Op bezoek in het stadhuis, zonder je eigen huis te verlaten? Heel wat zaken kan je makkelijk regelen via je PC, tablet of smartphone, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7.

Burgerbudget klimaatprojecten

Via de oproep burgerbudget klimaatprojecten 2021 hebben Hasseltse organisaties projecten ingediend om het lokale voedselsysteem nog beter en duurzamer te maken. Tot 15 november kon elke Hasselaar zijn stem uitbrengen. Nu is het aan het college om het burgerbudget toe te kennen rekening houdend met het eindresultaat van de burgerjury en de expertenjury. In december wordt de uitslag verwacht...

Hasselt is ons ERF

Tussen welke 2 projecten kon er gekozen worden?

  1. Stoemp De luxe
    Stoemp, dat zijn heerlijke veggie en vegan gerechten gemaakt van lokale reststromen van boeren, supermarkten en verwerkingsbedrijven die jou gezonder en de wereld duurzamer maken. Je kan deze gerechten in herbruikbare verpakkingen aankopen. Tegelijk wordt er sterk ingezet op sensibilisatie en kan je gratis deelnemen aan workshops.
  2. Stekjeskasten in de wijken
    Om de kennis en vaardigheden van moestuinieren en planten door te geven worden 'stekskes'kasten geïntroduceerd in verschillende buurten en wijken. Buren kunnen er kleine stekskes, scheuten of plantjes achterlaten die dan weer meegenomen kunnen worden door andere buren. De focus ligt op planten die voedsel genereren zoals pompoen, komkommer, tomaat, kruiden, ... maar ook fruitplanten voor binnen zoals kiwi, citroen of banaan. Tegelijk kan de stekjeskast uitgroeien tot een ontmoetingspunt waar buren hun kennis en vaardigheden over moestuinieren met elkaar delen.

Hoe gaat het verder?

Naast de burgerjury, beoordeelt ook een externe expertenjury deze 2 projectvoorstellen adhv 7 criteria. Op basis van het aantal burgerstemmen (minstens 50) en het oordeel van de expertenjury (minstens 50%) kent het stadsbestuur de subsidie eind 2021 toe.

Burgerbudget 2020: goedgekeurde projecten

In 2020 lag de focus op 'een klimaatrobuuste, circulaire én delende stad'. De volgende vier projecten kregen financiële steun via het burgerbudget om hun project te realiseren:

Alleman op Ellentrik

Elektrisch autodelen Kermt

De particuliere autodeelgroep #DRZMKRMT willen graag hun ervaring met een elektrische deelauto delen met andere Hasselaren via 200 proefritten. Zo hopen ze nog meer Hasselaren warm te maken voor elektrisch autorijden en autodelen. Zin in een proefrit? Maak een afspraak via duurzaam@kermt.be 

Natuurlijk speelterrein

Natuurinclusief speelterrein De Beemdgalm

VZW De Beemdgalm gaat in Sint-Lambrechts-Herk een natuurinclusieve speelomgeving inrichten met knotwilgen, wiglo’s, bloemrijk grasland, een poel, insectenhotels, een fruithaag,... Het terrein staat open voor iedereen, ga zeker eens kijken!

Bib der Dingen

Bib der Dingen

Vanuit het motto 'Delen is het nieuwe hebben' wordt een gereedschapsbibliotheek opgericht. De ‘Bib der Dingen’ wordt een plaats waar elke Hasselaar spullen kan doneren om ze met anderen te delen maar waar je ook zelf spullen kan ontlenen. Doe jij ook mee? Contacteer de initiatiefnemers via bibliotheekderdingen@gmail.com.

Godskesbieb

Gereedschapsbibliotheek Godsheide

Met een lokale gereedschapsbibliotheek wil ook de Unie Godsheide het gemeenschapsleven in de wijk versterken. Je gaat er niet alleen gereedschap kunnen delen, maar ook concrete kennis en hulp. Wil je meewerken? Neem contact via info@de-unie-godsheide.be

Contact