Cohousing

Meer weten

  • Wil je meer te weten komen over hoe je zo'n co-housingproject van nul organiseert kan je de nodige informatie winnen bij vzw Samenhuizen
  • Wil je als senior gaan co-housen kan je meer informatie inwinnen bij Abbeyfield

Waar

In Sint-Lambrechts-Herk, op de site van het voormalige stadhuis en schooltje in de Vorststraat, wordt een innovatief woonproject gestart waarbij ‘erfpacht’, ‘wooncoöperatie’ en 'cohousing’ centraal komen te staan.

Erfpacht

Om betaalbaar wonen mogelijk te maken, geeft de Stad Hasselt de grond in erfpacht aan de wooncoöperatie. De stad Hasselt verkoopt de grond dus niet, maar verleent wooncoop het recht om er een project op te ontwikkelen. In ruil voor het gebruik betaalt wooncoop jaarlijks een pachtvergoeding. Zo drukken we de kostprijs voor de ontwikkeling van het project en dat vertaalt zich in het woonbudget van de toekomstige bewoners. Het is een manier van betaalbaar wonen en dat op fietsafstand van het centrum van Hasselt.

Coöperatief wonen

De wooncoöperatie, in dit project wooncoop, is een heel nieuw woonmodel waarbij “de mensen” centraler staan dan “de bakstenen”. Wonen wordt zo uit de speculatie gehaald en de harde grens tussen kopen en huren verdwijnt. Omdat je als bewoners eigenaar bent van aandelen in de coöperatie, kan je aan de reële woonkost een woning huren. Door het inbrengen van eigen financiële middelen kan je de basishuurprijs laten zakken of je kan kiezen voor kapitaalopbouw. Een wooncoöperatie kan op vraag van burgers ook panden of gronden kopen, ze klaarmaken en beheren tijdens de bewoning. 
Wil je hier meer informatie over, neem dan zeker een kijkje op http://moosherk.wooncoop.be/
 

 

Cohousingproject Moos°Herk

De ontwikkeling en het beheer van het voormalige gemeentehuis van Sint-Lambrechts Herk zal in handen liggen van de wooncoöperatie wooncoop. Het cohousingproject telt maximaal 35 woningen en veel gedeelde ruimtes. In de gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners komen een professionele keuken met eetplaats, logeerkamers, een grote tuin en een woonerf. In het voormalige stadhuis komen een wasbar en enkele flexibele ruimtes die ook toegankelijk zijn voor de bewoners uit de buurt.  De bedoeling is dat verschillende generaties veilig en vrij samenleven. Op die manier versterk je de sociale cohesie én maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Een uitgebreid sociaal netwerk ligt zomaar binnen handbereik. Het beste doktersvoorschrift tegen eenzaamheid. Zeker in deze vreemde tijden waar we afstand moeten houden en vrijheden worden ingeperkt. 

Mobiliteit

Duurzaamheid staat niet alleen centraal in de zeer vernieuwende technieken in het ontwerp, maar bijvoorbeeld ook als het gaat om mobiliteit. Zo voorzien we een deelwagensysteem voor de bewoners en worden er ruime fietsenstallingen voorzien met wel plaats voor een 120-tal fietsen! De huidige publieke parking zal geen deel uitmaken van het project en blijft beschikbaar voor de omliggende handelszaken en hun bezoekers.

Cohousing

Contact