Opgelet: brand Bampslaan

za, 13/02/2021

Opgelet: op vrijdagnacht om 3 uur is er een uitslaande brand gemeld ter hoogte van de Bampslaan en de Geraetsstraat.De brand is onder controle. Gezien de leeftijd van het gebouw is er mogelijk asbest vrijgekomen.

opgelet
Deel deze pagina:

Update 13/02 om 10:00 uur

Een gespecialiseerd bedrijf ruimt de brokstukken op en maakt het perceel en de openbare weg schoon. Zo is er geen verspreiding van de asbestvezels naar de buurt mogelijk.

Van asbest is geweten dat het op lange termijn schadelijk kan zijn voor uw gezondheid. Vooral wanneer u jarenlang veel vezels inademt, vergroot dit de kans dat u er ziek van wordt. Het aantal asbestvezels in de lucht kan door een asbestbrand tijdelijk hoger zijn. Deze gebeurtenis vergroot echter nauwelijks de kans dat u er ooit ziek van wordt. Toch vermijdt u best altijd zoveel mogelijk contact met dit materiaal. Ook na de brand let u er het best op dat u geen brokstukken kapot trapt, omdat er zo schadelijke vezels vrijkomen en ze via uw schoenen in huis terecht kunnen komen.

Merkt u na de opruimwerken op dat er nog steeds vermoedelijke brokstukken op uw perceel aanwezig zijn, dan kan u dit weekend Hulpverleningszone Zuid-West Limburg contacteren op het nummer 011 24 88 88. Heeft u naar aanleiding van deze brand nog vragen of merkt u na het weekend nog vermoedelijke brokstukken op, aarzel dan niet om contact op te nemen met de Afdeling Milieu en Energie van de stad Hasselt via 011 23 94 23 of leefmilieu@hasselt.be.

 

Update 13/02 om 05:40 uur

De brand is onder controle. U mag ramen en deuren terug openen. Er is geen direct gevaar voor de omgeving. Er kwam tijdens deze brand wel asbest vrij. Een gespecialiseerde firma werd gecontacteerd om de brokstukken op te ruimen. Hierdoor zal de Bampslaan nog enige tijd gesloten blijven voor alle verkeer.

Update 13/02 om 04:55 uur

De brand is onder controle. De brandweer is momenteel bezig met nablussen en opsporen van eventuele extra brandhaarden. De brandweer neemt ook stalen omdat er, gezien de ouderdom van het gebouw, geen risico’s genomen willen worden op mogelijke aanwezigheid van asbest. De stalen worden door een deskundige firma deze nacht opgehaald voor onderzoek. De resultaten worden morgen verwacht. Experten komen ook ter plaatse om een stand van zaken op te meten. In afwachting vragen we u, als bewoner van aanpalende percelen, uw tuin voorlopig niet te betreden. Ramen en deuren gesloten te houden en binnen te blijven.

Update 13/02 om 3:00 uur

Brandweer en politie zijn ter plaatse. Aan omwonenden wordt gevraagd om ramen en deuren te sluiten en alle ventilatiesystemen uit te schakelen. Blijf binnen.