Minjan - Tussen 2 lijnen #5 - Margot Vanderstraeten

  • Lezing of congres
Tussen 2 lijnen verbindt de passie voor literatuur en maatschappelijke relevantie van drie Hasseltse partners: de Bibliotheek Hasselt Limburg - Dusart, CCHA en boekhandel Grim. Zowel auteurs van fictie als schrijvers van non-fictie komen hier graag het beste van zichzelf geven.

Margot Vanderstraeten (°1967) heeft met Mazzel tov een gevoelige snaar geraakt: niet alleen werd het boek een internationale bestseller, het leidde ook tot bijzondere nieuwe ontmoetingen binnen de orthodox-joodse gemeenschap. 

Zo zijn er chef-kok Moshi van het beroemde Hoffy’s in Antwerpen, die iedereen die daarom vraagt graag uitleg geeft over de joods-culinaire traditie en het chassidische leven; Dan Z., een buitenbeentje met een humorvolle blik die al decennialang als enige de chassidische gemeenschap mag fotograferen; Esther, met wie Margot redetwist over de ultraorthodox-religieuze opvoeding en scholing; en ook koningin Mathilde passeert - wanneer zij wordt rondgeleid in de Dossinkazerne in Mechelen, waar foto’s van Dan Z. en teksten van Margot werden getoond en de ontroerende chassidische meneer Schwarz voor het eerst in zijn leven foto’s van de Holocaust zag. 

In Minjan is Margot Vanderstraeten op haar best: nu eens ernstig, dan weer lichtvoetig tot ironisch maar altijd met oprechte interesse zoekt zij, op haar eigen niet-godsdienstige manier, verbinding met buren die nabij een zo ander leven leiden.

Margot Vanderstraeten is schrijfster en journalist. Ze publiceerde 4 romans: Alle mensen bijten (Debuutprijs), De vertraging, Mise en place (nominatie Halewijnprijs) en Het vlindereffect, en 2 interviewboeken: Schrijvers gaan niet dood (met foto's van Stephan Vanfleteren) en Het geweten van onze strafpleiters. Minjan verschijnt in september 2021.

“**** Een onthullend én integer verslag van Vanderstraetens ervaringen in de modern-orthodoxe gemeenschap van Antwerpen. (…) Geen sensatiezucht, maar een liefdevol opgetekende verzameling van anekdotes.” NRC Handelsblad

auteur Margot Vanderstraeten / interviewer tbc / © Tom Van Nuffel
margotvanderstraeten.com

Lees meer

Wanneer

tot

Waar

CCHA / cultuurcentrum Hasselt
Kunstlaan 5
3500 Hasselt

Prijs

Basistarief: gratis
+65: gratis
-25: gratis

Reservaties

Contact

+32 (0)11 22 99 33

Organisator

CCHA / cultuurcentrum Hasselt

Links

https://www.ccha.be/
Minjan - Tussen 2 lijnen #5 - Margot Vanderstraeten
Deel deze pagina:

Sommige activiteiten zijn mogelijk geannuleerd door de coronacrisis. Check voor de zekerheid even de site van de organisatie.