Everzwijnen

De everzwijnenpopulatie in Vlaanderen groeit jaar na jaar. Goed nieuws voor wie van de wilde natuur houdt en het bewijs dat onze bossen in goede gezondheid verkeren. Maar af en toe zoeken de dieren de bewoonde wereld op en veroorzaken er zwijnerijen: tuinen omwoelen, gewassen aanvreten, onverwacht straten oversteken …

Recht op een schadevergoeding?

Hiervoor kan je niet terecht bij de Stad Hasselt, maar wel bij Agentschap Natuur en Bos.
Meer info over de voorwaarden en de omvang van de vergoeding vind je op de website van Agentschap Natuur en Bos .

Vraag je schadevergoeding aan via de website van Agentschap Natuur en Bos .

Melden overlast

We proberen een overzicht te krijgen van de plaatsen waar de everzwijnen zich ophouden en waar schade of overlast veroorzaakt wordt. Dit melden is dus van grote waarde. Wij bundelen alle meldingen en geven deze door aan het Agentschap Natuur en Bos die de aanpak rond everzwijnen coördineert.

Meld de locatie van everzwijnen via www.hasselt.be/melding

Preventie

Ook jij kunt een steentje bijdragen om everzwijnen uit onze wijken te houden. Zo willen we uitdrukkelijk oproepen om geen tuin- of groenafval in de bossen achter te laten. Dit trekt regenwormen aan en de regenworm staat hoog op het lijstje favoriete gerechten van everzwijnen. Daarnaast kan je ook volgende maatregelen overwegen:

  • Plaats een omheining met een minimumhoogte van 1 m, met een maximum maaswijdte van 10 cm en draaddikte van minimum 2 mm. Graaf de gaasdraad minimaal 20 cm in zodat de dieren niet onder de omheining kunnen.
  • Plaats een vogelverschrikker, licht- of geluidseffecten.
  • Plaats een schrikdraad. Om een volwassen dier tegen te houden, zijn minstens drie elektrische draden nodig op 20, 40 en 60 cm hoogte.
  • Gooi geen voedselresten in je tuin, sluit je composthoop of kippenren af.

Veel gestelde vragen

Mag ik everzwijnen voederen?

Neen, voeder everzwijnen nooit. Everzwijnen die gevoed worden of die eten vinden in de buurt van mensen, kunnen mensen associëren met voedsel. Ze verliezen dan hun natuurlijke angst voor mensen. Ze laten mensen dichter komen of zoeken zelf actief toenadering, met in extreme gevallen zelfs agressief gedrag. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Wat moet ik doen als ik een everzwijn tegenkom?

Meestal hebben everzwijnen je eerder gezien dan dat jij de everzwijnen hebt opgemerkt en kan je ze nog net zien weglopen. Stoot je toch plots op een everzwijn volg dan deze tips:

  • Voeder niet
  • Blijf op het pad
  • Blijf rustig
  • Bewaar afstand 
  • Babbel of zing zo zal het dier vanzelf snel de benen nemen
  • Wandel rustig de andere kant op
  • Houd honden steeds aan de lijn
  • Klap in de handen wanneer het dier dichter komt
Is een everzwijn gevaarlijk voor mezelf, mijn kinderen of mijn huisdieren?

Wilde everzwijnen zijn van nature erg schuw en blijven liever uit de buurt van mensen. Wanneer je er een tegenkomt, zullen ze zich meestal snel uit de voeten maken. Aanvallen door everzwijnen zijn extreem uitzonderlijk. Everzwijnen vallen enkel aan als ze zich in het nauw gedreven voelen en zich willen verdedigen, nadat het zelf gewond raakte of opgejaagd werd. Dat kan gebeuren door loslopende honden (die het dier achterna zitten), door een territoriumgevecht met een ander zwijn, na een niet-dodelijk verkeersongeval of een schampschot tijdens jacht op het dier. In dergelijke situaties gaat het lichaam over tot de vecht-of-vluchtmodus. Als het geen uitweg ziet zal het tot de aanval overgaan. 
 

Wat moet ik doen als een everzwijn aanvalt?

Bij vrijwel alle ontmoetingen met een everzwijn is er van agressief gedrag geen sprake. In het extreem zeldzame geval dat een everzwijn zich bedreigt voelt en over gaat tot aanval, zoek je de hoogte op of verschuil je je achter een grote boom. Everzwijnen kunnen niet klimmen en hebben geen goed zicht. Als je nergens in kan klimmen of je kan verstoppen, kan je het dier proberen te verjagen door in de handen te klappen of op een andere manier indruk te maken zoals hard te roepen. Probeer intussen de afstand tussen jou en het everzwijn te vergroten. 

Everzwijnen tips

Bejagen van everzwijnen

Het aantal everzwijnen in Hasselt groeit. De dieren vervullen een zeer nuttige rol in de natuur, maar zorgen ook steeds vaker voor schade. Preventieve maatregelen zijn soms onvoldoende. De stad Hasselt zal daarom op stadseigendommen in Kiewit en in de Banneuxwijk de jacht uitbesteden. 

De Stad laat de betrokken groenzones inkleuren als jachtgebied. Niet voor recreatieve jacht, maar enkel om everzwijnen en andere soorten die overlast veroorzaken onder controle te houden. Het bejagen kan gebeuren met vangkooien, vanop een hoogzit of door middel van een bersjacht waarbij het dier rustig benaderd wordt.  De jager krijgt alleen een aanvangsbevel na overleg met de specialisten ter zake en voor een beperkte duur. 

Everzwijnen

Contact