Piano works Debussy - Lisbeth Gruwez & Claire Chevallier/Voetvolk

  • Dansvoorstelling
  • Moderne dans
“Music is the space between the notes.”
Claude Debussy

Lisbeth Gruwez begon als danseres bij Wim Vandekeybus, werkte een aantal jaren met Jan Fabre en danste bij o.a. Sidi Larbi Cherkaoui. In 2007 richtte ze met muzikant/componist Maarten Van Cauwenberghe Voetvolk op. Het duo maakte in goed 10 jaar al 10 voorstellingen, waaronder It’s going to get worse and worse and worse, my friend (CCHA, 2013), AH/HA, We’re pretty fuckin’ far from okay, Lisbeth Gruwez dances Bob Dylan (CCHA, 2016) en The sea within (CCHA, 2019). Hun voorstellingen reisden intussen al de halve wereld rond en werden o.m. geselecteerd voor de festivals van Avignon, Julidans, Tanz im August, Dance Umbrella en de Biënnale van Venetië.

Claire Chevallier (CCHA, 2019) is gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk, bezit een aardige collectie historische pianofortes en maakt muziek opnieuw actueel op oude instrumenten. Ze vindt het tevens een mooie uitdaging om andere kunstdisciplines te betrekken bij haar pianospel. Zo werkte ze samen met regisseurs, choreografen, producers en beeldende kunstenaars zoals Josse De Pauw, Anne Teresa de Keersmaeker, David Claerbout en Benoît Van Innis.

Piano works Debussy is een duet tussen choreografe Lisbeth Gruwez en pianiste Claire Chevallier. Samen zoeken ze de ruimte tussen de noten in de composities van Claude Debussy, rebel en uitdager onder de vormvaste componisten.

De bewegingen zijn suggesties, geen expressies, in lijn met Debussy’s zoektocht naar ‘la musique immatérielle’. Eerder dan een onbuigzame realiteit te tonen, laten Gruwez en Chevalier een verbeelding ontstaan achter het gaas van de materie.

Voor het eerst in haar carrière kiest Gruwez voor klassieke muziek. Na haar opleiding klassiek ballet vond ze vrijheid in de hedendaagse dans, met een bewegingstaal die inmiddels een referentie werd. Piano works Debussy is in dat opzicht een bijzondere dialoog tussen een klassiek en een hedendaags kader, die zo Gruwez’ choreografische parcours blootlegt. 

"Piano works Debussy is een aquarel. Denk aan de luchtigheid van kleuren die in elkaar vloeien, even opdrogen, en dan opnieuw bevochtigd worden om nieuwe verbindingen aan te gaan. De muziek van Debussy bevloeit de dans en schudt het materiaal telkens opnieuw dooreen."
Lisbeth Gruwez
"**** Een warm bad met gouden kaarslicht. (...) Deze twee vrouwen maken van Piano works Debussy een weldadig klanken- en beeldenbad waarin Chevallier de perfecte sparringpartner is van Gruwez die op de soms speelse, soms robuuste of net heel tedere tonen haar lichaam doet tollen van de ene 'dansante sculptuur' naar de andere. FocusKnack, 4 oktober 2020
"**** Wondermooie voorstelling die je tot het eind in zijn greep houdt." De Morgen, 9 oktober 2020
"Een betoverend uur klank en beweging, die je enigszins sprakeloos laat." pzazz.theater, 3 oktober 2020choreografie Lisbeth Gruwez / piano Claire Chevallier / performance Lisbeth Gruwez & Claire Chevallier / muziek Claude Debussy / artistieke assistentie Maarten Van Cauwenberghe / dramaturgie Bart Meuleman / lichtontwerp Stef Alleweireldt / scenografie Marie Szersnovicz / geluidsontwerp Alban Moraud & Maarten Van Cauwenberghe / coproductie KVS Brussel, Le Fonds de dotation du Quartz, Theater Freiburg, Klarafestival, ADC Genève, Vooruit Gent, Lielais Dzintars, Festival d'Avignon  & MA scène nationale - Pays de Montbéliard/ residenties KVS Brussel, Kunstencentrum NONA Mechelen, Ultima Vez, Les Brigittines Brussel & Le Quartz  - Scène Nationale de Brest / met de steun van NONA Mechelen & de Tax Shelter-maatregel van de Belgische Overheid / © Danny Willems
voetvolk.be & clairechevallier.com

Wanneer

tot

Waar

CCHA / cultuurcentrum Hasselt
Kunstlaan 5
3500 Hasselt

Prijs

Basistarief: € 20
-25: € 10
+65: € 20
Kansentarief voor UiTPAS Hasselt: € 4,0

Reservaties

Contact

+32 (0)11 22 99 33

Organisator

CCHA / cultuurcentrum Hasselt

Links

https://www.ccha.be/
Piano works Debussy - Lisbeth Gruwez & Claire Chevallier/Voetvolk
Deel deze pagina:

Sommige activiteiten zijn mogelijk geannuleerd door de coronacrisis. Check voor de zekerheid even de site van de organisatie.