Brand in voormalige Philips-gebouwen

*Update 17:55*

Het stadsbestuur van Hasselt heeft de resultaten van de luchtmetingen en kleefstalen in de omgeving van de Corda Campus door de gespecialiseerde asbestfirma ontvangen. Op 6 plaatsen zijn er luchtmetingen gebeurd, op het bedrijventerrein en erbuiten. Er is 4 uur aan een stuk gemeten, en geen enkele staal was positief. Er zijn ook 32 kleefstalen in en rond de omgeving van de Corda Campus genomen.  Ook die wijzen uit dat er geen sporen van asbest aanwezig zijn. De lucht en de omgeving zijn zuiver.

Gisteren ontstond er omstreeks 22 uur een hevige brand in een loods op de Corda Campus. De hulpdiensten stelden gisterenavond een uitgebreide veiligheidszone in, aan de hand van de windrichting. Die veiligheidszone is in de loop van de dag telkens verkleind.

De scholen en bedrijven in de omgeving kunnen dus op maandagmorgen de deuren openen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Update 13:50 uur*

Ook in de Walenstraat is het niet langer nodig om ramen en deuren gesloten te houden of ventilatiesystemen af te zetten. Het nablussen is nog heel beperkt en de rook is voldoende verdund voor hij de woningen bereikt. De brandweer heeft een beperkte perimeter ingesteld van 50 meter rond de brandsite. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Update 12:45 uur*

Er bereiken ons nog heel wat vragen over de brand afgelopen nacht. We lijsten antwoorden op veel voorkomende vragen hieronder voor je op:

 1. Krijgen we de resultaten van de asbestmetingen?
  Ja. Een gespecialiseerde firma voert sinds vanochtend tests uit op de site. Dat neemt tijd in beslag, omdat het grondig en zorgvuldig moet gebeuren. De metingen gebeuren in de wijde omgeving van de site. Van zodra de resultaten binnen zijn, communiceren we erover en plaatsen we een nieuwe update op onze stadskanalen.
 2. Er is zwarte afzetting. Is die gevaarlijk?
  De zwarte afzetting is de neerslag van roet door de rookontwikkeling bij de brand. Dat kan door de regen komen, die de rook heeft neergeslagen. Door de regen is de lucht nu schoon. Blijf wel van de roetafzetting af, en haal voorlopig geen groenten uit de tuin, als je in de buurt van de brand woont.
 3. Waarom is de maatregel dat ramen en deuren dicht moesten, nu opgeheven?
  De brand is geblust, er is geen mogelijk gevaarlijke rookontwikkeling meer en de regen heeft de lucht schoon gespoeld.
 4. De bewoners van de Walenstraat moeten de ramen en deuren nog dicht houden. Waarom?
  De bewoners van de Walenstraat kunnen nog last ondervinden van nasmeulende rook. Daarom vragen we hen om, tot nader bericht, ramen en deuren nog dicht te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen.

Blijf onze updates volgen.

------------------------------------------------------------------------------------------------

*Update 10.30 uur*

De maatregel om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen af te zetten, wordt opgeheven. De mogelijk gevaarlijke rookontwikkeling is weg. Buurtbewoners mogen ook hun huizen verlaten. Enkel de bewoners van de Walenstraat willen we vragen om de ramen en deuren nog even gesloten te houden, omwille van geurhinder.

------------------------------------------------------------------------------------------

*Update 00:50*

De brand op de Corda Campus is onder controle. De brandweer blijft ter plaatse voor nabluswerken. Er vielen geen slachtoffers. Morgenvoormiddag komt een gespecialiseerde firma ter plaatse om asbestmetingen uit te voeren. Voor de omwonenden blijft het aangeraden om ramen en deuren te sluiten en ventilatiesystemen uit te schakelen.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Er is een zware bedrijfsbrand op de site van de Corda Campus in Hasselt, met rookontwikkeling. We vragen bewoners in de brede omgeving om ramen en deuren gesloten te houden, en ook ventilatiesystemen uit te schakelen.