod over dementie. In de bib vind je zowel wetenschappelijke informatie als verhalen en zelfs DVD's. Wil je graag voorlezen of lezen met een jonger publiek? In de jeugd- en jongerenafdeling vind je (prenten)boeken die je helpen het onderwerp bespreekbaar te maken.

011 29 59 00
bibliotheek@hasselt.be

Ook online vind je heel wat informatie. Surf hiervoor naar www.dementie.vlaanderen

Info en advies 'Expertisecentrum Dementie'

Expertisecentrum Dementie Contact Limburg (ECD Contact) is één van de negen expertisecentra dementie in Vlaanderen. Je kan er terecht voor:

 • informatie
 • advies
 • verwijzing naar gepaste professionele hulpverlening.
 • vormingen, opleidingen en bijscholingen betreffende dementie in Limburg.
 • publicaties (vb. het Limburgse dementiekompas en de Verwijsgids dementie Limburg)

Bekijk meer

Praatcafé dementie

Een Praatcafé Dementie is een ’samenkomen’ van mensen die (niet-professioneel) in contact komen met dementie. In een ontspannen sfeer kan je kennismaken met anderen, nuttige informatie opdoen, ervaringen uitwisselen en zo het dagelijks ‘leven met dementie’ beter begrijpen en er beter mee omgaan. Een deskundige licht telkens een bepaald aspect van dementie toe. We sluiten het praatcafé steeds af met een vragenrondje.

Bekijk hier het programma van het praatcafé

Familiegroep jongdementie

Ben je een mantelzorger van een jonge persoon met dementie? Dan nodigen we je graag uit voor onze Familiegroep jongdementie. We komen bijeen in kleine groep en komen tegemoet aan één van de grootste behoeften van mantelzorgers en familieleden, namelijk informele toegang tot informatie en lotgenotencontact. Dit in samenwerking met Alzheimer Liga Vlaanderen vzw.

Bekijk hier het programma van 2021

Locatie: LDC HOGEVIJF stadspark, Casterstraat 77, 3500 Hasselt
Inschrijven is wenselijk en kan via jongdementiehasselt@alzheimerligavlaanderen.be of 011 88 83 84

Dagzorg voor thuiswonende mensen met dementie

Hulpbehoevende Hasselaren, die thuis verblijven, kunnen overdag terecht in het dagverzorgingscentrum. Ze ontmoeten er anderen, kunnen deelnemen aan activiteiten en genieten van een gezellige sfeer. Het personeel houdt veel rekening met individuele behoeften en zorgnoden. Het dagverzorgingscentrum HOGEVIJF campus Banneux richt zich specifiek tot bezoekers met cognitieve problemen, waaronder dementie.

Bekijk meer

Dagopvang voor mensen met dementie op jonge leeftijd

In samenwerking met Groep Hasselt biedt Ferm Thuiszorg dagopvang voor mensen die geconfronteerd worden met dementie op jonge leeftijd. In kleine groep en in een huiselijke omgeving kunnen ze hier genieten van een zinvolle dagbesteding, deugddoende babbels en een luisterend oor. Personen met jongdementie en verzorgenden ondernemen samen alledaagse bezigheden zoals koken, lezen, spelen, maar ook specifieke activiteiten volgens de voorkeuren van de aanwezigen. Op vraag kan er ook een bad gegeven worden, een haarverzorging of een voetmassage. De dagopvang is open van 8 tot 18 uur. Je kan er terecht voor een hele dag, een halve dag of voor een enkele uren. Locatie: Bevrijdingsstraat 31 bus 1, 3500 Hasselt. 

Ontdek meer over de dagopvang

Preventie van vermissing van personen met dementie, i.s.m. politiezone LRH

Omwille van de vergrijzing zullen er in de toekomst almaar meer mensen leven met dementie en dus ook almaar meer mensen zijn die kunnen ronddolen en verdwalen. Vermissing van personen met dementie – en hoe we daar adequaat mee kunnen omgaan – blijkt nog een onderschat probleem. Een goede samenwerking tussen de mantelzorger/zorginstelling en de lokale politiezone bij vermissing van een persoon met dementie is van cruciaal belang. Drie procedures met vermissingsfiches werden uitgewerkt:

 1. een procedure voor mantelzorgers
 2. een procedure voor thuiszorg
 3. een procedure voor woonzorgcentra.

Sinds november 2015 is er op Limburgs niveau ook een akkoord tot samenwerking met de noodcentrale 101. Concreet houdt dit in dat, in geval van verdwijning, rechtstreeks de noodcentrale verwittigd kan worden.

Bekijk meer

Hulpmiddelen en woningaanpassing

Hogeschool PXL, UHasselt en INTER bundelen hun expertise in het Universal Design (UD) Woonlabo op de Guffenslaan 39. Het labo is een ontmoetingsplaats, onderzoeks- en belevingscentrum voor zorgeloos wonen. Nieuwe ideeën worden er gebruikt, getest en krijgen er ook een volwaardige plaats. Zo wordt het UD Woonlabo een unieke etalage en maken niet minder dan 2500 bezoekers jaarlijks kennis met innovatieve producten en toepassingen die er in (groeps)rondleidingen en bij individuele advies-gesprekken getoond en uitgeprobeerd worden.

Meer info over het UD Woonlabo 

Meer info over hulpmiddelen en woningaanpassing

 

Expertisecentrum Onbegrepen Gedrag België

Samen willen we het Onbegrepen Gedrag in de Vlaamse instellingen helpen aanpakken. Wij geven een combinatie van kennis over onbegrepen gedrag én inzicht en ervaring van die kennis. We starten steeds vanuit de praktijk van de zorgverleners zelf. Samen komen we tot oplossingen die effectief zijn en de zorg belevingsgericht houden. We bieden het zorgpersoneel het gevoel van controle en beheersbaarheid van Onbegrepen Gedrag. Expertisecentrum Onbegrepen Gedrag België (i.s.m. Stichting ABC’99, Provinciaal instituut verpleegkunde Hasselt en de provincie Limburg) verzorgt trainingen aan professionals in de (ouderen)zorg, die steeds meer te maken krijgen met onbegrepen gedrag bij onder meer mensen met dementie. Hiervoor gaan we aan de slag met de ABC-methodiek. Daarnaast kan elke organisatie die werkt met SOAP of GRIP ook bij ons terecht. Niet één methodiek maar de bewoner met zijn onbegrepen gedrag én zijn ‘zorgen’ staan bij ons centraal.
Locatie: Kunstlaan 1, 3500 HASSELT
Contact: dennis.renckens@pivh.be; brigitte.voortmans@pivh.be
0496 10 48 82

 

Verwijsgids dementie Limburg

De verwijsgids bevat contactgegevens van Limburgse diensten en organisaties in de zorg voor personen met dementie. De verwijsgids bevat een aantal hoofdstukken:

 •   Niet-pluis-gevoel en diagnosefase
 •   Omgaan met dementie
 •   Jongdementie
 •   Opvangen, (verz)zorgen, grenzen stellen
 •   Veiligheid
 •   Financiële en praktische hulp
 •   Zorgen voor jezelf als mantelzorger
 •   Preventie van dementie
 •   Contactgegevens
 •   Nuttige websites

Bekijk de verwijsgids