Ontdek de eerste circulaire etalages in Hasselt

do, 22/09/2022

Circulaire en betaalbare winkeletalages inrichten? Dat kan, samen met Kringloopwinkel Okazi en etalagiste Marie-Berthe Vanspauwen hebben we de etalages van 8 Hasseltse handelaars omgetoverd tot circulaire pareltjes.

Etalage kitty spaenjers
Deel deze pagina:

De eerste prachtige etalages duiken op in de straten van Hasselt door het project ‘Circulair Werk(t)’. Een aantal handelaars zijn aan de slag gegaan om hun etalages in te richten met tweedehands materiaal. Dankzij de samenwerking tussen Kringloopwinkel Okazi en etalagiste Marie-Berthe Vanspauwen kregen zij een ‘gloednieuwe’ inrichting van hun etalage, allemaal met hergebruikt materiaal.

Het circulair loket opende enkele maanden geleden in het TT-center. De bedoeling is de omslag naar een inclusieve, circulaire economie te versnellen. Het loket doet dienst als kennislab waar showcases en events georganiseerd zullen worden, maar dus ook met concrete casussen aan de slag wordt gegaan. Het stadsbestuur ging voor dit project, dat de naam ‘Circulair Werk(t)’ meekreeg, in zee met de Hogeschool UCLL, LUCA School of Arts, Springplank vzw en 37 graden.

Het eerste concrete resultaat van die samenwerking zien we nu in een aantal Hasseltse etalages.

De etalagiste ging bij Kringloopwinkel Okazi op zoek naar materiaal dat zou passen bij de inrichting van een specifieke etalage. Zo krijgt tweedehands materiaal een tweede leven. Dát is de essentie van circulaire economie. Handelaars moeten hun etalage regelmatig vernieuwen. Daar kruipt veel tijd, geld en energie in. Bovendien komt die eenmalig aangekochte decoratie achteraf in de kelder terecht. Dat hergebruiken we nu. Als de etalage opnieuw verandert, gaat het materiaal terug naar Okazi.

Het resultaat van dit project kan je bewonderen bij handelaars Paplou, Teastation, Donvil, Artlux, BazartApart, Pauwels-Spaenjers, LadyLand en Maris Optiek. 

De eerste reacties van de betrokken handelaars zijn positief. Ze herondekten ook de rol van een etalagiste. Heel wat handelaars maakten hier geen gebruik meer van om kosten te besparen. Nu zien ze welke voordelen dat heeft.

Krijg een eerste inkijk

Handelaars die ook interesse hebben in een circulaire etalage of willen meedenken aan de uitbouw van dit project zijn nog steeds welkom.

Meer lezen over Circulair Werk(t)