Preventiecampagne 'Gokken is dokken'

do, 03/06/2021

Je rijk pronostikeren tijdens het EK voetbal? Je hebt meer kans om het winnende doelpunt te maken in de finale... Gebruik je gezond verstand en verlies je niet helemaal in sportweddenschappen. Vormt je gokgedrag een probleem voor jezelf of je omgeving? Hulp staat klaar.

Gokken is dokken
Deel deze pagina:

Een gokstoornis of problemen door gokken ontstaan ‘al spelend’. Gokken is een spannende en amusante activiteit waarin je helemaal kan meegesleept worden. Daardoor kan je uit het oog verliezen hoe je van recreatief gokken geleidelijk aan naar risicovol en problematisch gokken afglijdt. Met de campagne ‘Gokken is dokken’ wil de stad Hasselt – in de aanloop naar en tijdens het EK Voetbal - vooral jongeren en sporters aanzetten tot nadenken.

Waarom jongeren?

Het is een combinatie van risicofactoren die maken dat iemand een gokstoornis ontwikkelt. Zo gok je beter niet wanneer je je slecht in je vel zit, je impulsief van aard bent of verslavingsgevoelig bent. Ook jongeren lopen meer risico op het ontwikkelen van problematisch gokgedrag dan volwassenen. De hersenen van kinderen, jongeren en jongvolwassenen zijn nog volop in ontwikkeling, waardoor ze gevoeliger zijn voor de verslavende elementen in kansspelen. Deelnemen aan sportweddenschappen is verboden onder de 18 jaar. Toch tonen cijfers aan dat in Vlaanderen 10 procent van de leerlingen in het secundair onderwijs ooit al eens gokte op een sportwedstrijd. Bij 17-18-jarigen klimt dit zelfs tot 19 procent, en dit is een groeiend cijfer. Deze leeftijdsbeperkingen blijken online makkelijk te omzeilen. En online gokken is nu eenmaal interessant voor deze doelgroep. Beginnen met gokken op sportwedstrijden kan al door kleine bedragen in te zetten en de evolutie naar ‘live betten’ - waarbij je nog tijdens een wedstrijd kan inzetten – maakt de uitdaging nog groter. 

En sporters?

Kansspelen die de speler de indruk geven dat hij/zij invloed kan hebben op de uitkomst, hebben een hoger risicoprofiel. Doordat sporters veel trainen en matchen spelen of bekijken, denken ze dat ze het verloop van een wedstrijd beter kunnen voorspellen dan niet-sporters. Bijna de helft (42 procent) denkt met een uitgekiend systeem de verliezen te kunnen beperken, meer dan 60 procent gaat ervan uit dat het winnen van een weddenschap afhankelijk is van de sportkennis van de gokker. Maar dat is een illusie: eerder onderzoek toonde aan dat een expert niet beter is in het voorspellen van de matchresultaten dan een leek. Kennis (vorige uitslagen, statistieken, opstellingen, tactiek... ) maakt je dus geen betere gokker. Het versterkt enkel de illusie van controle. Dit in combinatie met emotionele betrokkenheid zal sportliefhebbers vaker doen gokken en ook hogere bedragen doen inzetten.
Vooral teamsporters zijn kwetsbaar. Ze gokken vaker dan individuele sporters en vertonen een sterker risicoprofiel. Zo gokken leden van een sportclub vijfmaal vaker op sportweddenschappen en gokken ze tienmaal vaker op een risicovolle manier. Dat komt niet noodzakelijk door groepsdruk. Het komt eerder doordat gokken zodanig ingeburgerd is in de wereld van de teamsporten. Sportweddenschappen zijn namelijk een gespreksonderwerp onder sportvrienden. Reclame en sponsoring van gokbedrijven hebben bijgedragen aan het normaliseren van het gokken op sport.
 

Laat je helpen!

Naast geldverlies of geldproblemen is er ook een rechtstreeks verband tussen gokken en gezondheidsproblemen. Wie in verhouding veel geld uitgeeft aan kansspelen, zal minder gezond eten, meer stress ervaren, minder ontspannen en tandarts- of doktersbezoeken uitstellen…
Voldoende redenen om je er niet in te veliezen… Alarmerend is dat slechts weinig mensen hulp zoeken met hun gokproblemen of erg lang wachten om deze stap te zetten.

Zit jij met vragen of maak je je zorgen over jouw gokgedrag? Je kan steeds terecht bij zorGGroep Zin (fusie tussen het VGGZ en CAD Limburg), dat ambulante hulpverlening voor verslavingsproblematieken biedt. Voor gokken is er zowel een individueel als groepsaanbod beschikbaar.

Meer info www.zorggroepzin.be

Op www.gokhulp.be vind je alle informatie over gokken en gokproblemen. Aan de hand van een zelftest kan je je eigen gokgedrag testen. Er is de mogelijkheid om een gratis en anoniem zelfhulpprogramma te doorlopen of deel te nemen aan een online begeleidingsprogramma.