Voor een bezoekje aan Domein Kiewit moet je niet reserveren of een afspraak boeken. Het bos, speelplekken en wandelroutes zijn voldoende ruim zodat alles veilig kan verlopen. Taverne Koe-Vert en de openbare toiletten zijn geopend. We wensen je een fijn bezoek. Welkom!

Domein Kiewit: ontdek ons verleden

Historische wandelingen

Groepsbezoek

Kies voor een groepsbezoek met gids en ontdek de boeiende geschiedenis van het domein, zijn herenhuis met koetshuis en achterliggende herenboerderij. We verrassen je met heel wat leuke foto’s uit de oude doos die ons verleden terug tot leven brengen. Heidegebied, jeneverstokerij, protserig landgoed met Engelse tuin, kindertehuis, onderduikadres tijdens de tweede wereldoorlog... het domein was het allemaal.

Voor wie: groepen tot 25 personen
Kostprijs: 40 euro per gids + optioneel 5 euro per persoon voor koffie en taart
Wanneer: het hele jaar door
Reserveren: mail naar kiewit@hasselt.be
Bekijk alle groepsbezoeken

Familiespeurtocht ‘Het Mysterie van Kiewit’

Ga met de hele familie op speurtocht en ontdek het verhaal van de Amerikaanse gevechtspiloot, die tijdens WO II door het Verzet op de zolder van het herenhuis van domein Kiewit werd verstopt voor de Duitsers. Kunnen je (klein)kinderen klimmen, tellen en voelen? Goed, want op die manier breng je stukjes uit het verleden samen en kraak je de code. Start aan de rode brievenbus dichtbij de speelzone en volg de gouden kasseien.

Wanneer: altijd open
Kostprijs: gratis
Wandeling van 2,5 kilometer met doe-opdrachten
Bekijk alle wandel- en fietsroutes

Boek 'Domein Kiewit- Gegeerd groen'

Het domein, herenhuis met koetshuis en achterliggende herenboerderij kennen een boeiende geschiedenis. Het verleden van Domein Kiewit gaat terug tot in de 18de eeuw en start al in 1732. Toen de verkoop en de samenvoeging van heidegronden de basis vormden van Domein Kiewit. Vanaf dan groeide het gebied geleidelijk aan uit tot een domein met heel wat troeven: van adelijke woonplaats, een religieus toevluchtsoord, kinderboerderij… tot een stedelijk natuurgebied.

We onderzochten onze geschiedenis grondig en kregen hiertoe hulp van verschillende personen en heemkringen (waarvoor dank!). Oude rijks- en stadsarchieven, oorlogsdocumenten en mondelinge bronnen vormen elk hun deel van de puzzel. De verzamelde gegevens, verhalen en foto’s vormen een uniek verhaal dat we samenbrachten in de publicatie ‘Gegeerd Groen’. Je kan dit boek kopen aan het onthaal van Domein Kiewit  of hier gratis downloaden / online lezen. 

Contact