Bestrijding processierups

Melding van overlast

Overlast van processierupsen op het openbaar domein meld je online via www.hasselt.be/melding. Onze uitvoeringsdiensten komen ter plaatsen en zorgen voor de bestrijding van de rupsen. Overlast op het privé domein pak je zelf aan. Hiervoor neem je contact op met een gespecialiseerde firma.

Meld  de overlast processierupsen op openbaar domein

Wat is een processierups?

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder. Na de paring legt het vrouwtje haar eitjes op de jongen takken van zomereiken. Tussen half april en begin mei, wanneer de eerste jonge blaadjes opduiken, kruipen uit deze eitjes eikenprocessielarven. Vanuit hun gezamenlijk nest trekken deze rupsen vooral ’s avonds in een langgerekte optocht naar jonge bladeren in de kruin van de boom. Vandaar de naam processierups. Vanaf midden juli verpoppen de rupsen. Begin augustus vliegen uit de poppen onopvallende nachtvlinders die slechts enkele dagen overleven. Net voldoende tijd om zich voort te planten en nieuwe eitjes te leggen.

Wanneer en hoe zorgt de processierups voor overlast?

Processierupsen zijn actief tussen midden april en half juli. Deze plaaginsecten vreten eikenbomen kaal en zorgen met hun haartjes voor heel wat irritatie, jeuk en rode uitslag op je huid.

Wat doe je vooral niet?

  • Bestrijd een nest nooit zelf met een brander.
  • Spuit nesten niet weg met een hogedrukreiniger. De brandharen verspreiden zich via de lucht en kunnen nadien nog lang voor overlast zorgen.
  • Gebruik geen pesticiden. Deze schaden mens en milieu.
Processierups