Stad Hasselt legt corona-archief aan en vraagt Hasselaren een handje te helpen

di, 28/04/2020

Het zijn momenteel bijzondere tijden. Covid-19 heeft een ingrijpende impact op ons dagdagelijkse leven en zal ongetwijfeld de geschiedenisboeken ingaan. Daarom wil het Hasselts Stadsarchief deze periode voldoende documenteren voor de volgende generaties. Het doet daarom een warme oproep aan de Hasselaren om impressies, activiteiten en gevoelens te delen.

lege straten in het centrum
Deel deze pagina:

Ons stadsarchief heeft een enorme waarde. Ook in deze digitale tijden moeten we ons archief goed onderhouden. Hoe moeilijk deze periode ook is, we willen voldoende informatie en gegevens bewaren voor de toekomstige generaties.

Hasselaren worden geconfronteerd met gesloten scholen, winkels en restaurants. Thuiswerken, lege rekken in warenhuizen en wachtrijen bij de bakker en de slager zijn inmiddels het nieuwe “normaal”. Ook in Hasselt worden allerlei evenementen geannuleerd en zal de Pukkelpop-wei in augustus voor het eerst muisstil zijn. Terzelfdertijd is er een golf aan solidariteit ontstaan, klappen we als waardering voor onze zorgverleners en worden huizen voorzien van beren en witte lakens. Het zijn slechts een handvol voorbeelden van de gevolgen van deze bijzondere periode. Op een dag ligt deze periode achter ons. Om onze kinderen en kleinkinderen te kunnen tonen hoe we omgaan met de huidige lockdown, rekenen we op de Hasselaren vanuit hun kot.

Warme oproep
De smartphone is niet weg te denken uit ieders dagelijks leven. Er zullen dus al tal van foto’s en video’s bestaan. Daarom doen we graag een warme oproep aan de Hasselaren om hun impressies, activiteiten en gevoelens met ons te delen. Het is de bedoeling om het aangeleverde materiaal in het stadsarchief te bewaren, en het te ontsluiten en ter beschikking te stellen van onderzoekers.”

Alles is welkom
Werk je in de zorgsector en wil je jouw verhaal delen? Probeer je als kinesist om je patiënten vanop afstand te helpen? Ben je tewerkgesteld in een van de essentiële sectoren en wil je getuigen over de impact van corona op je werk? Sta je als leerkracht virtueel voor de klas? Organiseert je buurt iets om de zorgverleners te steunen? Ga je wandelen en maak je foto’s van de lege straten? Hou je een (digitaal) dagboek bij? Alles is welkom.

Hoe inleveren

 • Mail je digitaal materiaal naar stadsarchief@hasselt.be. Gaat het om zware of grote bestanden? Gebruik dan de gratis versie van We Transfer (https://wetransfer.com/)
 • In je mail vermeld je duidelijk dat je de voorwaarden gelezen hebt en ermee akkoord gaat.
 • Persoonlijke overhandiging kan ook, maar uiteraard pas nadat de maatregelen worden opgeheven. Maar laat ons gerust al weten wat je zou willen overmaken door ons te mailen via stadsarchief@hasselt.be.
lege straten in het centrum

Voorwaarden

 • Je schenkt de foto(’s)/film(s)/teksten aan Stad Hasselt, waarna ze bewaard worden door het Stadsarchief van Hasselt (SAH); De bewaring en de verwerking van het materiaal gebeurt door het Stadsarchief van Hasselt. Doelstelling is een Corona-archief aan te leggen, zodat de impact van deze crisis op de Hasselaren wordt gedocumenteerd en deze informatie wordt bewaard en beschikbaar wordt gemaakt voor historisch onderzoek in de toekomst.
 • Je verklaart dat je zelf de maker bent van de foto(’s)/film(s)/teksten en dat er geen andere rechthebbenden zijn;
 • Door je foto(’s)/films/teksten te schenken aan Stad Hasselt, draag je het auteursrecht van deze foto(’s)/films/teksten over aan de Stad Hasselt. Dat houdt ook in dat de Stad Hasselt het recht verkrijgt om deze foto(’s)/film(s)/teksten op te nemen in de collectie van het Stadsarchief van Hasselt en te gebruiken voor alle mogelijke doeleinden, waaronder in de toekomst publicatie op een digitaal platform van het Stadsarchief van Hasselt, mits vermelding van de auteursnaam;
 • Je voorziet het Stadsarchief van Hasselt van de gevraagde informatie over de foto(’s)/film(s)/teksten;
 • Het Stadsarchief van Hasselt behoudt zich het recht voor om de foto(’s)/films/teksten niet te bewaren en/of niet te publiceren;
 • Als schenker geef je aan het Stadsarchief van Hasselt de toestemming om de persoonsgegevens m.b.t. de foto('s)/film(s)/teksten op te slaan en te publiceren, met uitzondering van het e-mailadres;
 • Wanneer je foto(‘s)/film(‘s) schenkt, verklaar je dat eventuele personen op het beeld ofwel genoemd in de persoonsgegevens ermee akkoord gaan dat je deze beelden en gegevens schenkt aan het Stadsarchief van Hasselt;
 • Je mag uiteraard zelf ook nog steeds de geschonken foto(’s)/film(‘s)/teksten blijven gebruiken en verspreiden;