Voor een bezoekje aan Domein Kiewit moet je niet reserveren of een afspraak boeken. Het bos, speelplekken en wandelroutes zijn voldoende ruim zodat alles veilig kan verlopen. Taverne Koe-Vert en de openbare toiletten zijn geopend. We wensen je een fijn bezoek. Welkom!

Domein Kiewit: natuur observeren

Oase van groen

Domein Kiewit staat bekend om zijn adembenemende fauna en flora. Je stapt het domein vanaf de parking binnen via het Engels park. Aan de ene kant staat een imposant herenhuis uit de negentiende eeuw, daartegenover een grote vijver en een eik van meer dan 200 jaar oud. Vervolg je weg door de vlinders-en-insectentuin vol planten waar die diertjes dol op zijn. Op het informatiebord lees je alle (honing)details over de bijenhal. Die is open tussen 1 mei en 30 september, elke zondag van 14 tot 17 uur. In de natuurtuin groeien wilde planten, speciale orchideeën die vroeger in de Limburgse weiden voorkwamen. Wil je meer weten over kruiden en slim tuinieren? Verzamel inspiratie in de kruidentuin en Ambertuin.

Natuurgebied met Gallowayrunderen

In Domein Kiewit begrazen Gallowayrunderen ettelijke hectaren, helemaal vrij. Ze vervangen de wilde paarden, runderen en edelherten die hier vroeger leefden. Dankzij hun graasgedrag vind je nu een divers landschap met bossen, kruidenrijke grasvlakten, struwelen (een vegetatie van struiken van 1 tot 5 meter hoog) en ruigten (kruidachtige vegetaties). Het domein is een droomplek voor vlinders en insecten, vogels en zoogdieren, amfibieën en unieke planten. Zie hoe de natuur hier haar tweede adem krijgt.

Geen honden bij de Galloway’s
Je kan door de weide lopen, op een paar meter van een Galloway. Spannend? Maar nee, relax! Het zijn vriendelijke, zelfredzame dieren. Ze zijn relatief klein en hebben geen hoornen. Hun lange, donkere vacht beschermt hen tegen barre weersomstandigheden. Eén ding: deze runderen hebben het echt niet op honden begrepen. Alleen al de typische hondengeur jaagt hen over de rooie. Koeien met kalfjes gaan hun jongen zelfs enthousiast verdedigen. En dat veroorzaakt gevaarlijke situaties. Je begrijpt dat daar niemand echt blij van wordt. In de rest van het domein ben je welkom met jouw hond aan de leiband of loslopend in de hondenweide.

Domein Kiewit galloway rund

Maak je eigen tuin vogelvriendelijk

Uiteraard is Domein Kiewit te midden van natuurgebieden de ideale plek om de natuur te ontdekken. Maar wist je dat je ook de natuur kan ontdekken in je eigen tuin? In Vlaanderen is de oppervlakte aan tuinen veel groter dan de oppervlakte aan beschermd natuurgebied. Door de natuur in je tuin te helpen, kan je een groot verschil maken voor heel wat vogels, insecten, planten...De folder  'Een vogelvriendelijke tuin' van Domein Kiewit toont dat het echt niet zo moeilijk is.  

Contact