December Geefmaand

vr, 15/11/2019

Tijdens de eindejaarsdagen draait de economie op volle toeren. We blijven cadeautjes geven en krijgen, terwijl onze kasten vaak al vol liggen met ongebruikte spullen. Nog meer spullen in huis! Bovendien moet elk cadeautje geproduceerd worden en dat vergt heel wat kostbare grondstoffen, energie en water. Om hier bewust mee om te gaan organiseert de stad enkele workshops en events in het kader van December Geefmaand.

Hasselt
Deel deze pagina:

VOLZET- Workshop ‘Rust in je huis, ruimte in je hoofd’

Je blijft maar opruimen en komt toch niet tot rust in je eigen huis? Je wil meer tijd om te doen wat je echt wil? Tijdens een interactieve lezing op 9 december van 12 tot 14 uur in ‘t Scheep leert opruimcoach Nele Colle hoe je afstand doet van je spullen, waar je ermee heen kan en hoe je het nadien ook opgeruimd houdt. Op het eind van de workshop merk je dat ontspullen, opruimen en beter organiseren leidt tot een eenvoudiger en duurzamer leven. Deelname aan de workshop is gratis, maar vooraf inschrijven via duurzaam@hasselt.be is verplicht.

KerstMerwt - 14/12

Tijdens de speciale kersteditie van Merwt op zaterdag 14 december kan je lokale en ecologisch geproduceerde ingrediënten kopen voor een (h)eerlijk feestmaal. Je vindt er vast ook originele, lokale kerstgeschenken. Opgelet, deze KerstMerwt gaat door in de Oud Gerechtshof op de Havermarkt van 10 tot 17 uur. Meer info

Info-avond ‘Meer doen met minder’ -9/12

Heb jij soms het gevoel dat het leven je voorbij loopt, dat je altijd te weinig tijd en te veel chaos hebt? Dan is ‘ontspullen’ misschien wel iets voor jou. Bij het ‘ontspullen’ doe je al het overbodige in je huis, hoofd en leven weg. Tot je enkel de essentie overhoudt. Zo komt er ruimte, tijd en geld vrij voor wat voor jou echt van belang is. Je ongebruikte en overbodige spullen krijgen misschien een tweede leven en dat is goed voor de planeet. An Daniëls van Konexo leert ons ontspullen op maandag 9 december om 19u30 in het Huis van het Kind. Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven een must! Schrijf je in!

Kookworkshop vegetarische feestmaaltijd -14/12

Zoek je inspiratie voor een vegetarische feestmaaltijd? Schrijf je in voor de kookworkshop op zaterdag 14 december om 9.30 uur bij Vormingplus Limburg. Eerst koop je samen de ingrediënten op de lokale boerenmarkt ‘Merwt’ waarna we samen aan de slag gaan om een (h)eerlijk vegetarisch feestmaal te bereiden met lokale, ecologische en eerlijke producten. Deelname aan de workshop kost 10 euro.Schrijf je in!

Op zoek naar cadeautjes met een verhaal -14/12

Ben je op zoek naar originele cadeautjes met een verhaal? Neem deel aan de shoppingplus-wandeling op zaterdag 14 december van 10 tot 12.30 uur met vertrek aan Vormingplus Limburg. Samen luisteren we naar het verhaal achter enkele unieke Hasseltse winkels en snuisteren we tussen hun sociale en duurzame producten. Deelname aan de wandeling is gratis, maar vooraf inschrijven via duurzaam@hasselt.be is verplicht.

Swishing-party met feestkledij -22/12

Tijdens een swishing party ruil je jouw miskopen voor die van een ander. Op zondagnamiddag 22 december om 14 uur gaan we swishen van feestkledij in De Serre (Dr. Willemsstraat)! Zo geraak je op een goedkope, ecologische en hippe manier aan een nieuw eindejaar outfit! Meer info en inschrijven

Pak je cadeautjes in met recuperatiematerialen - vanaf 14/12

Wil je een origineel en ecologisch ingepakt pakje onder de kerstboom? Daarvoor moet je aan de inpakstand in de oude verkeerswinkel zijn op het Groenplein (ingang via Lombaardstraat). Op 14, 15, 21 en 22 december ben je er welkom tussen 13 en 18 uur. Je kan er je gekochte cadeautjes laten inpakken met recuperatiematerialen. Je kan ook zelf aan de slag en je pakje naar hartenlust pimpen met leuke extraatjes. Zo helpen we de afvalberg verminderen en het is gewoonweg leuk om te doen!

Ga met je kapotte spullen naar het repair café

Zijn je kerstlichtjes kapot? Doe je gourmettoestel het niet meer? Mist je feestkleedje een knoop of is je feestbroek net te lang? Gooi het niet weg, maar laat het herstellen in één van de Hasseltse Repair Cafés. Door te repareren in plaats van weg te gooien, blijft de afvalberg wat kleiner. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Bovendien is het nog gezellig ook! Een overzicht van de locaties en uren vind je hier terug.