Palms, Palms, Palms - Tuur Van Balen & Revital Cohen

  • Tentoonstelling
Met Palms, Palms, Palms presenteert Z33 de eerste overzichtstentoonstelling van het kunstenaarsduo Tuur Van Balen en Revital Cohen. De selectie werken - van 2008 tot nu – laat voelen wat er zich tussen de werken afspeelt, wat hen al jarenlang boeit en triggert. Zo staan productieprocessen (cultureel, persoonlijk of poltiek) centraal. In Z33 presenteren ze bovendien nieuw werk, op maat van de ruimtes van de nieuwe tentoonstellingsvleugel.

De afgelopen jaren werkten ze vanuit verschillende locaties, zoals Chinese fabrieken, een Japans vislaboratorium, een paardenziekenhuis en een Coltan-mijn in DR Congo. Hier maakten ze werk dat zowel op de setting als op het wordingsproces focust. De focus van hun artistiek onderzoek verschuift nu naar de financiële structuren achter die processen. Als je de lijn van het geld volgt – de smeerolie van alles – openbaren zich twijfelachtige gebieden waar we allemaal medeplichtig zijn.

Dier als cultureel object
Het duo schuwt het debat niet en zoekt de maatschappelijke grenzen op. Hoe verhouden we ons als mens tot de natuur? Hoe worden dieren producten in onze consumptiemaatschappij? Welke status heeft een dier? Zo staat biotechnologie centraal in een werk zoals Pigeon d’Or waar een toevoeging van bacteriën aan duiveneten de duif zeep laat uitscheiden. Of maken ze de enige albino goudvis zonder voortplantingsorganen. In een ander werk gaan ze een stapje verder. Een diorama van röntgenfoto’s van opgezette dieren uit het Afrikamuseum van Tervuren beeldt onze perceptie van Congo af. Het lijkt een sculptuur die onze perceptie doorlicht of ontleedt.

Verslaafd aan ‘bijna’ winnen
Waar ongelijkheid groeit, neemt gokken toe. In die zin zijn onze tijden vergelijkbaar met de jaren ’80. Het gevoel dat je bijna wint wordt gretig verkocht door de optimisme-economie. Maar welke mechanismen gaan hierachter schuil? Bestaat er zoiets als verslaving door design?

Het geluid van vallende munten lokt je binnen. Lichtinstallaties lonken. De religie van gokken komt je met mondjesmaat tegemoet. ‘Kom binnen, we gaan winnen’. Een nieuwe video-installatie ‘The Odds’ dompelt je helemaal onder in dat geloof. De raspaarden brengen je naar het hart van de Engelse gokindustrie, naar de kweekprogramma’s en ziekenhuizen die maken dat de toppers van morgen klaarstaan. Dat de show verder kan. Zoals in de Chinese stad Macau, het grootste gokparadijs ter wereld. De westerse showgirls lonken als sirenes, maken de verleiding tastbaar. Die spanning maakt al gauw een andere realiteit duidelijk, namelijk die waar de vrouw een economisch product of object is. Tot slot krijgt ook de bingohall als architectuur, als tempel voor dat geloof, een belangrijke rol. Dit alles maakt van de expo één totaalervaring, waar de casinomechanismen je als bezoeker proberen te verleiden.
Lees meer

Wanneer

tot

Waar

Z33
Bonnefantenstraat 1
3500 Hasselt

Prijs

Basistarief: € 8
Kortingtarief (personen met een beperking / UiTpas Hasselt / groepen vanaf 8 personen): € 4
- 26 jaar: gratis
museumpassmusées: gratis

Reservaties

Contact

011 29 59 60

Organisator

Z33
Palms, Palms, Palms - Tuur Van Balen & Revital Cohen
Deel deze pagina:

Sommige activiteiten zijn mogelijk geannuleerd door de coronacrisis. Check voor de zekerheid even de site van de organisatie.