Herbruikbare bekers

Wat

Vanaf 1 januari 2020 is het verboden om op evenementen drank aan te bieden in éénmalige verpakking (blik, brik, plastic flesje, wegwerpbeker, …), tenzij je als organisator kan aantonen dat je 90% apart inzamelt voor recyclage.  Alternatieven zijn het gebruik van een herbruikbare beker of het gebruik van glas en porselein (indien toegelaten door de politie).

Je kan herbruikbare bekers ontlenen via Limburg.net in verschillende formaten (standaard 30 cl, cava, wijn, jenever en zware bieren).

  • Je mag de bekers maximaal voor 2 opeenvolgende dagen ontlenen. 
  • Zelf ophalen en terugbrengen bij Festicup of één van de BEWEL-filialen is kosteloos. Voor een levering betaal je 50 euro per rit.
  • Je moet de bekers niet zelf reinigen, maar wel netjes per 500 bekers opbergen in de transportbak.

Voor wie

Sport-, jeugd-, cultuur- en buurtverenigingen, onderwijsinstellingen, stadsdiensten en -adviesraden.

Hoe aanvragen

Vraag de herbruikbare bekers online aan via https://limburg.festicup.be/. Doe dit minstens 4 werkdagen voor de activiteit plaats vindt. Een reservatie voor in het weekend moet uiterlijk de dinsdag ervoor voor 12 uur aangevraagd zijn.

Kostprijs

Je betaalt enkel de reinigingskosten (voor de standaardfestivalbeker is dat 0,08 euro per beker exclusief btw) en een waarborg (afhankelijk van het aantal ontleende bekers en de reinigingskosten ervan). Na het terugbrengen van de bekers worden alle kosten verrekend en wordt een eventueel saldo teruggestort of bijkomende factuur opgemaakt. Indien minstens 97% van de bekers tijdig en niet extra verontreinigd worden teruggebracht, dan wordt de volledige borg teruggestort.


Extra kost indien niet alle bekers en boxen in goede staat worden teruggebracht:

  • 0,50 euro per beschadigde of verloren beker (vanaf meer dan 3% uitval)
  • 0,08 euro per sterk verontreinigde beker (bovenop de 0,08 euro standaardkost voor de reiniging van enkel drankresten)
  • 30 euro per verloren, beschadigde of onvolledige opbergbox
  • 0,18 euro per beker voor het laattijdig terugbrengen (+ eventuele 0,50 euro per beker als de reiniging in het gedrang komt)

Handig om te weten

  • Hoe regel je het statiegeldsysteem?
  • Hoeveel bekers heb je nodig?

Je ontdekt het allemaal in de handleiding Limburg.net

Contact