Titel

Eerste schetsontwerp Kapermolenpark in opmaak

In 2017 gaat Stad Hasselt het Kapermolenpark heraanleg. Maar hoe moet het nieuwe park er dan uitzien? Via het online participatieplatform 'Co-creëer Kapermolen’ werden hiervoor de afgelopen weken ideeën verzameld en maakten we over aan Burolandschap die nu een eerste schetsontwerp maakt. Dit willen we nadien via ons online participatieplatform voorleggen aan al wie het Kapermolenpark een warm hart toedraagt. Op basis van de feedback die we dan ontvangen, sturen we het schetsontwerp bij.
In 2017 gaat Stad Hasselt het Kapermolenpark heraanleg. Maar hoe moet het nieuwe park er dan uitzien? Via het online participatieplatform 'Co-creëer Kapermolen’ werden hiervoor de afgelopen weken ideeën verzameld en maakten we over aan Burolandschap die nu een eerste schetsontwerp maakt. Dit willen we nadien via ons online participatieplatform voorleggen aan al wie het Kapermolenpark een warm hart toedraagt. Op basis van de feedback die we dan ontvangen, sturen we het schetsontwerp bij.

De meest populaire voorstellen:

 • Een Kapermolen voor toekomstige generaties
  In het gewestplan ligt het Kapermolenpark in een zone voor openbaar nut. Heel wat parkbezoekers willen het park beschermen voor de komende generaties en vragen om de groene bestemming planologisch vast te leggen in een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP).
 • Relaties met de omgeving gezocht
  Heel wat mensen dachten verder dan de huidige parkgrenzen. Dit omdat ze het park te afgesloten vinden. Zo stellen ze voor om groene, zachte verbindingen tussen de onderwijsinstellingen en het park te creëren en het park uit te breiden met de groenzone langs de schaatsbaan.
 • Een langere looppiste
  Het kapermolenpark is een populair sportpark. Het verlengen en verder optimaliseren van de looppiste werd veruit het meest aangehaald. We zouden daarop kunnen inspelen door de piste door te trekken richting het golfterrein. Ook het voorzien van een kortere lus voor minder geoefende lopers, behoort tot de mogelijkheden. Het weerhouden van suggesties zoals het voorzien van lockers om je persoonlijke loopspullen op te bergen, het plaatsen van een drinkfontein, het aanleggen van een verharde skatelus langs de looppiste en het installeren van fitnesstoestellen is afhankelijk van de budgettaire ruimte en de praktische haalbaarheid. Hetzelfde geldt voor andere sportgerelateerde voorstellen zoals het voorzien van een tennismuur, stenen pingpongtafels, een beachterrein, een tai chi-ruimte, een pannaveldje en een basketpleintje.
 • Door de maag
  De liefde voor het Kapermolenpark gaat bij heel wat bezoekers blijkbaar ook door de maag. Verschillende suggesties hadden namelijk betrekking op het integreren van planten en bomen waarvan bezoekers kunnen oogsten, maar ook dieren en insecten profiteren. Van enkele fruitbomen, een eetbaar landschap tot een heuse urban farm, de mogelijkheden zijn divers. Die zien enkele bezoekers graag gecombineerd met een publieke parkbarbecue waar ze hun vers geoogste slaatjes kunnen aanvullen met een stukje ter plaatse gebakken vlees. Aan het studiebureau om te bekijken hoe we aan deze wensen het best tegemoet komen.
 • Allemaal beestjes
  Heel wat bezoekers van het park dachten ook aan de dieren. Zo zou een bijenhotel niet mogen ontbreken. Via ons bijenbeleid proberen we elk Hasselts park maximaal aan te passen aan bijen en andere insecten. Ook in het nieuwe Kapermolenpark gaan we dit nastreven. Hondenliefhebbers vragen dan weer een stukje park waar hun viervoeter vrij mag loslopen of zelfs kan zwemmen. In een stedelijk milieu is de hoeveelheid veilige speelruimte voor honden sowieso beperkt. Vandaar dat we het studiebureau hebben gevraagd om te bekijken hoe we een hondenweide kunnen integreren. Ook het houden van een aantal dieren, was één van de voorstellen. Maar deze rol vervult Domein Kiewit al, waar de controle op en de verzorging van dieren beter mogelijk is.
 • Kapermolenpark met grote K
  Kunst en cultuur mogen voor verschillende parkbezoekers ook niet ontbreken. En dit mag gerust op een multifunctionele manier door bijvoorbeeld kunstwerken te plaatsen die dienst doen als speeltuig. Ook de vraag voor een permanente muziekkiosk en een natuurlijk amfitheater kwam regelmatig terug. Samen met het studiebureau bekijken op welke manier we in een gedeelte van het park evenementen kunnen faciliteren.
 • Meer water
  Dat water tot de verbeelding spreekt, werd ook uit onze verschillende bevragingen duidelijk. Sowieso willen we de Demer in het vernieuwde Kapermolen een sterkere rol laten spelen. Zo werden recent nog de vangrails verwijderd. Maar door bijvoorbeeld de hellingsgraad van de oevers aan te passen, moet de Demer meer toegankelijk worden. Voor verschillende parkbezoekers mag het gerust wat meer zijn door bijvoorbeeld de aanleg van speelfonteintjes. De systemen achter dergelijke fonteintjes nemen echter een grote hap uit ons budget. Dus dit voorstel zal het allicht niet halen.
 • To Wi-Fi or not to Wi-Fi
  Waar voor de ene parkbezoeker Kapermolen een plek is waar je de smartphone achterwege laat, wil de andere net optimaal zijn of haar mobieltje kunnen gebruiken. Zo kregen we meermaals het voorstel om wifi en oplaadpunten te voorzien, alsook ideeën om zelf energie voor die oplaadpunten op te wekken. Deze voorstellen moeten we wat grondiger bekijken, want ook hier zijn soms grote kosten aan verbonden.

Deze en andere voorstellen kan je nalezen op de website kapermolen.hasselt.be