Feesten zonder afval

wo, 16/12/2020

Tijdens de feestperiode wordt er veel geconsumeerd: eten, cadeautjes, decoratie, feestkledij, ... Met een toffe inspiratie-etalage, handige instructiefilmpjes, DIY-pakketjes en interessante webinars kan je zelf ontdekken dat het ook anders kan: duurzamer, origineler en met minder afval! Hasselt strooit met duurzame inspiratie voor 'n bijzondere feestperiode.

Cadeautjes inpakken met recuperatiemateriaal
Deel deze pagina:

Ontdek de inspiratie-etalage in de binnenstad

Ontdek de gouden tips voor duurzame feestdagen. Van 10 december tot 10 januari vind je aan de TT vlakbij het Borrelmanneke een inspiratiegalerij terug. Wat moet je je hier bij voorstellen? Een opvallende kerstrode huiskamer waar je je ogen de kost kan geven en inspiratie kan opdoen voor een duurzame, creatieve en afvalarme feestperiode. Je vindt er letterlijk gouden tips voor decoratie, origineel ingepakte cadeautjes met recuperatiematerialen, ...

Ontdek  onze 10 gouden tips

inspiratiegallerij

Verras iemand met een unieke verpakking

Cadeautjes

Ga zelf aan de slag. Zo worden je pakjes en wenskaarten weer wat persoonlijker want je geeft (soms bijna letterlijk) een stukje van jezelf en investeert er extra tijd in. En nog belangrijker: je vermijdt extra afval!

Weet je niet hoe? Geen nood, we tonen het je graag met onze 6 instructiefilmpjes.

  • Verpak je cadeau met een versleten jeansbroek, een stuk stof of oude boeken.
  • Maak je eigen wenskaart met spullen die in huis rondslingeren zoals knopen, ribbelkarton en oud papier.

Verras een Hasselaar die het moeilijk heeft

Vanaf 10 december kan je bij de toeristische dienst kant-en-klare pakketjes afhalen om een wenskaartje te maken met recuperatiematerialen. Deze pakketjes werden gemaakt in samenwerking met Creazi. In deze pakketjes zit ook een voorgefrankeerde en geadresseerde enveloppe. Via een partnerorganisatie wordt je kaartje zo bezorgd aan een Hasselaar die het in deze tijden extra moeilijk heeft. 

Wenskaart

Webinar Zero Waste Rollercoaster

Aan de hand van illustraties en anekdotes krijg je de eenvoudigste, beste, goedkoopste en gemakkelijkste tips om afval te besparen en verspilling te voorkomen. Wil je graag aan de slag om afvalarmer te leven? Dan is deze online workshop op woensdagavond 16 december iets voor jou. Deelname aan de webinar is gratis, maar vooraf inschrijven via duurzaam@hasselt.be is noodzakelijk.

Webinar "Minder spullen, Minder afval" (VOLZET)

Als opruimcoach leert Nele hoe je afstand doet van je spullen en waar je ermee heen kan. Haar zus Veerle zorgt ervoor dat je na het opruimen niet opnieuw rommel in huis haalt en geeft je tips voor een zero waste levensstijl. Een praktische online webinar op 3 december om 20u over opruimen, organiseren en afval minderen waardoor je tijd, geld, plaats en rust wint! De webinar is gratis maar inschrijven via duurzaam@hasselt.be is noodzakelijk.

Merwt

Winter Merwt

Op 12 en 13 december ben je welkom op de lokale en ecologische voedingsmarkt Merwt in het Oud Gerechtsgebouw op de Havermarkt. Je kan op Merwt je wekelijkse voedingswaren inkopen, zoeken naar lokale ingrediënten die je feestdiner een extra touch geven, een lekkere lunch afhalen bij de cateraars en originele cadeaus vinden om duimen en vingers bij af te likken!