Stem op je favoriete burgerklimaatproject

Via de oproep 'burgerbudget klimaatprojecten' hebben Hasselaren en Hasseltse verenigingen projectvoorstellen ingediend om van Hasselt een klimaatrobuuste, circulaire en delende stad te maken. Nu is het aan jou! Welk project verdient volgens jou een financieel duwtje in de rug? Breng je stem uit voor 14 februari en beslis mee welke projecten financiële ondersteuning krijgen!

Wie kan stemmen?

Alle Hasselaren ouder dan 16 jaar kunnen tot en met zondag 14 februari 2021 éénmalig stemmen op hun twee meest favoriete burgerklimaatprojecten via het online stemformulier. 

Overzicht burgerklimaatprojecten

 1. Alleman op ellentrik: proeven van elektrisch autodelen
  De particuliere autodeelgroep #DRZMKRMT wil elektrisch rijden en autodelen toegankelijker maken voor alle Hasselaren. Ze bieden 200 Hasseltse gezinnen een proefrit aan waarbij je de voordelen van elektrisch autorijden kan ervaren. Tegelijk krijg je informatie, tips en tricks over particulier (elektrisch) autodelen.
 2. De Beemdgalm: natuurlijk speelterrein in Sint-Lambrechts-Herk
  VZW De Beemdgalm maakt werk van een natuurinclusieve en kindvriendelijke speelomgeving in Sint-Lambrechts-Herk. Ze willen op het terrein knotwilgen aanplanten waarmee ze later wiglo's bouwen, een bloemrijk grasland inzaaien, een poel aanleggen, insectenhotels en nestkastjes plaatsen, een fruit- en bloesemhaag aanplanten, ...
 3. Energieplein Ten Hove Kermt
  Omdat de zon voor iedereen schijnt, wil de werkgroep #DuurzaamKermt een autonome energiepaal installeren op Ten Hove. Met zonnepaneeltjes en een batterij voorziet de paal zonnestroom waarmee je je e-bike, speakerbox, smartphone, ... kan opladen.
 4. Bibliotheek der Dingen Hasselt
  De fietsbibliotheek Op Wielekes Hasselt droomt ervan om haar activiteiten uit te breiden van kinderfietsen naar allerhande gereedschap. De 'Bib der Dingen' is een plaats waar je spullen kan doneren om ze met anderen te delen, maar waar je ook zelf spullen kan ontlenen. Daarnaast kan je er tips en tricks uitwisselen over gereedschap, klussen en verbouwen.
 5. Godskesbieb: kennis, hulp en spullen delen
  De Unie Godsheide wil het gemeenschapsleven versterken door meer gereedschap en spullen te delen. Ze willen via 'Godskesbieb' inwoners bij elkaar brengen maar vooral ook kennis, hulp en gereedschap onderling delen.

Een meer uitgebreide beschrijving van deze projecten kan je hieronder raadplegen.

Breng je stem uit

Je gegevens

Je kan enkel stemmen als je ouder bent als 16.

Je keuzes
keuze 1
keuze 2
keuze 2
keuze 2
keuze 2
keuze 2

De stad Hasselt zal de gegevens die ze van jou ontvangt enkel en alleen gebruiken in het kader van deze aanvraag en geeft ze alleen door aan derden als dat nodig is voor de afhandeling van je vraag. We bewaren ze niet langer dan nodig voor dit doeleinde. Meer informatie over hoe de stad omgaat met je persoonsgegevens kan je terugvinden in de privacyverklaring

Hoe gaat het verder?

Alle Hasselaren ouder dan 16 jaren mogen hun stem uitbrengen. Daarnaast worden alle projectvoorstellen ook beoordeeld door een externe expertenjury op basis van 7 beoordelingscriteria. Op basis van het aantal burgerstemmen en het oordeel van de expertenjury kent het stadsbestuur de subsidie eind februari toe.

Ontdek het gedetailleerde procesverloop, de beoordelingscriteria van de expertenjury, ...  in het subsidiereglement.

Wat is een circulaire en delende stad?

Een circulaire en delende stad is een stad die slim omgaat met haar grondstoffen, materialen en ruimte. Een stad waarin materialen langer in gebruik blijven, hergebruikt of gedeeld worden met minder afval tot gevolg. En waar ook de lucht-, bodem- en waterkwaliteit  verbeteren. Een stad waar een sterker gemeenschapsgevoel heerst door meer met elkaar te delen en waar extra kansen gecreëerd worden voor kwetsbare doelgroepen.

Het burgerbudget is tot stand gekomen met de hulp van Ecolife en financiële ondersteuning van de provincie Limburg.

burgerbudget

Contact