Coronavirus: maatregelen en vragen

Mondmasker

Ben je ouder dan 12 jaar, dan is het verplicht om je mond en neus te bedekken met een maskers of een alternatief in stof op de volgende locaties:

Bekijk hier waar je verplicht een mondmasker moet dragen. 

Huidige maatregelen

Maatregelen vanaf 27 juni

 1. Sociale contacten: tot 8 personen binnen, exclusief leden van het eigen gezin en kinderen tot en met 12 jaar. Dit geldt ook voor gezinsvakanties in een toeristisch logies.Toeristische logies die meer dan 15 personen kunnen herbergen kennen geen beperkingen, mits geldende protocollen gerespecteerd worden.
   
 2. Winkelen: geen beperking meer op het aantal mensen met wie je kan winkelen. Mondmasker blijft verplicht.
   
 3. Horeca:
  • Een maximum van 8 personen is toegestaan, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld. Een huishouden mag een tafel delen
  • Het verplichte sluitingsuur wordt verlaat naar 1.00 uur ’s nachts. Dit sluitingsuur geldt ook voor horeca-bezorging aan huis en nachtwinkels.
  • Het gebruik van plexiglas is toegestaan op de terrassen als alternatief voor de 1,5-meter-regel tussen de tafelgezelschappen.
  • Cafésporten en kansspelen zijn toegelaten, mits het dragen van een mondmasker.
  • Voor banketten en recepties gelden er geen maxima meer wat het aantal aanwezigen betreft. Voor het overige gelden de regels van de horeca.
    
 4. Erediensten: tot 200 personen binnen en 400 personen buiten. Bij gebruik van CERM of CIRM, gelden bepalingen evenementensector.
   
 5. Markten, jaarmarkten, braderijen, brocante- en rommelmarkten: vanaf een bezoekersaantal van 5.000 personen met eenrichtingsverkeersplan, met afzonderlijke in- en uitgang. Mondmaskerplicht in juli en augustus.
   
 6. Kermissen: vanaf een bezoekersaantal van 5.000 personen met eenrichtingsverkeersplan, met afzonderlijke in- en uitgang. Mondmaskerplicht in juli en augustus. Met desinfecteren handen voor de attractie en social distancing tussen bezoekers of toegelaten groepen. Geldende regels worden geafficheerd in de stand of de attractie.
   
 7. Toegelaten capaciteit evenementen: Binnen: verhoging 100% van de CIRM-capaciteit tot maximaal 2.000 aanwezigen, met een verhoging naar 4.000 aanwezigen voor testevenementen en dit van zodra het COVID Safe Ticket beschikbaar is en uitsluitend wanneer het COVID Safe Ticket toegang geeft tot het event.Buiten: verhoging van 2.500 naar 5.000 aanwezigen wanneer uitsluitend het COVID Safe Ticket toegang geeft.
   
 8. Samenscholingen en betogingen: het nachtelijk samenscholingsverbod vervalt en de beperkingen op betogingen vallen weg, mits het respecteren van de mondmaskerplicht en de verplichting tot veilige afstand.
   
 9. Teambuildings: fysieke teambuildings zijn opnieuw toegelaten.
   
 10. Verduidelijkingen: Het Overlegcomité formuleert, ten slotte, een aantal verduidelijkingen:
  • Bij alle sportieve activiteiten mag elke deelnemer tot en met 18 jaar vergezeld worden door één lid van hetzelfde gezin.
  • Sanitaire infrastructuur zoals kleedkamers en douches mogen gebruikt worden.
  • Wanneer op evenementen, culturele en andere voorstellingen, sportieve wedstrijden, trainingen en congressen er horeca-activiteiten zijn, is ook afhaal toegestaan.
  • Organisatoren die gebruik maken van de COVID Safe Ticket zijn niet verplicht om de testmogelijkheid aan de ingang van het evenement aan te bieden.
  • De mondmaskerplicht bij outdoor-evenementen vervalt indien men zit.

Een volgend Overlegcomité is gepland op 16 juli.

Heb je een vraag over het coronavirus?

Blijf op de hoogte: www.info-coronavirus.be/nl/

 • 0800/14.689 (voor vragen over gezondheid en openbare orde)
 • 0800/120.33 (voor vragen over economie)

Hasselt helpt

De stad Hasselt engageert zich om Hasselaren die hulp kunnen gebruiken, in contact te brengen met gemotiveerde Hasselaren of verenigingen die graag willen helpen. Wil je graag helpen of heb je hulp nodig? Registreer je via ons online formulier.

Laat van je horen!

Help! Ben je op zoek naar een luisterend oor of advies? Dan helpen deze organisaties je graag. Er zijn organisaties voor kinderen, tieners, jongvolwassenen, volwassenen, ouders en grootouders.

Organisaties met een luisterend oor en/of advies