Everzwijnen

di, 13/10/2020

De everzwijnenpopulatie in Vlaanderen groeit jaar na jaar. Goed nieuws voor wie van de wilde natuur houdt en het bewijs dat onze bossen in goede gezondheid verkeren. Maar af en toe zoeken de dieren de bewoonde wereld op en veroorzaken er zwijnerijen: tuinen omwoelen, gewassen aanvreten, onverwacht straten oversteken …

Everzwijnen
Deel deze pagina:

Maatregelen

Hierdoor groeit de vraag om everzwijnen feller te bejagen. Hoewel deze oplossing simpel klinkt, levert ze in de praktijk zelden het gewenste effect op. Het opjagen van de dieren drijft ze immers net richting woonwijken, landbouwgebieden en drukke wegen. In de omgeving van woonbuurten is jagen zelfs onverantwoord.

Een gemeente mag zelf geen everzwijnen jagen of vangen. Natuurorganisaties, lokale overheden, de jachtsector en de landbouwsector overleggen op regelmatige basis over de everzwijnenproblematiek in Limburg. Samen bepalen ze waar, wanneer en of een drukjacht noodzakelijk is. Jacht blijft echter het laatste hulpmiddel.

Enerzijds moeten we het everzwijn dus als buur leren aanvaarden. Maar er bestaan gelukkig ook een aantal alternatieve afschrikmiddelen, waarmee je zelf aan de slag kan:

 • Plaats een omheining met een hoogte van 1 m, maximum maaswijdte 10 cm en draaddikte van minimum 2 mm. Graaf de gaasdraad minimum 20 cm in.
 • Plaats een vogelverschrikker, licht of geluidseffecten.
 • Plaats een schrikdraad. Om een volwassen dier tegen te houden, zijn minstens drie elektrische draden nodigdie op gelijke afstanden gespannen zijn, bij benadering op 20, 40 en 60 cm hoogte.
 • Gooi geen voedselresten in je tuin, sluit je composthoop of kippenren af.

Wat bij confrontatie

 • Onder normale omstandigheden valt een everzwijn nooit aan. Pas wanneer het dier zich bedreigd of in het nauw gedreven voelt, kan het zich agressief opstellen.
 • Ga je wandelen in een bos waar al eerder everzwijnen werden opgemerkt? Blijf dan zeker op de wandelpaden. Een everzwijn zal een omgeving waar regelmatig mensen komen maximaal proberen vermijden.
 • Trek je met kinderen het bos in? Maak dan op voorhand goede afspraken en probeer roepen te vermijden.
 • Hou steeds je hond aan de leiband. Je huisdier kan bij een onverwachte confrontatie beginnen blaffen en grommen en zo agressief gedrag bij een everzwijn uitlokken.
 • Sta je toch ook in oog met een everzwijn? Blijf dan kalm en ga zeker niet lopen. Ook dat kan immers agressie uitlokken. Laat het dier rustig rondsnuffelen tot het zijn interesse verliest. Vermijd oogcontact. Ook dat kan agressie uitlokken. Ben je bang. Verstop je dan achter een boom. Een everzwijn heeft kleine ogen en een slecht zicht.
 • Pas je snelheid aan in straten waar eerder al everzwijnen werden opgemerkt
 • Meld je ontmoeting via www.hasselt.be/melding. Wij bundelen alle meldingen en geven deze door aan het Agentschap Natuur en Bos die de aanpak rond everzwijnen coördineert.

Schade

Voor aanzienlijke schade aan goederen of gewassen kan je via het Agentschap Natuur en Bos een schadevergoeding aanvragen. Meer info over de voorwaarden en de omvang van de vergoeding vind je op hun website.