Bibliotheek Hasselt Limburg

“Samen beter!” Met deze enthousiaste baseline smelten de Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL) en de Stedelijke Bibliotheek Hasselt (SBH) vanaf 1 januari 2018 samen.
“Samen beter!” Met deze enthousiaste baseline smelten de Provinciale Bibliotheek Limburg (PBL) en de Stedelijke Bibliotheek Hasselt (SBH) vanaf 1 januari 2018 samen.

In 2014 kondigde de Vlaamse regering aan dat provincies niet langer persoonsgebonden taken op zich mogen nemen. De Povinciale Bibliotheek Limburg (PBL) was dus op zoek naar een nieuwe eigenaar, een rol die de Stad Hasselt graag wil overnemen.

Een logische stap, aangezien de Provinciale Bibliotheek en de Stedelijke Bibliotheek in het verleden al aanvullend op elkaar werkten. Ze hebben allebei een zeer goede en betekenisvolle werking, weliswaar met elk hun eigen stijl en accent. Zo werden in het verleden afspraken gemaakt over aankoop van collecties en over de werking ten opzichte van doelgroepen.

Nu smelten beide bibliotheken samen tot één sterke werking onder de noemer 'Bibliotheek Hasselt Limburg'. Beide vestigingen blijven documenten uitlenen, studeerplekken voorzien en lezingen organiseren. Daarnaast worden er accenten gelegd. De vestiging op het Dusartplein richt zich hoofdzakelijk op studenten, jongeren en gespecialiseerde informatiezoekers. Terwijl de vestiging in Kuringen een ‘belevingsbibliotheek’ wordt voor kinderen, gezinnen en het basisonderwijs.

De samensmelting zorgt voor tal van voordelen voor de bezoekers. Zo zal ze het hoogst aantal openingsdagen en –uren in Limburg en Vlaanderen tellen. Ze zal 7 dagen op 7 geopend zijn met 59,5 openingsuren per week. En op termijn zal het ook mogelijk zijn om documenten in te leveren in een vestiging naar keuze.

bib