Gaslek Minderbroedersstraat

zo, 20/12/2020

Op zondag 20 december rond 19.30 uur vond een gasexplosie plaats in de Hasseltse binnenstad, in de Minderbroedersstraat. Bekijk hier alle info. 

opgelet
Deel deze pagina:

F.A.Q.

Blijven de straten rondom nog lang afgesloten?

UPDATE 23/12 11:30 uur: De werken zijn - vroeger dan verwacht - afgerond. Alle straten zijn opnieuw open voor alle verkeer. 

De opruim- en herstellingswerken nemen enkele dagen in beslag. Op 25 en 26 december wordt er niet gewerkt. De komende dagen blijven daarom de Minderbroedersstraat, de Isabellastraat, de Dorpsstraat, de Dokter Willemsstraat en de Schrijnwerkersstraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voetgangers en fietsers kunnen wel door.

Is er een omleiding voorzien?
De binnenstad blijft bereikbaar.

  • De Paardsdemerstraat is bereikbaar via de Demerstraat tijdens de uren van laden en lossen. 
  • Het oostelijke deel van de Minderbroerstraat blijft bereikbaar vanuit het kruispunt van de Demerstraat/Paardsdemerstraat. 
  • Om de verkeerscirculatie in de binnenstad te garanderen, werd de rijrichting in de Dokter Willemsstraat tijdelijk omgekeerd. 
  • Ook in de Isabellastraat geldt er voor plaatselijk verkeer tijdelijk tweerichtingsverkeer via de Kattegatstraat.

Door de gasontploffing is er schade aan mijn voertuig en/of woning. Wat doe ik? 
Hiervoor neem je contact op met je verzekeraar. Schade ten gevolge van brand of ontploffing worden gedekt door je brandverzekering.

Wat als ik toch nog gas ruik?
De brandweer heeft de nodige metingen uitgevoerd ter hoogte van het lek en in de gevarenzone. Alle gevaar is geweken, maar het is normaal dat je toch nog ongerust bent. Mocht je toch nog gas ruiken, contacteer dan netbeheerder Fluvius op het nummer 0800 65 0 65.

Ik ben erg geschrokken van dit incident. Waar kan ik terecht als ik nood heb aan een luisterend oor?
Aarzel niet om het gratis nummer van Tele-Onthaal te bellen op het gratis nummer 106. Jongeren kunnen terecht bij Awel via het gratis nummer 102. 
Ook Centrum Algemeen Welzijnwerk (CAW Limburg) staat voor je klaar. Je kan hen bereiken tijdens de kantooruren van 9 tot 17 uur op het nummer 0800 13 500.

Werd BE-Alert ingezet?
We hebben ervoor gekozen om geen sms te sturen via BE-Alert tijdens de evacuatie. De evacuatie door politie en brandweer verliep snel en efficiënt. De ochtend na de gasontploffing werd BE-Alert wel gebruikt om de bewoners binnen de perimeter een update te bezorgen. Zij kregen de boodschap dat ze om 9 uur terug naar huis konden onder begeleiding van de brandweer. Ben jij nog niet ingeschreven voor BE-Alert? Doe dit via www.be-alert.be 

UPDATE maandag 21/12 om 14:30 uur: De brandweer laat ons weten dat er in alle panden in de gevarenzone rond de Minderbroedersstraat gemeten is en dat alle woningen veilig verklaard zijn. De Minderbroedersstraat, Isabellastraat, Dorpsstraat, Schrijnwerkersstraat en Dokter Willemsstraat blijven wel sowieso tot dinsdag afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen wel al door.

UPDATE maandag 21/12 om 11:00 uur: De herstellingswerken aan de gasleiding zijn gestart. Deze werken vinden voornamelijk plaats op het kruispunt van de Minderbroedersstraat-Dorpsstraat-Isabellastraat. Daardoor zijn deze straten én de Dokter Willemsstraat afgesloten voor het verkeer. Dit zal sowieso voor de rest van de dag zo zijn. Hierdoor is het centrum moeilijk bereikbaar met de auto. Alle grote onder- en bovengrondse parkings zijn wel bereikbaar.

UPDATE maandag 21/12 om 07:00 uur: Goed nieuws: het gaslek in de Minderbroedersstraat, in het centrum van Hasselt, is vannacht gedicht. Met dank aan de hulpdiensten. Alle mensen die de nacht hebben doorgebracht op hotel of bij familie en vrienden, mogen weer naar huis. Dat gebeurt onder begeleiding van de brandweer. De brandweer zal in elke woning en handelspand nog metingen uitvoeren, om zeker te zijn van ieders veiligheid. Alle betrokken handelaars en de bewoners die de nacht heeft doorgebracht bij vrienden of familie kunnen zich om 9 uur melden aan Café Van Veldeke, om begeleid door de brandweer naar huis te kunnen gaan. We bellen en verwittigen zoveel mogelijk mensen rechtstreeks. Maar alvast bedankt om dit bericht te delen, als je iemand in de betrokken buurt kent. Zo vergroten we de kans dat we iedereen op tijd bereiken.

UPDATE maandag 21/12 om 00:15 uur: De hulpdiensten werken nog volop aan het dichten van het lek. De ingestelde perimeter blijft dus nog van kracht. Er wordt nachtopvang geregeld voor de geëvacueerden.

UPDATE zondag 20/12 om 22:00 uur: We krijgen via het noodnummer 112 heel wat vragen over de perimeter. Die is kleiner dan eerder meegedeeld. Iedereen die zich binnen de gevarenzone bevond, is ondertussen geëvacueerd. De gevarenzone is dus gevrijwaard.

UPDATE zondag 20/12 om 21.14 uur: De geëvacueerde mensen zijn overgebracht naar de stedelijke sporthal. Er zijn op dit moment 2 lichtgewonden bekend.