Vrouwen met ballen

  • Cursus of workshop
  • Creativiteit
Het feit dat er zoveel vrouwen in het onderwijs staan en het vak PO geven of in het DKO lesgeven, maar toch zo weinig vrouwelijke kunstenaars gekend zijn, gaf me de inspiratie voor deze vorming.
Welke vrouwelijke kunstenaars kennen we en wie kennen we niet? Wat is het levensverhaal achter deze vrouwen? Wat dreef hun? Beïnvloed hun vrouw-zijn hun kunst of helemaal niet? Kunnen deze vrouwen zowel meisjes als jongens in het middelbaar inspireren?

Moderne kunst
Berthe Morisot versus Camille Claudel, het zijn kunstenaressen uit dezelfde tijd, maar met zo’n verschillende toekomsten. Hun levensverhaal en bijhorende opdracht wordt in een notendop toegelicht.
Niki de Saint Phalle kennen we allemaal wel van haar kleurrijke nana’s, maar beseffen we wel hoe ze haar vrouwtje moest staan tussen alle mannen? Wat betekende feminisme voor haar en hoe revolutionair was ze?
We sommen een aantal vrouwelijke kunstenaars op van de voorbije eeuw en bespreken in het kort wat mogelijke opdrachten kunnen zijn, maar meer nog, waarom ze zo bijzonder zijn.

Hedendaagse kunst
Guerrillagirls.com zijn heden ten dagen nog steeds protest aan het voeren over het feit dat er zo weinig vrouwelijke kunstenaars te zien zijn in galeries en musea. Vraag aan iedereen rondom jou om vijf vrouwelijke kunstenaars op te sommen, de meesten zullen haperen. Is dit voer voor discussie?
Wie zijn in België vandaag bekende beeldende vrouwelijke kunstenaars? We werpen een blik op het werk van Berlinde de Bruyckere, Marie-Jo Lafontaine, Sonja Michiels, Anne-Mie Van Kerckhoven, Marthe Wéry…
Hoe kunnen deze dames jouw studenten inspireren?
Maar buiten België zijn er toch zeker ook namen die we niet mogen vergeten. Deze hoogdame had volgens mij zeer grote ballen: Louise Bourgeois. De mode docu op Netflix over Iris Apfel is zeer inspirerend en vooral leuk om aan de slag mee te gaan op het gebied van fotografie.
Wie Instagram volgt, kan misschien wel wat namen opsommen. Voor diegene die Instagram-vreemd zijn. Jullie krijgen ook hier tips om op de hoogte te blijven!

Inspireer ons
Je hoort het, een heleboel vrouwelijk inspiratie die zeker niet alleen voor onze meisjes-studenten bedoeld is! Met deze vorming wil ik graag meer aandacht geven aan vrouwelijk talent, heel even dames op een sokkeltje zetten. Ook ik heb moeten zoeken en me verdiepen voor deze vorming terwijl ik wel 30 mannelijke kunstenaars kan opsommen. Vandaar dat ik vraag om het lijstje langer te maken en zeker één naam van een geweldige vrouwelijke kunstenares mee te nemen, misschien is dit weer input voor een andere vorming?

Wat neem je mee?
Een syllabus met uitgewerkte opdrachten en inspiratie. De praktijkervaring, we maken en doen alles zelf in deze vorming!
Een korte blik op andere kunstenaars met de juiste linken naar hun websites, informatie en ideeën.

Wie geeft dit?
Inge Vanhoof, creatieve duizendpoot van Bazarts, muzocoach, docente beeld.

Doelgroep: secundair onderwijs, Bijzonder onderwijs, lager onderwijs derde graad
Lees meer

Wanneer

tot

Waar

Hangar Bazarts
Lummense Kiezel 68b
3510 Kermt (Hasselt)

Prijs

Basistarief: € 105

Leeftijd

18+

Reservaties

Contact

info@bazarts.be

Organisator

Bazarts vzw
Vrouwen met ballen
Deel deze pagina: