Bladkorven

ma, 18/09/2023

Elk najaar plaatsen we bladkorven op strategische locaties in de stad, waar bladeren voor overlast zorgen op de stoep. Die staan er niet voor blad of ander groenafval uit je tuin. Wel mag je er, zoals de stadsarbeiders, bladeren inwerpen die op het openbaar domein liggen. Straten zonder stoepen, waar veel bomen staan en dode bladeren de riolering kunnen verstoppen, krijgen bezoek van veegmachines en bladblazers. Op openbare grasvelden blijven we tot eind december maaien, om zo de dode bladeren op te ruimen.

blaadjes ruimen
Deel deze pagina:

Bladkorf aanvragen

We plaatsen enkel bladkorven op de locaties waar bladeren overlast creëren op de stoepen. Onze reinigingsdienst bepaalt jaarlijks welke straten in aanmerking komen. Zelf kan je geen bladkorf aanvragen.

Bladkorf ledigen

De bladkorven worden vanaf november regelmatig geledigd door een zuigwagen.

Bladeren uit eigen tuin

Bladeren op je eigen domein kan je op verschillende manieren verwerken:

Compostbak
Je kan je verzamelde bladeren gemakkelijk kwijt in een compostbak. Geen compostbak? In de Centrale Werkplaatsen kan je er eentje kopen tegen een kleine vergoeding. Je betaalt 16,50 euro voor een compostvat en 38,50 euro voor een compostbak.

Laten liggen
Wist je dat het niet nodig is om álle bladeren in je tuin op te ruimen? Gevallen bladeren die op je bloemenperkjes of tussen de struiken vallen, kunnen gerust blijven liggen. Ze vormen een natuurlijke beschermlaag voor de planten en bovendien vinden heel wat dieren en insecten er een veilig en noodzakelijk onderkomen om te overwinteren. Minder werk voor jou én goed voor de natuur!

In gft-container of naar recyclagepark
Wil je de afgevallen bladeren niet laten liggen of heb je geen plaats, tijd of zin in composteren? Stop ze dan in je gft-container. Heb je meer bladeren dan je in de groene bak kwijt kan? Breng ze dan gratis naar de  recyclageparken van Kuringen of Sint-Lambrechts Herk.