Domein Kiewit: natuur observeren

Oase van groen

Domein Kiewit
Domein Kiewit
Domein Kiewit
Domein Kiewit

Domein Kiewit staat bekend om zijn adembenemende fauna en flora. Je stapt het domein vanaf de parking binnen via het Engels park. Aan de ene kant staat een imposant herenhuis uit de negentiende eeuw, daartegenover een grote vijver en een eik van meer dan 200 jaar oud. Vervolg je weg door de vlinders-en-insectentuin vol planten waar die diertjes dol op zijn. Op het informatiebord lees je alle (honing)details over de bijenhal. Die is open tussen 1 mei en 30 september, elke zondag van 14 tot 17 uur. In de natuurtuin groeien wilde planten, speciale orchideeën en vleesetende plantjes die vroeger in de Limburgse weiden voorkwamen. Wil je meer weten over kruiden en slim tuinieren? Verzamel inspiratie in de kruidentuin en Ambertuin.

Natuurgebied met Gallowayrunderen

Domein Kiewit galloway rund

In Domein Kiewit begrazen Gallowayrunderen ettelijke hectaren, helemaal vrij. Ze vervangen de wilde paarden, runderen en edelherten die hier vroeger leefden. Dankzij hun graasgedrag vind je nu een divers landschap met bossen, kruidenrijke grasvlakten, struwelen (een vegetatie van struiken van 1 tot 5 meter hoog) en ruigten (kruidachtige vegetaties). Het domein is een droomplek voor vlinders en insecten, vogels en zoogdieren, amfibieën en unieke planten. Zie hoe de natuur hier haar tweede adem krijgt.

Geen honden bij de Galloway’s
Je kan door de weide lopen, op een paar meter van een Galloway. Spannend? Maar nee, relax! Het zijn vriendelijke, zelfredzame dieren. Ze zijn relatief klein en hebben geen hoornen. Hun lange, donkere vacht beschermt hen tegen barre weersomstandigheden. Eén ding: deze runderen hebben het echt niet op honden begrepen. Alleen al de typische hondengeur jaagt hen over de rooie. Koeien met kalfjes gaan hun jongen zelfs enthousiast verdedigen. En dat veroorzaakt gevaarlijke situaties. Je begrijpt dat daar niemand echt blij van wordt. In de rest van het domein ben je welkom met jouw hond aan de leiband.

Kostprijs

Gratis

Niets missen van Hasselt? Ontvang het laatste nieuws rechtstreeks in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief