Ben je ouder dan 65 jaar, maak dan afspraak bij het Seniorenloket. We helpen je graag verder.

Hulp bij schulden/budget

Budgetadvies

We helpen je om je financiële situatie terug onder controle te krijgen. We overlopen je inkomsten, uitgaven, schulden en afbetalingen en geven je advies op maat. 

Budgetbegeleiding

Je blijft je eigen geld beheren, maar een medewerker van het OCMW leert je budgetteren en spreekt regelmatig met je af om je situatie te overlopen. 

Budgetbeheer

Nog een stap verder is budgetbeheer. Je geeft dan vrijwillig volmacht aan een medewerker van het OCMW om je inkomsten te beheren. De maatschappelijk werker zorgt voor een realistisch afbetalingsplan met je schuldeisers en leert je stapsgewijs je budget terug zelf te beheren.

Collectieve schuldenregeling

Lopen je schulden, kosten en intresten zo hoog op dat budgetbeheer geen oplossing biedt? Vraag dan een  ‘collectieve schuldenregeling’ aan bij de Arbeidsrechtbank. Het OCMW kan je daarbij helpen.

  1. Vraag hulp aan het OCMW om een verzoekschrift op te stellen.
  2. De Arbeidsrechtbank stelt een schuldbemiddelaar aan - een advocaat van de Balie van Hasselt of een jurist van de dienst schuldbemiddeling van het OCMW Hasselt.
  3. De Arbeidsrechtbank bepaalt in een vonnis hoeveel leefgeld je ontvangt en hoeveel er betaald wordt aan elke schuldeiser. De schuldbemiddelaar beheert jouw inkomsten en er worden geen bijkomende intresten meer aangerekend op jouw schulden. Opgelet! Tijdens deze procedure mag je geen enkele nieuwe schulden maken.

Voor wie

Je hebt schulden en je woont in Hasselt.

Hoe aanvragen

Maak een afspraak en kom naar het OCMW. Je mag gerust iemand meebrengen. Heb je al een overzicht van al je inkomsten en uitgaven, dan mag je dat alvast meebrengen.

Kostprijs

Gratis

Contact